tisdag 28 februari 2017

Sålt av mina sista Handelsbanken

Idag valde jag att sälja av resterande 2000 aktier i Handelsbanken för 125.10 kronor.. Jag köpte min första aktie redan för några år sedan och har köp i omgångar då jag tyckte aktien gick ned till omotiverat lågt pris. Från botten förra sommaren har aktien i skrivande stund ökat 35% i värde men var som mest upp drygt 40%. Jag tycker det har vart väl motiverat då Handelsbanken sålde av aktier i andra bolag och gjorde fina vinster. Det har känns toppen att äga Handelsbanken och framförallt har det känns tryggt att äga den. Tidigare har även extrautdelning gjort att aktien varit kul att äga. Jag har även utnyttjat Arbitrage i aktien vid flertal tillfällen som gett lite extra avkastning. Efter rapporten har jag dock varit skeptisk. Dels hade Handelsbanken en del kreditförluster de inte brukar ha. Jag tyckte även att de andra bankerna kom med betydligt bättre rapporter. Jag hade sen tidigare i år hoppats på 6 kr i utdelning. Handelsbanken hade ju sålt av mycket aktier med fina vinster och givetvis hoppades jag att vi ägare skulle få ta del av mer av vinsten. Marknaden gillade inte rapporten men jag valde då att behålla. Jag sålde av en del aktier för lite över 130 kronor. Hade tänkt behålla en del av innehavet men istället för att vara positivt inställd till banker är jag idag mer skeptisk. Det är framförallt de politiska riskerna jag tänker på samt att banker i dagsläget har otroligt hög marginal på sina bolån. Det kommer ständigt högre krav att banker ska hålla buffert samt nya avgifter som gör att bankerna måste ta ut mera vinst på sina kunder.
Här nedan ser ni Handelsbankens utvecklingen mot OMX30 den senaste månaden. Tidigare har Handelsbanken gett mig en överavkastning mot OMX30. Nu känns aktien svag och jag föredrar att mina direktägda aktier i alla fall håller samma avkastning som börsen i övrigt. Presterar jag sämre än index är min tanke att växla över till indexinvesteringar. Så jag väljer nu hellre att gå över mer till indexinvesteringar. Jag får tacka Handelsbanken för den fina vinst aktien gett mig. Vill påpeka att jag fortfarande äger aktien genom fonden Avanza Zero. Men det får räcka nu tills vidare.


Hur ser du på indexfonder?

19 kommentarer:

 1. Oväntat! :) hur kommer det sig att du tvärvänt? Jag tycker det är ett sunt beslut att växla ner då du låg så tung men tänker mer på att du gått från att vara så långsiktig i aktien till att droppa hela innehavet?

  Oavsett då blir det säkert bra, bara nyfiken :)

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 2. Jo kan säga att det känns oväntat från mitt håll också. Eftersom jag investerade så tung i bolaget är det viktigt att de presterar där efter. Handelsbanken aktien är inte billig och ska aktien gå bra måste företaget prestera bra. Sista året har min portfölj avkastat drygt 25% och det är en bra bit över index. I år har portföljen presterat 1% under index. De bolag som presterat dåligt just nu är bland annat Handelsbanken. H&M är ett annat företag i min portfölj som inte gått som jag vill. Min tanke är att minst prestera som index och gärna till lägre risk. Presterar ett företag klart sämre än index väljer jag att utvärdera om det fortfarande platsar i aktiva portföljen. Jag vill även känna mig positiv till företaget och det ska kännas bra att äga aktien. Handelsbanken känns inte rätt just nu. Det beror mycket på politikerna som gärna beskattar våra banker på olika sätt. Jag är nöjd med avkastningen i aktien och kommer istället se efter investeringar med lägre risk. Men har fortfarande en stor del bank genom Avanza Zero och just nu känner jag att exponeringen mot bank räcker genom den fonden. Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
 3. Jag gjorde som du förra året, och är nöjd när jag har Industrivärden, där flera fina bolag hjälper till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att äga banken genom Industrivärden kan vara ett alternativ :-) Helt klart ett fint bolag.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 4. Det var otippat! :)

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plötsligt händer det :) Kan hända att jag hittar tillbaka till aktien igen om den blir bra mycket billigare. I dagsläget drar jag ner på risken och väljer bredare index samt även lite räntor i mitt sparande. Det kommer komma ett nytt inlägg om min nya portfölj inom snar framtid. Tack för kommentar :)

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 5. Jag tycker väl generellt sett att indexfonder är en mycket sund investering och rekommenderar väl alla som sparar på banken att i stället anta en sådan typ av sparande.

