lördag 16 januari 2021

2020 års löneökning blev en besvikelse

Då var vi inne i 2021 och som vanligt brukar vår löneökning vara försenad. Egentligen är det tänkt att löneökningen ska vara från Maj månad varje år men av någon anledning drar det alltid ut på tiden. Vissa år har tex löneökningen kommit i slutet av December. Men eftersom det vart Corona pandemi under 2020 sköts förhandlingarna upp och för bara för ett par dagar sedan fick jag reda på min nya lön. 2020 års löneökning ligger på 1.52 kr per timme och kommer betalas retroaktivt från November månad och betalas ut nu i slutet av Januari detta år. Räknar man om löneökningen till heltid innebär det en ökning på ca 250 kr per månad eller för min del ungefär 1 % i löneökning. Jag kan nu i efterhand säga att jag iallafall hade räknat med en skälig höjning på iallafall 500 kr i månaden med tanke på all risk jag tagit på jobbet detta år. Men tydligen var inte arbetet mer värt under en Corona Pandemi. En löneökning på 1 % ser jag som en sänkning eftersom inflationen brukar ligga över det. Förutom detta ska man vänta på förra årets löneökning till Januari detta år. Jag undrar vad hyresvärden,banken mfl skulle säga om man väntar till nästa år med att betala. Troligtvis åker man på straffavgifter och får betala ränta eller blir vräkt. Men när det gäller löneökningar kan man i princip får vänta hur länge som helst. Får se om 2021 år löneökning kommer detta år eller om det blir en ny standard från arbetsgivarens sida att betala året efter.

 Den som tror det är lätt att jobba sig rik inom vården har iallafall trott fel. Det är ett givande jobb att hjälpa människor men nuförtiden ska man springa fortare för jämnan. Förutom detta lär man tänka på Corona smittan och bära skyddsutrustning i princip överallt. På ett sätt är jag glad att jag fann vården då den givit mig mycket glädje genom åren. Men samtidigt tycker jag det är orättvist att personal inte uppskattas mer än de gör. Givetvis uppskattas vi av många vi tar hand om. Men uppifrån pressas vi då vi ska få usla löneökningar och samtidigt jobba betydligt hårdare för vår lön. 

Med det sagt kommer jag fortsätta kämpa på i vården den närmaste tiden. Tids nog blir mina barn större och då är tanken att gå ner i arbetstid här i Sverige. Istället har jag tänkt jobba i Norge någon kortare period varje år. Jag har tidigare jobbat i Norge och det är en fantastisk möjlighet att tjäna bra med pengar om man kan tänka sig ligga borta någon vecka åt gången. Det är även gynnsamt skattemässigt att jobba i två länder då du betalar skatt i respektive land. Tjänar du tex 250 000 kr i Norge och 250 000 kr i Sverige blir det lägre skatt än om du tjänar 500 000 kr i ett av landet. Detta då du helt plötsligt är låginkomsttagare i båda länderna. Ett annat alternativ är att bara jobba en kort period varje år i Norge. Då kan du få inkomsten skattefri upp till en viss gräns.

Framöver håller jag tummarna för en bättre löneökning under 2021 👍

Med det sagt vill jag även önska alla läsare en trevlig Lördag kväll :-)

 

 

26 kommentarer:

 1. Hej!
  Trist att det inte blev mer. Är det lika kasst för alla inom vården eller finns det några på din arbetsplats som fått en bättre ökning?

  Jag fick 700kr i ökning (på heltidstjänst, jag jobbar bara 85%). För mig betydde det 4% och det är jag riktigt nöjd med. Totalt hade arbetsgivaren 2% att ge. Ett av mina bättre höjningar på många år.

  Hoppas det blir mer för dig nästa år!

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
 2. Hej Pappa betalar?

  Får gratulera till 4 % löneökning. Det är riktigt bra. Löneökningarna varierar lite mellan olika arbetsplatser. Men överlag fick nog de flesta en väldigt dålig ökning detta år. Hade jag vart med i Kommunal hade jag fått 30 öre till i höjning och retroaktivt från Maj förra året. Men eftersom fackavgiften är så pass hög får de som är medlemmar ändå än sämre löneökning om man ser till kostnaden för fackavgiften. Jag jobbar ju som timvikarie och då vet man aldrig hur löneökningen blir. Det var två år på raken jag fick 0 kr i löneökning och jag funderade ett tag att byta yrke när man aldrig fick en löneökning. Priserna i samhället går ju trots allt upp och det är ju därför man vill ha en liten löneökning varje år. Men överlag är det svårt att komma upp i lön när man jobbar i vården. De som jobbat över 30 år i yrket brukar ligga på som högst mellan 28-29 000 kr i månadslön och många ligger betydligt lägre i lön även om de jobbat i många år. Man får iallafall vara tacksam att man trivs skapligt på jobbet men det borde synas i plånboken när man utbildar sig och sedan tar hand om sjuka människor. Men man får väl vara glad för applåderna vi fick tidigare under 2020 :D

  Hoppas att även du får en bra löneökning nu under 2021.

  Tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upplever att lönerna är betydligt högre än det du nämner här i Västerås. En jag känner har en lön närmare 40 000kr än 30 000kr. Anställd av landstinget. Det tycker jag inte är en dålig lön om man jämför med att arbeta i skola.
   Så är nog skillnad mellan länen.

   Som sagt hoppas du får upp lönen nästa gång!

   Mvh PB?

   Radera
  2. Hej igen PB?

   Närmare 40 000 kr låter helt otroligt. Men din bekanta kanske är Sjuksköterska? Jag jobbar ju själv som Undersköterska. Här betalar kommunen bättre än Landstinget och jag har faktiskt aldrig träffat någon som ligger över 29 000 kr i månadslön. Men det är mycket möjligt att de betalar betydligt bättre i större kommunen. Alternativt så kanske din vän har någon specialistutbildning?

   Jag håller iallafall tummarna för kommande löneökning :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  3. Hej!
   Ja, hade fått för mig att du också var sjuksköterska. Trodde inte att det var så stor skillnad på undersköterska och sjuksköterska.

   Radera
  4. Hej igen PB?

   Okej då förstår jag. Jo sjuksköterskor ligger ganska mycket bättre i lön än Undersköterskor/vårdbiträden. Kan dock själv tycka de skulle förtjäna lite mer i lön i förhållande till deras utbildning.

   Mvh Slimis

   Radera
  5. Absolut, skulle nog säga att de flesta som jobbar med människor skulle förtjäna mer pengar i plånboken.

   Radera
  6. Håller helt med dig. Vi får hoppas att vi alla får det bättre framöver.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Fasen alltså, du om någon var ju förtjänt av högre lön!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Louise. Vi får hoppas på en rejäl löneökning detta år. Den som lever får se hur det går :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Beklagar Slimis. Dagens arbetsliv tycker inte att ngn mer än cheferna är viktiga, alla andra kallas resurser ich ett mål är att alla ska vara enkelt utbytbara...

  Arbetslivet stukar en gradvis under åren.

  Jag har inte fått något heller och hur arbetsgivarna kommer undan med att slopa retroaktivt från april och ersätta med från november tycker jag är kriminellt... Fy sjutton, de snor arbetstagaren på 6 månaders retroaktiv lön... Om facket och individen tog för sig lite mer så borde vi som drabbats av detta gå ut i strejk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   Jag håller med i vad du skriver. Tråkigt att även du fått erfara denna tråkiga utveckling att bli utan retroaktiv lön. Som du skriver känns det ju nästan som en stöld från arbetsgivarens sida. När det gäller vården får vi ju inte strejka. Men jag vet att det finns mycket missnöje med saker som kunde bli bättre. Det är inte saker som behöver kosta en massa pengar utan handlar mer om planering. Hälsoschema är tex någon nytt som gynnar arbetsgivaren mer än arbetstagaren. Sen är det mycket tänk att spara så mycket man kan i det korta perspektivet. Även om det ger en högre kostnad på sikt. En del saker har blivit bättre med tiden men mycket kan fortsatt förbättras. För att det ska bli bättre krävs det givetvis chefer som är engagerade och vill satsa på framtiden. Tyvärr verkar en del chefer endast vara på jobbet för sin lön och inte för verksamhetens bästa. Då blir tyvärr även arbetsplatsen dålig. Som tur är finns det gott om arbetsplatser inom vården och därför är det bara att hoppa vidare när det inte fungerar på en arbetsplats.

   Tack för din kommentar. Önskar dig en trevlig kommande vecka.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Hej Slimis,

  Då jag nyss besvarade din kommentar på min blogg och att du kanske ej kommer läsa (såg att du kommenterade den 15/1, men det är först idag jag fick tid att sitta med bloggen).

