torsdag 15 augusti 2024

Månadens inköp

Då var det åter den 15:e och det är dagen vi får vår lön utbetald när man jobbar i Norge. Helt klart bättre att få den idag istället för att vänta till den 27:e som jag får min lön i Sverige.

Hursomhelst så har jag nu tjänat min bästa lön någonsin på 1 månad. Lönen efter skatt uppgår till nästan 46000 kr men då jobbade jag 179 timmar dvs lite övertid om vi jämför med ordinarie arbetstid. Värt att notera är att jag även får innestående semesterpengar som betalas ut nästa år så lönen var något bättre ändå. Det kan jämföras med min senaste månadslön i Sverige. Då tjänade jag runt 20 000 kr och då var även semesterersättning inräknad i denna lön. Nu arbetar jag dock min sista dag i Norge imorgon och sen blir det hem och vänja sig med bidrags lön igen om det än blir så bra med alla nedskärningar som görs i vården för stunden. Skillnaden på Sverige och Norge är att man i Norge vill ha utbildad personal och man betalar även för det. I Sverige ville man också ha utbildad personal framför billig personal innan alla besparingar började. Men detta år har jag av egen erfarenhet fått vänja mig med att billig arbetskraft gått före mig som utbildad och det finns ingen skam bland de styrande hur det kan fokusera på lägre kostnader framför utbildad personal. Men man får vad man betalar för och det syns även i kund nöjdheten bland de äldre. Så här i efterhand är jag glad att jag valt Norge framför Sverige denna sommar. Framförallt har jag fått uppleva hur det borde vara att jobba inom vården och det kommer bli riktigt tungt att vänja sig med den låga lönen, den sämre arbetsmiljön men framförallt att acceptera hur kommunen här behandlar sin personal. 

Efter denna sommar är jag här framöver öppen för mer jobb i Norge. Det är jobbigt att ligga borta på jobb men det ger en bra lön, bättre framtida pension och nya erfarenheter. Tack Norge för denna gång vi ses nog snart igen <3

Vad har jag investerat i denna månad?

Följande köp gjordes idag enligt nedan:


Totalt 254 aktier har köpts i Hufvudstaden för mellan 128.80 kr - 129.57 kr per aktie. Drygt 32000 kr har investerats idag och jag tycker fortsatt Hufvudstaden handlas på en attraktiv nivå. För stunden är inte fastighetsrelaterat så populärt men min tro är att vi tids nog kommer se en uppvärdering i sektorn och för egen del gillar jag precis som Fredrik Lundberg fastigheter i bra lägen. Sedan mitt senaste inlägg har jag också investerat lite pengar i Hufvudstaden och det gör att jag efter dagens transaktion äger 28800 aktier i Hufvudstaden. Om några dagar kommer rapport från Hufvudstaden och min förhoppning är att vi ser lite bättre tider här på sikt. Förutom min investering i Hufvudstaden blev det en liten investering i Spiltan Aktiefond Investmentbolag. 


Min nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen. Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig kommande helg :-)

11 kommentarer:

  1. Vad är bidragslön för något?
    Har du inte funderat på att utbilda dig till något annat i Sverige?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Blåmes. Jag trivs bra med mitt yrke likt många andra som jobbar i vården och har i dagsläget inte tänkt att vidareutbilda mig. Det finns inget som heter bidrags lön men att jobba inom vården i Sverige känns mer eller mindre som att gå på bidrag i och med de låga ingångslönen som erbjuds och löneutvecklingen över tid är inte så bra.

      Mvh Slimis

      Radera
  2. Varför är det bättre och få lön den 15 istället för 27?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym.

      Eftersom pengarna är värda mer den 15:e än den 27:e. Att behöva vänta på en intjänad lön längre än nödvändigt är att låna ut pengarna gratis till arbetsgivaren. Lika illa är det när man ska få vänta på en löneökning flera månader och sedan få den retroaktivt. Något som tyvärr hänt alla år jag jobbat i Sverige.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
    2. Ber du om förskott på lönen varje månad? Hur mycket tjänar du på att få lönen den 15 mot den 27e?.

      Radera
    3. Hej Anonym.

      I mitt fall får jag min lön i efterskott dvs månaden efter jag arbetat in min lön. Jag tjänar inte mycket på att få lönen 12 dagar tidigare men jag vill gärna ha min lön så fort så möjligt och hade gärna fått den redan den 1:a månaden efter om det var möjligt. Tidigare är bättre än senare i mitt tycke iallafall.