  Däremot tycker jag själv att det är så otroligt tråkigt så jag väljer i stället att investera i utdelningsaktier :)

  Men som sagt, inget dålig sparmetod med indexfonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ”Index funds make up for their short-term lack of excitement by their truly exciting long-term productivity.” (John Bogle)

   hälsar Sensim Steps

   Radera
 6. Tycker också direkt investering i aktier är roligt. Problemet uppstår om man presterar klart sämre än index. Märker man att en aktie presterar dåligt i tidigt skede minimerar man risken för sämre avkastning. Långsiktigt är avkastningen viktigast för mig. Kan en indexfond prestera bättre än mig och jag inte behöver engagera mig lika mycket ser jag indexfonden som bättre. Just nu breddar jag med indexfonder och direktinvesterar mindre i enskilda aktier. Med det får jag även en bättre riskspridning. Men som du säger ska det vara kul att spara annars skulle jag lägga pengarna på något annat. Tack för din kommentar :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig till fullo. Tror att om man inte tycker det är roligt så ska man definitivt välja att spara i index, utan tvekan :)

   Har ju aktiesparande som en hobby precis som andra lägger pengar på ridning, så för mig är valet självklart.

   Tack själv för en riktigt bra blogg.

   Radera
 7. Klokt att bredda med indexfonder. Det är svårslaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Ger även en bättre riskspridning :-) Tack för kommentar. Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 8. Jag bygger delvis min portfölj på indexfonder: 60/40% där större delen utgörs av indexfonder och avkastningen har varit mycket god hittills. Mycket handlar om att verkligen kolla av innehållet på fonden och jämföra med historik. Vad min portfölj saknar är buffertspararande + en krigskassa, men det håller jag på att bygga upp just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en bra ide. Tycker du har en sund inställning till investeringar. Framförallt blir det en bättre avkastning för de flesta med indexfonder. Fortsatt lycka till att bygga upp din portfölj. Du är på rätt väg :-) Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 9. Jag tycker du gör helt rätt att minska risken i portföljen, indexfonder är svårslagna. Mitt aktiefond har gått upp 1,5% i år medan stora fondkontot gått upp 5% i år.
  Har själv börjat minska risken genom att sälja av Telia, som inte går så bra, och istället köpa indexfonder för pengarna. Känns bättre så tycker jag.
  Kommer skriva inlägg om det i helgen.
  Tryggpension

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker jag du gör helt rätt i. Du får ju även en viss del Telia genom Avanza Zero. Ska titta in ditt inlägg sen :) Just nu är jag på jobbet. Mvh Slimis

   Radera
 10. Fick en god och tänkvärd kommentar på min blogg angående indexfonder med högre risk.
  Själv har jag dryga 60% i indexfonder, resten i aktier som speglar innehavet i OMX30. Men med det sagt tror jag inte att indexfonder är helt riskfria. Frågan är hur man bäst garderar sig i relation till det rådande ränteläget, och en eventuell krash?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krashar marknaden går även indexfonder ner. Bara att titta på de senaste kriserna. Därför tycker jag man bör sprida sina risker. Att amortera är bra. Har man inga lån lan man lägga viss del av portföljen i räntor. Räntorna ger inte mycket avkastning men bevarar den delen av portföljen. Jag väljer nu 27% räntor 73 % aktier fonder. Men har även min bostad som är ett typ av sparande. Tycker gott man kan ha 10-20% räntor i portföljen. Går aktier/fonder upp får man endå en bra avkastning. Blir det en kris är dock dessa räntepengar värda mycket. Eftersom det är högkonjunktur nu brukar det vara rätt läge att sälja av lite aktier. På lång dikt går dock aktier bättre än räntor. Allt beror i slutändan vilken risk man vill ta samt hur länge det är innan man behöver pengarna. Mvh Slimis

   Radera