måndag 24 augusti 2020

Sagt upp mitt OKQ8 kreditkort

 Då kom dagen då jag nu säger upp mitt OKQ8 Visa kreditkort. Detta kort har jag haft sedan runt 20 år tillbaka och en gång i tiden var detta ett av de bästa kreditkorten som fanns på marknaden. Tyvärr har inte OKQ8 hängt med de andra kreditkorten på senare tid och i dag finns det flera kort som är betydligt förmånligare än OKQ8:s kort. De som gjort kortet sämre över tid är en lägre återbäring. Jag har ändå haft kvar kortet och använt det från och till och ibland tankar jag bilen hos OKQ8. 

Tyvärr tappade jag min plånbok här om dagen och fick då beställa hem flera nya kort samt beställa ett nytt körkort. Mot min förvåning visade det sig att OKQ8 nu infört en avgift på 100 kr om man nu tappar bort sitt kort.

 Ringde och frågade kundtjänst om denna avgift och eftersom de inte har någon årsavgift så tar de nu istället ut en avgift på borttappade kort. Tack och lov att inte alla kortutgivare tar ut denna avgift. I mitt fall hade det blivit ganska dyrt då jag använder både Preem, Shell och Komplett Mastercard.

 En nackdel med OKQ8 medlemskap är att de håller inne mina pengar eftersom jag är medlem. För i tiden var man tvungen att betala 250 kr för att vara medlem hos OK. I dagsläget finns det inget annat bensinbolag som tar betalt för att vara medlem hos dem. Genom att säga upp mitt medlemskap får jag ut de pengar de håller inne som är mina. Jag har betalt medlemsavgiften på 250 kr men det har även blivit en del återbäring och en del ränteinkomster under alla år. Jag tror det är drygt 500 kr som är låsta hos OKQ8 till ingen nytta i dagsläget.

Vill ni byta upp er och slippa avgift för borttappat kort hos OKQ8 kan ni enkelt gå ur deras klubb här:   

För er som använder kreditkort hos olika företag är mitt tips att alltid hålla er informerad om förändringar. Det är tråkiga pengar att förlora på usla avtal och det kan bli dyrt när vissa bolag försämrar villkoren.

I dagsläget rekommenderar jag istället Komplett Mastercard (Affiliatelänk) som jag anser är det bästa kortet på marknaden. Framförallt har de ingen avgift för borttappat kort. Men kortet är även gratis och har en imponerande återbäring (1-4%)

Använder ni läsare OKQ8:s Visakort i dagsläget? Hur ser ni på de försämrade villkoren som blivit över tid?  


 

15 kommentarer:

 1. Hej!

  Tråkigt med plånboken :(

  Jag använder inte OKQ8s kort, kör mest på SAS Eurobonus Mastercard. Är lite sugen på Komplett dock :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dividend Guy.

   Ja det var inge vidare att tappa plånboken. Ska ha bättre koll på den framöver. SAS kortet är ju också bra. Framförallt för de som gillar att resa mycket :) Jag kombinerar ju själv flera kort och tycker det fungerar bra.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Använder circleK sedan många år men även deras bonusprogram har blivit riktigt dåligt. Jag hade bytt ifall jag kunnat. Men arbetar man inte anses man inte kreditvärdig i det här landet, oavsett hur stort kapital man har. Så tyvärr är jag tvungen att fortsätta med det jag har några år till, tills pensionsinkomsterna börjar komma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Som du skriver är det inte så lätt att skaffa ett nytt kort med låg/ingen inkomst. Men hoppas du kan hitta något bra kort den dagen pendionsinkomsterna börjar rulla in.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Hej!
  Jag har kvar mitt OKQ8 kort men använder det enbart när jag tankar. Använder oftast Revolut och för över mina pengar från Preemkortet. Får iaf 0,5% cashback då.

  Har landat i att debitkort får mig att dra kortet mer sällan.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB?

   Revolut verkar vara ett bra kort det också :) Som du skriver kan ett kreditkort vara en nackdel om man shoppar för mer än man tänkt. Framförallt på onödiga saker man inte behöver. Använder man det rätt kan det vara till ens fördel.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Har precis fått hem mitt Komplett, ska bli kul att börja dra det och få lite procent tebax! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fumlan.

   Vad kul att höra. Hoppas du blir lika nöjd som mig med kortet på sikt :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. "Kreditkortet ger dig möjligheten att tjäna upp till 500 bonuspoäng i månaden och 2000 bonuspoäng senaste 12 månaderna. "

  lite snålt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Handlar du inte på nätet innebär det att du kan handla upp till 50 000 kr på en månad eller 200 000 kr på 1 år med 1% återbäring. Är man en stor familj och känner behov att handla mer kan man ju alltid skaffa varsit kort :-)

   Jag tycker iallafall att kortet fungerar bra och det är det bästa kort jag haft hittills.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Har haft Kompletts kort ett år nu och det verkar vara bäst i klassen för köp inom Sverige. Köpte för 4.000 kr idag på Komplett och betalade med deras eget kort = 4% i cashback (saker jag faktiskt behöver).

  Som pensionär vill jag resa en hel del och då vill jag nog ha ett kort liknande Norwegian (om de inte konkat) som ger reserabatter. Samt billiga utlandsuttag och utlandsbetalningar vill jag också ha.

  SvaraRadera
 7. Hej Utdelningssmålänningen.

  Kul att du gillar kortet. Köp hos Komplett är ju extra fördelaktigt :-) Som du skriver skulle ett kort liknande Norwegian passa bättre om man gillar att resa mycket. Det har helt klart blivit en bra marknad då det idag finns så många kort att välja på. Har förövrigt missat din blogg helt. Men jag lägger till dig bland mina läsvärda bloggar så kan jag följa dig nu framöver :D

  Tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Tack för att du addat mig. Jag lade faktiskt inte till dig förrän tidigare i denna vecka, men har följt dig ett bra tag ändå. Måste ha länkat från någon av de andra bloggarna jag läser.

   Jag letade efter bästa gratiskortet i Sverige och det blev Komplett, men kan det finnas kort som kostar några hundra om året som är så bra att de totalt sett blir bättre än Komplett? Kanske om man har speciella behov. När jag tidigare var resande i tjänsten hade jag kort som tog mig in på flygplatsloungerna, men nu vet jag inte vad det skulle kunna vara som lockar.

   Radera
  3. Hej igen Utdelningsmålänningen.

   Som du skriver finns det en uppsjö av kort att välja på. För mig passar Komplett kortet bäst. För någon annan kanske ett resekort eller ett betalkort utan kredit passar bäst. Viktigast är att man är nöjd med det kort man väljer över tid. Sett att det finns kort som kostar pengar som har bra förmåner. Ofta kräver dessa kort att man spenderar mer för att de ska löna sig. Alternativt att en viss service ingår om man tex flyger. Sparsam som jag är passar gratiskorten mig bäst. Men med tiden kan jag mycket väl ändra mig. Kommer det något nytt bättre kort är jag öppen för att byta kort igen :-) Tack själv för att du addat mig.

   Mvh Slimis

   Radera