onsdag 15 april 2020

Tagit in SEB i portföljen

Idag tog jag beslutet att ta in SEB i portföljen. Jag har ägt SEB vid ett flertal tillfällen tidigare men med tiden har jag sålt av innehavet med en vinst. Senaste jag ägde SEB var när Uppdrag Granskning tog upp banken i och med all penningtvätt som varit den senaste tiden. Denna dag sjönk SEB som en sten och jag köpte då in 1400 aktier för ca 80 kr st. 15 minuter senare såldes innehavet av för ca 81 kr st. Jag vågade inte ligga lång just då eftersom penningtvätt anklagelserna var så pass osäkra. Men efter att ha sett programmet verkar SEB skött penningtvätt frågor på ett bra sätt och min förhoppning är att banken kan klara sig från denna typ av problem även i framtiden. Efter programmet återhämtade sig aktien rejält och var upp till runt 100 kr igen. I och med den senaste tidens Corona kris har priserna på våra svenska storbanker kommit ner rejält. Hade det inte vart för att jag ägde ett så pass stort innehav i Handelsbanken hade jag kunnat tänka mig öka mer här. Men jag har länge tänkt att komplettera min portfölj med SEB om värderingen någon gång skulle komma ner. Med det tog jag idag tag i saken och köpte in 2500 aktier för 67.47 kr st + courtage. Med det har portföljens belåning åter ökat efter att den senaste tiden gått ner en del. SEB är den bank jag gillar bäst efter Handelsbanken. En annan fördel med SEB är att man likt Handelsbanken kan utnyttja arbitrage möjligheter som ibland uppstår. Dvs sälja den dyraste av A, B eller C aktierna och köpa den billigaste varianten. Just nu kostar tex SEB C 79.40 kr och SEB A 67.90 kr. Handelsbanken A kostar 80.28 samt tidigt som Handelsbanken B kostar 92.30.

Nu var det länge sedan jag kunde utnyttja prisskillnaden mellan de olika aktieslagen. Men tids nog är jag säker att det går att göra igen och det är fina gratispengar för de som är långsiktiga i respektive aktier.

Uppdatering

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Är det någon läsare som äger SEB aktien? Hur ser ni på bolagets framtid?

11 kommentarer:

  1. Äger SEB men förtroendet har fått en rejäl törn i och med debaklet med utdelningarna. Ena stunden gick Torgby ut och handfast konstaterade att "utdelningarna står fast" och sen någon vecka senare "vi ska utvärdera situationen". Om en VD inte har större koll på sin banks finansiella situation och främst likviditet ska han antingen avgå eller avhålla sig från sådana uttalanden.

    Lika irriterad blev jag när Sampo körde något liknande förra året. Ena dagen skulle de dela ut X och andra dagen var det helt plötsligt Y. Finns dock de företag som är ännu värre än SEB när det gäller otydlig/velande kommunikation kring utdelningarna.

    Frågan är hur långsiktig man orkar vara när det gäller bankerna... är det inte penningtvätt så är det politisk påtryckning... kassakor, kanske en gång i tiden men nu känns de som högriskaktier, mer eller mindre...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Snålgrisen.

      Det har vart många extraordinära händelser med denna Corona kris. Precis som du skriver har många bolag ändrat på sina prognoser och jag tror många fler än dig är besvikna hur bolagen kommunicerat med framförallt utdelningarna. Många är just nu trötta på att äga bankrelaterade aktier då de dalat överlag i runt 3 år. Men är det någon gång man ska köpa banker är det när de är ratade av marknaden i övrigt. När ekonomin tids nog går bättre igen kommer även bankerna prestera därefter. De som köpte banker vid finanskrisen har blivit rejält belönade. Att köpa bank billigt idag tror jag även denna gång kommer vara en bra affär på sikt. Det gäller dock att ha tålamod som alltid när det gäller börsen. Jag håller tummarna att våra svenska storbanker tids nog presterar riktigt bra igen.

      Tack för din kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
    2. Så kan det vara, men jag gillar inte att man går ut så tvärsäkert om man inte har tillräckligt på fötterna. Vid tillfället var ändå corona-viruset spritt utanför Kina, och banker har gott om analytiker som sitter och beräknar saker hela dagarna, och de borde kommit fram till fanns hygglig risk till en pandemi av något slag.

