måndag 13 februari 2017

Några tankar kring mina innehav

Året har börjat skapligt och den aktiva portföljen har i dagsläget haft en avkastning på 3.91% . Det är snäppet bättre än OMX30.

Jag tänkte här nedan gå igenom mina innehav och framtida förhoppningar.

Handelsbanken: Mitt största och även ett av de första företagen jag köpte in till portföljen för länge sedan. Under tiden aktien gick ner köpte jag på mig mer och är idag nöjd med mitt innehav. Handelsbanken har en fantastisk historik och har avkastat bättre än svenska börsen i helhet sedan år 1900. Bästa period att äga aktien var under 1900 talet men även under 2000 talet har banken haft bättre avkastning än OMX30. Sedan år 1900 har banken avkastat över 1.9 miljoner procents avkastning. Då är inte utdelningarna medräknade. Jag ser banken som ett företag jag kommer äga resten av mitt liv.

Hennes & Mauritz: Var den första aktien jag köpte när jag började med aktier i slutet av 2012. Då gick aktien fantastiskt och jag sålde av alla mina 1490 aktier i slutet av 2014 för 294.60 kr st. När aktien så småningom stod i 368 kr ångrade jag att jag sålt aktien. Sedan toppen har Hennes & Mauritz nästan fått skräpstatus av många. Tuff konkurrens och sviktande lönsamhet. Min tro är att företaget ska börja gå bra igen och lönsamheten kommer bli bättre med tiden. Jag har återköpt 1000 aktier för ett betydligt lägre belopp än jag sålde för tidigare. Jag hoppas på en uppvärdering redan i år. Tyvärr har inte kronan stärkts som jag hoppats och jag tror man måste ha tålamod för en bra avkasting i denna aktie.

IcaGruppen: Köptes in tidigare i år och jag är nöjd med avkastningen än så länge. Ett defensivt innehav jag tänkt behålla men i dagsläget är jag inte intresserad att öka då priset stuckit iväg.

Kinnevik: Spännande bolag som ökat nästan 8% i värde sedan inköp. Aktien har gåt starkt och jag ser mer uppsida i aktien. Jag gillar Zalando och vill ha viss exponering mot Telecom och det får jag i denna aktie. Finns även intressanta mindre innehav. Gillar man dessa bolag får man även en viss substansrabatt.

Telenor: Noterad på norska börsen där norska staten är största ägare. Attraktivt värderad och en fin direkavkasting runt 6%. Organiska tillväxten har delvis mattas av men jag ser möjliga besparingar framöver och räknar med att bolaget kan fortsätta betala ut en hög direkavkastning även de  närmaste åren. På sikt borde det finnas en rejäl uppsida i aktien. Jag ligger i dagsläget ungefär plus minus 0 med utdelningen som var i slutet av förra året.

Castellum: Äger en mindre post i detta bolag. Välskött bolag med helt ok direktavkastning. Ser inte aktien som någon raket men känns helt ok som en långsiktig utdelningsaktie. Tanken är att öka med några aktier varje månad framöver.

AstraZeneca: Mitt bästa köp på senaste tid. På drygt 3 veckor har aktien gått upp 8.32 % . Tråkigt nog har aktien gått upp så fort. Min tanke var att köpa fler aktier under 500 kr. Bolaget känns stabilt och jag tror på fortsatt uppåt närmaste tiden. Troligtvis kommer jag öka lite framöver om inte aktien blir alldeles för dyr.

Axfood: Min sämsta investering i dagsläget. Gjorde misstaget att köpa in aktien alldeles för dyrt och ligger i dagsläget 4.43% minus. Jag kommer dock fortsätta köpa in mig i bolaget och på så sätt snitta ner mitt inköpspris. Aktien känns svag just nu och jag ser ingen större uppvärderingspotential närmaste tiden. Jag är dock långsiktigt i mina investeringar och i just Axfood är det positivt om aktien fortsätter ner så jag kan köpa billigare. Helt ok direktavkastning runt 4.5% i dagsläget.


Fonder

Avanza Zero: Har gått bra sedan inköp. En bred indexfond borde alla ha i sitt sparande. Kommer öka framöver i denna fond.

Länsförsäkringar Europa indexnära: Europeiska aktier har gått svagare än svenska och globala aktier sedan jag köpte in mig denna fond. Har i dagsläget investerat 27689 kr i denna fond och avkastningen har vart drygt 6% än så länge. Inga planer att öka närmaste tid.

Länsförsäkringar Global Indexnära: Har gått bäst av mina fonder. Har idag 28 824 kr investerat och avkastningen än så länge är 10.44%. Inga planer att öka närmaste tid.


Vad tycker ni om min aktie och fondportfölj? Är det någon aktie eller fond jag saknar? 

10 kommentarer:

 1. Hej!
  En liten post i Svedbergs kanske??
  Lycka till!
  Med vänlig hälsning Jojje

  SvaraRadera
 2. Helt klart en intressant aktie jag inte tittat närmare på tidigare. Vad jag försåt har bolaget en stark ägare, tjänade bra med pengar förut och är skuldfritt? Men på senare år har det blivit hårdare konkurens. Kan säkert vara en bra aktie på sikt. Dock är jag inte alls insatt i badrumsinredning. Äger du själv aktien och hur ser du på aktiens framtid? :) Tack för kommentar.

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Ja,jag äger en liten post i Svedbergs.
  Stena som storägare,köpet av Macro samt utd
  över 5% låter bra i mina öron.
  Med vänlig hälsning Jojje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter helt klart som ett intressant bolag. Ska titta närmare på företaget när jag får lite tid över. Tack för tipset :) Mvh Slimis

   Radera
 4. Bra portfölj. Varför inte något byggbolag typ PEAB? Andra favoriter är Nibe och Resurs. Min chansning är Maha Energy.

  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ägde en mindre post Peab för länge sedan :) Dum som man var sålde jag med 20 % vinst. Nibe verkar vara ett bra företag och Resurs har jag inte tittat närmare på. Kryddor undviker jag själv pga högre risk. Tack för tips jag kan tänka mig Peab i portföljen någon gång i framtiden igen :) Mvh Slimis

   Radera
 5. Ser ut som stabila bolag med framtiden för sig. Jag skulle nog titta på något byggföretag, t.ex. NCC eller Skanska. Sen tycker jag att en IT-konsult som t.ex. HiQ eller Atea är trevligt. Bra direktavkastning och stabila affärer. Ser att du inte heller har hoppat på Investor, som verkar vara ett obligatoriskt innehav i mångas portföljer...

  Fonderna är trevliga, men du kanske bör ställa dig frågan "varför har jag fonder"...? Det gjorde jag, sen sålde jag dem :=)

  SvaraRadera
 6. Skanska är helt klart ett bra bolag. It konsulterna har jag inte alls koll på :) Jag har valt Kinnevik framför Investor då jag tycker Kinneviks innehav är intressanta sen tycker jag Investor aktien är för dyr i dagsläget. 135000 kr som är investerade i fonder är låsta till 55 års ålder. De pengarna väljer jag att investera med en passiv strategi. Men visst är aktier och utdelningar roligare än dessa fonder :) Tack för tips. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 7. Det är en fin portfölj du har, inget snack om saken men en fråga bara. Hur gör du med källskatten i Telenor? får du tillbaka allt även om den ligger på ett ISK och inte KF?

  SvaraRadera
 8. Min tro är att jag ska få tillbaka skatten men jag är inte helt säker. Har ju inga lån och vad jag har läst ska iallafall minst 500 kr inte vara några problem att få tillbaka på utländsk källskatt. Jag har endast ägt Telenor en kortare period men vad jag förstått ska det vara svårare att få tillbaka utländsk källskatt om man har tex bolån? Vet att många lägger utlänska innehav i KF just för att det är lättare att få tillbaka skattepengar. Kanske du vet exakt hur det ligger till? Det är dock inte mycket pengar det handlar om när mina andra innehav är svenska. Tack för kommentar :) Mvh Slimis

  SvaraRadera