      Mvh Slimis

      Radera
  3. Hej Slimis,
    Kul att det blev ett lyckat sommarjobb i Norge och grattis till den fina lönen även om jag förstår att det ligger mycket jobb bakom.
    Hoppas att ni hade trevligt när familjen kom på besök!

    Tankningen av Hufvudstaden rullar på ser jag, det blir säkert finfint det där på sikt.
    Den med gott tålamod vinner oftast.
    Själv har jag bara handlat in lite Avanza och Sandvik under de senaste månaderna.
    Annars mest latat mig under sommaren :-)
    Ha det bäst!
    Mvh /Rille

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Rille.

      Låter som din sommar varit bra 🙂Hoppas din investering i Avanza och Sandvik blir bra på sikt. Såg att Sandvik aktien inte uppvärderats i samma utsträckning som många andra industribolag här i Sverige så kanske väntar bättre tider för aktien. Jag blev nyligen klar med mitt jobb i Norge men det tog bara några dagar så fick jag ett nytt uppdrag i Norge så nu är jag här igen. Blir borta till slutet av September och nu är jag uppe i norra Norge. Körde bil 120 mil för att kolla hit så bara resan tog 1 dag. Jag älskar verkligen att jobba i Norge men saknar givetvis familjen. Vi får se hur det blir med jobb i framtiden men jag tar detta uppdrag nu så får vi se sen 🙂 Önskar dig fortsatt lycka till med dina affärer och livet i övrigt.

      Tack för din kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
    2. "komma hit" skulle det stå :-)

      Radera
    3. Hej igen,
      Kul att du trivs så bra med arbetet i Norge och grattis till det nya uppdraget.
      Jag antar att du alltid får väga värdet på arbetet mot frånvaron från familjen?

      Jag antar att du gjorde en fin affär i Hufvudstaden och nu sitter på en rejäl säck med slantar att investera i något.
      Lite samma läge som jag hade för ett par år sedan när Swedish Match köptes upp.
      Jag satt och funderade ett bra tag och köpte sedan några bolag som jag alltid velat ha men alltid tyckt varit för dyra. Största placeringarna blev Atlas Copco och Assa Abloy. Sen gjorde jag också en rejäl (för mig) investering i Essity, kommer du ihåg att jag nämnde dom i samband med att de gav tilkänna att Vinda innehavet var till salu?
      Det blev mycket bra, både som breddning av portföljen och som det verkar till bra ingångsvärden. Men vem vet, det som gått upp kan också gå ned.
      Den som lever får se :-)
      Ha det gott i Norge!

      Mvh /Rille

      Radera
    4. Hej igen Rille.

      Givetvis är det jobbigt att vara borta från familjen i veckor/månader. Men i och med alla besparingar som är inom vården i Sverige just nu så tjänar jag nog nästan dubbelt så mycket som jag skulle gjort om jag jobbat hemma i Sverige. På det har jag tyvärr inte vart nöjd med min arbetsgivare i Sverige på senare tid. Kort sagt kan man säga att min arbetsgivare här i Sverige fokuserat på låga kostnader framför utbildning på senare tid. Men det är även fler tråkiga saker som hänt hos min arbetsgivare i Sverige och även om jag sagt till om detta var det ingen som brydde sig och till slut tröttnade jag och det gjorde att jag sökte mig till Norge. Men det är även fler orsaker som gjort att jag sökt mig till Norge. Det går det inte att jämföra hur mycket bättre arbetsmiljö det är i Norge. Kort beskrivit kan man säga kortare arbetsdagar, jobbar hälften så hårt för nästan dubbel lön och betald lunchrast på det. Jag förstår att folk som börjar jobba i Norge har svårt att vänja sig med de dåliga svenska arbetsvillkoren igen.

      Gällande Hufvudstaden har det varit en helt okej avkastning än så länge. Inte fantastisk men inte dålig heller. Jag hade först funderingar att investera pengarna någon annanstans men i och med att Hufvudstadens aktie kom ner på lite lägre nivåer igen valde jag att åter placera en stor del av mitt sparande här.

      Jag minns din fantastiska investering i Swedish Match. Jag minns även investeringen i de bolag du nämner. Alla fantastiska investeringar på sikt.

      Ha det gott i Sverige så hörs vi! :-)

      Mvh Slimis

      Radera