      Vid en indragen utdelning ska man i min mening ha så handfasta och glasklara argument som möjligt, vilket är totala motsatsen till de flesta företagens argument. Titta på Volvo t.ex., kan man ha en större kassa? Absolut ska riskkapitalet användas som ett ankare när det blåser upp till storm, men hur många ankare behöver en båt egentligen?

      Radera
    3. Hej igen Snålgrisen.

      Som du skriver har det i år blivit en trend att dra in utdelningen på Stockholmsbörsen. Tråkigt för oss som jagar utdelning. Vi får hoppas att vi tids nog blir belönade för vårt tålamod. Kanske kommer det någon oväntad utdelning till hösten? Vi får hoppas på det iallafall :-)

      Tack igen för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  2. Jag äger SEB (och Handelsbanken). Jag köpte också efter Uppdrag Granskning och penningtvättshärvan, och har tänkt äga dem långsiktigt. Lite förvånad att de backat så väldigt mycket nu, trots Corona-krisen, men jag håller i dem ett tag till och får ta en funderare framåt om jag ska behålla eller ej.

    Lycka Till!

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  3. Hej Louise.

    Jag tyckte priset på SEB var attraktivt redan efter Uppdrag Gransknings reportage. Men nu är banken billigare ändå. Har man bara lite tålamod är min tro att både SEB och Handelsbanken kommer vara en bra affär på sikt. Historiskt har våra banker tjänat riktigt bra med pengar över tid. Även om vi är inne i en kris just nu kommer vi tids nog se bättre tider igen. Det är då bank aktierna kommer prestera bättre på börsen igen. För egen del kommer jag ligga kvar tungt i bank och skulle jag sälja av skulle det vara om sektorn blir övervärderad i framtiden. Ska iallafall bli spännande med rapporterna som kommer nu framöver.

    Tack för din kommentar och lycka till! :-)

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
  4. Hej Slimis!

    Nordea, SEB och Handelsbanken finns i min portfölj - där Nordea är portföljens största innehav. Jag tycker bankerna är billiga, det kommer nog dock vara lite stökigt i närtid till följd av reserveringar för kreditförluster etc. IFRS-regelverket har ju föranlett nya principer på reserveringar av kreditförlusterna, vilket gör att dessa kommer öka och således kortsiktigt belasta resultatet. Långsiktigt tror jag nuvarande kurser är en bra ingångsnivå dock, men alltid svårt att veta var botten är :)

    Trevlig kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Dividend Guy.

      Börsen kan ju både vara alldeles för positiv samt för negativ till olika bolag. Är så här i efterhand tacksam att jag lyckades sälja Handelsbanken nära toppen 2017. Nu är ju givetvis frågan hur långt ner bankerna ska innan kurserna vänder. På längre sikt ser jag iallafall ett bättre köpläge idag än 2017. Historiskt har bankerna återhämtat sig och det tror jag gäller även nu. Den som lever får se hur det går nu framöver.

      Önskar dig en trevlig helg och tack för din kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  6. Hej Slimis! En rejäl stek i banksektorn som du har (och jag själv) är förhoppningsvis bra på sikt! Som utdelningsmaskiner har de ju dock solkat ner sitt rykte betydligt, hoppas att de återfår förnuftet i höst...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kalkyl.

      Som jag ser det är behovet av lån större till både privatpersoner och företag just nu. Kan man låna ut pengarna till en bra ränta samt hålla nere kreditförluster kommer vi aktieägare tids nog hursomhelst gynnas. Som tur lever jag inte på utdelningar just nu annars hade ett år som detta vart kämpigt. Vi kan ju hoppas på någon utdelning till hösten. Det borde vara möjligt om detta Corona virus tids nog lugnar ner sig. Som det ser ut nu verkar ju iallafall pandemin ha toppat och gå nedåt. Jag hoppas som sagt att vi kan se lite mer positiv stämning nu framöver.

      Tack för din kommentar och trevlig helg.

      Mvh Slimis

      Radera