  Slimis - kanske har du missat, men jag har skrivit att uppföljaren kommer i mars och därefter finns ett ännu ej utannonserat projekt :) Jag blir glad att läsa hur väl du har talat om min bok - det ger mig energi. Jag vill också säga att jag "lider" med dig efter att ha läst ditt inlägg om den s.k. "lönehöjning" du fick. Skandal. En ren och skär skandal.

  https://www.adlibris.com/se/bok/mer-borspsykologi---mentala-verktyg-for-att-overlista-aktiemarknaden-9789188699503

  Är "stolt" och känner mig hedrad över de utlåtanden som har givits.

  Fortsätt med dina mycket läsvärda inlägg och all lycka till!

  /Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cristofer.

   Fantastiska nyheter att du släpper en ny bok! Jag kan redan nu säga att den kommer beställas hem till biblioteket här fortast möjligt. Givetvis kommer även en recension här på bloggen tids nog.

   Jag ser verkligen fram emot att läsa din nya bok :-)

   Önskar även dig all lycka framöver och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Vad tråkigt att höra om den uteblivna löneförhöjningen. Regioner är tyvärr inga speciellt bra arbetsgivare. Antar att de resonerar som så att det alltid kommer att finnas nyutexade i behov av sitt första jobb. Min fru jobbar delvis med covid-patienter och har fått exakt 0 kr extra i år. Efter 5 år som leg sjuksköterska har hon inte ens 30" i grundlön. En bekant som kom som ensamkommande för 5 år sen lärde sig hygglig svenska och gick utbildning som busschaufför. Han fick 28" i ingångslön exklusive OB, även han med regionen som arbetsgivare. Visst, arbetstiderna är lite sämre men det var en 6-månadersutbildning och inte alls lika slitsamt som att jobba inom vården.

  Kämpa på, ni är guld värda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Sjuksköterskor sliter ofta hårt och jag har fått för mig att de är överrepresenterade bland de som går in i väggen. Efter en lång och tuff utbildning skulle de förtjäna betydligt mer. Men som det är här i Sverige är det många som förtjänar en lite högre lön men få som får det. Vi får väl se om det blir bättre i framtiden. Men jag har svårt att se några skäliga lyft då det oftast ska sparas så mycket det går. För några år sedan var det prat om att det skulle bli bättre att jobba i vården. Sedan dess har det tyvärr gått åt helt fel håll. Nu senast infördes hälsoscheman som är ett nytt drag som är väldigt opopulärt bland de flesta som jobbar.

   Får hoppas att din fru hittar någon bättre arbetsgivare i framtiden. Oftast brukar det vara enda möjligheten att få upp lönen på sikt. Är man trogen sin arbetsgivare får man nöja sig med den lilla ökning som blir när det passar dem.

   Nej ska man få en ekonomisk trygghet tids nog är det bara att spara undan själv. Då kan man på sikt få en passiv inkomst att leva av alternativt en skälig pension när man blir gammal.

   Tack för din kommentar och hälsa frun din :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 7. I vårat skattefinansierade samhälle är det alltid svårt för kommuner, regioner etc att betala ut mer då man inte kan höja skatten hur mycket som hellst... Dock tror jag att det döljer sig stora inneffektiviteter med en massa mellan chefer och höga vederbörande där man borde kunna effektivisera och ge er på golvet en stor del av dessa effektiviseringar..

  Dock är väl dessa personer kompisar med varandra och man sparkar hellre en annan ur personalen och låter resten jobba hårdare så de själva kan roffa åt sig mer..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Som du skriver är det svårt att höja lönerna utan konsekvenser. Det är så många som jobbar i denna sektorn som delvis är skattefinansierad och att höja skatterna mer är inte heller populärt. Kan själv tycka värnskatten kunde fått varit kvar. Har själv inte haft något emot att betala lite mer i skatt då jag tycker vi får mycket för våra skattepengar. Även om jag vill ha högre lön så betyder även en bra arbetsmiljö mycket. Att iallafall hinna gå på toaletten 1 gång varje förmiddag borde vara en möjlighet i alla yrken. Sen är det ju ett problem att vi blir både äldre och sjukare över tid. Vi får se hur äldrevården blir i framtiden.. Det blir nog en utmaning att leverera en fortsatt god vård till alla i framtiden.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Just slopandet av värnskatten beräknade regeringen skulle vara helt självfinansierande på lång sikt. En vänsterregering därtill.

   https://direkt.omniekonomi.se/budget-slopad-varnskatt-pa-lang-sikt-nastan-sjalvfinansierad/a/70Lmkw
   https://www.regeringen.se/4ad5f5/contentassets/d5f7afb3f7254aaf9381759b37458fb6/finansplan---utdrag-ur-budgetpropositionen-for-2020.pdf sida 19.

   Radera
  3. Vi får väl hoppas det blir så då :-)

   Tack för länk.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Surt att det blev så, riktigt illa. Jag läser att du verkar gilla ditt jobb och det är ju fantastiskt, men var går gränsen? Funderar du ofta på att byta jobb, eller har du ställt in dig på att det är vården som gäller? Vet inte var du bor och hur arbetsmarknaden ser ut just där, sånt påverkar ju också så klart.

  En reflektion angående löneökningar. I min bransch tickar lönerna upp runt 2-3% i året, vilket gemene man tycker motsvarar inflationen, men det tycker inte jag. Jag tycker inflationen är närmare 15 % på årstakt. Jag bryr mig inte om mjölken och corn flakes stiger 2 % i pris, det gör ingen skillnad, men däremot det jag vill köpa - och det som faktiskt har någon betydelse - stiger 5-15% i pris på årsbasis. Det vill säga tillgångar som aktier, fastigheter, skog, guld och så vidare. Det är ett överdrivet fokus på KPI och ingen fokus på penningmängd och tillgångsinflation.
  -Konservativ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Konservativ.

   Jag har sagt ifrån mig de sämsta arbetsplatserna och försöker jobba där jag trivs. Ibland är jag less på jobbet men i perioder känns det istället riktigt givande. Jag tycker det är ett viktigt jobb och vill gärna bidra med det jag kan till samhället. Arbetsmarknaden ser överlag bra ut om man har utbildning och körkort. Det har vart dåligt med utbildad personal de 8 år jag jobbat med det här. Håller med att priserna ökar betydligt mer inom vissa sektorer. Viktigast för mig är att lönen iallafall stiger lite varje år. Känns som ett slag i magen när man står i lön och det är inget som motiverar till arbete på längre sikt.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Hej Slimis!
  Tråkigt att höra om din kassa löneökning. Du arbetar på timme, det gör att du egentligen kan förhandla om lönen vid varje arbetstillfälle! Hade du ett lönesamtal? Tänker att som timanställd väntar man inte bara på den nya lönen och ser vad det blir, man anger själv vad man tycker att man ska ha och så får chefen komma med motbud. Även timanställda kan kräva kvalificerad övertid i ersättning - gör det ibland med hänvisning till att du arbetat mycket (och de verkar ha kris). Du verkar ju ha ställt upp mycket, jobbar mycket, då kan de förstå, borde förstå, att du inte kan jobba billigt alla pass.

  Mvh EDS

  SvaraRadera
 10. Hej EDS.

  Att förhandla lönen i vården är inte det lättaste. Man får en ingångslön och sen får man acceptera hur lönen utvecklas över tid. Att byta arbetsgivare är ett sätt att få upp lönen. Men det kan även innebära en sänkning om man har otur. Men som du skriver ger övertid lite extra klirr i kassa. Det är den som gjort att jag lyckats spara lite pengar över tid. Trivs man skapligt på jobbet finns ju förutsättningar att jobba lite mer och det är bra.

  Tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 11. Hej Slimis. Surt med din löneökning, tycker du/ni förtjänar betydligt bättre.

  I min bransch tjänar man mycket på att byta arbetsgivare. Gick upp drygt 13% i lön bara genom att byta arbetsplats. Kanske något du kan fundera på?

  Hur funkar det med pensionsinbetalningar osv om man jobbar viss tid i Norge?

  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Unknown.

   13 % var en riktig bra löneökning. Grattis till det. Finns nog bättre möjligheter att höja sin lön i andra branscher. Vården är ju skattefinansierad och därför är möjligheterna till lönelyft dåliga överlag. Det är även svårt att höja min lön nämnvärt där jag bor. Skulle kanske få upp lönen nån krona genom att pendla några mil. Men då kostar resorna mer istället. Bästa sättet att få upp lönen är att jobba perioder i Norge om man kan tänka sig ligga borta ett tag. Där ligger man iallafall runt 50 % högre i grundlön och OB tilläggen är betydligt bättre än här i Sverige.

   När man jobbar i Norge får man inbetalt till pension. Men ska man få pension från Norge tids nog har jag för mig att man måste jobba där i minst 5 år.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera