måndag 27 februari 2017

Månadens inköp

Månadens första inköp blev 50 stycken Telenor. Aktien inhandlades för 137.30 NOK per styck.
Telenor är min topp pick i Telekombranschen.  Telenor har sin största verksamhet i Norge och Thailand och dessa två marknader står för 43 % av total försäljning. Sverige är en förhållandevis liten marknad och står för ca 8% av försäljningen. Andra länder där Telenor har sin försäljning är Myanmar, Pakistan, Bangladesh och Malaysia. Även några andra mindre länder står för 13% av försäljningen.  Telenors taktik är att erbjuda lågpris abonnemang och på så sätt ta marknadsandelar från de andra telekomoperatörerna. På så sätt har de lyckats få en viss tillväxt på kunder de senaste åren. Telekombranschen är pressad av hård konkurrens och just Telenors strategi tilltalar mig. Att betala dyrt för att ringa idag är som sagt inget som tilltalar mig. Jag anser även att folk som ringer billigare är nöjdare kunder. Ingen blir lyckligare av en hög telefonräkning. När jag tittar här i Sverige ser jag bara hur Vimla tagit massor av kunder från sina konkurrenter. Min uppfattning är att de som en gång valt ett billigare och bättre abonnemang inte kommer tillbaka till sin gamla operatör. Precis som att nätmäklarna tar kunder från storbankerna när det gäller aktiehandel.  Jag gillar Handelsbanken men varför ska jag använda deras tjänst när Avanza kan erbjuda samma tjänst till en lägre kostnad?
Telenors strategi visar att företaget lyckats bra. Om man jämför med svenska Telia som ständigt sänker sin utdelning så har Telenor höjt sin utdelning varje år de senaste 5 åren. Utdelningstillväxten har inte varit så hög men är i alla fall stigande. Att de dessutom höjer en redan hög direktavkastning ser jag som ett styrketecken. I dagsläget handlas aktien till nästan 6% utdelning och utdelningen delas ut i Maj och i November. Jag vill gärna ha lite mer exponering mot telekom och tycker i dagsläget att aktien är rimligt värderad. Jag väljer därför att öka i innehavet. Jag valde även att öka lite i Castellum. 40 stycken aktier inhandlade för 125 kr styck. Jag tycker det mesta jag gillar inom fastighets sektorn är dyrt för tillfället. Jag ser inte Castellum för 125 kr som något fynd men med tanke att jag vill öka ut mitt minsta innehav betalade jag lite extra denna gång.

I övrigt har banksektorn gått lite svagt den sista veckan och påverkat min portfölj negativt.
Jag tror det beror på att en högre resolutionsavgift som kommer bli verklighet för bankerna så småningom. Magdalena Andersson tycker inte bankerna ska ta ut dessa avgifter på kunderna då det redan tjänar så mycket pengar. Givetvis kommer  inte banken att acceptera detta. I slutändan blir det oftast kunderna som blir drabbade av politikernas beslut. Efter inköpet har mina planerade utdelningar för året ökat till 41815 kr. Portföljvärdet är i skrivande stund 1 298 126 kr.


Vad investerade du i denna månad?

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar