fredag 12 juli 2019

Semestern är över. Men portföljen växer som aldrig förr!

Idag tog jag beslutet att åter uppdatera här på bloggen efter ett tags inaktivitet. Sedan min senaste inlägg har jag jobbat mindre än tidigare. Jag har försökt tagit det lugnt och försökt vila upp mig. Men med småbarn här hemma är det inte alltid lätt att koppla av. Sen är jag även igång med nattjobb över sommaren. Jag trivs bra med att jobba nätter men tyvärr bli jag väldigt osocial när jag väl är ledig. Jag får även mer huvudvärk av nattjobb och känner mig allmänt mer trött om dagarna. Det finns som sagt både för och nackdelar med nattjobb. Fördelen att jobba natt inom vården är runt 47 kr extra betalt per timme i OB tillägg samt lite lugnare tempo. Förutom detta har jag bränt lite mer pengar än vanligt på bland annat kläder samt nöjen med barnen. Det kostar att ligga på topp. Förutom detta har jag även hållit i den goda vanan att cykla till jobbet varje dag. Detta har gett en rejäl besparing ekonomiskt men även resulterat i lite bättre kondition. Jag kommer fortsätta cykla till jobbet. Jag gör det främst för klimatets skull men är givetvis även tacksam den ekonomiska vinst det ger.

Välgörenhet

Jag har även fortsatt att skänka pengar till välgörenhet och kommer framöver uppdatera det som skänkts från bloggen längst nere här på bloggen. Framöver kommer det skänkas lite mindre pengar under en period. Då mitt mål med sparandet är ekonomisk frihet gärna så snabb som möjligt har jag gjort upp en affär men en lokal frisör här. Jag kommer framöver kunna betala henne genom SMS och på så sätt skickar jag vidare min frisör räkning till Vimla. På så sätt kommer familjen kunna klippa sig gratis 1 gång per månad. Ordinarie pris är 220 kr per gång så det innebär en besparing på 2640 kr per år. Resterande överskott från Vimla kommer även fortsättningsvis skänkas till välgörenhet och skulle min frisör sluta klippa mot SMS betalning kommer allt överskott från Vimla åter gå till välgörenhet. Då min frisör är ganska närma pensionsåldern är det inte alls säkert att jag kan utnyttja denna möjlighet även i framtiden. Men jag är givetvis tacksam att jag kan klippa mig gratis tillsvidare.

Portföljen

Sedan mitt senaste inlägg har det inte hänt så mycket i portföljen. Jag har dock kört lite swingtrade i KappAhl aktien och under drygt 1 veckas tid omsattes aktier för nästan 400 000 kr. Det var dock lite dålig likviditet i aktien och svårt att göra några större vinster på kort sikt. Det hela resulterade i ca 500 kr vinst efter courtage var betalt. Jag tycker KappAhl känns lite intressant i dagsläget när aktien vart så pass pressad under lång tid. Många klädbolag är i kris men jag tror ändå KappAhl kan klara sig skaplig. Jag har bland annat noterat lägre bomullspriser den senaste tiden som borde gynna branschen överlag. Sen slås de svagaste bolagen ut och kunder från dessa kedjor ska i framtiden handla hos de som blir kvar. För inte länge sedan gick bland annat JC i konkurs och flera mindre aktörer försvinner. H&M är fortsatt mitt top pick i sektorn men jag kan även som sagt tänka mig en mindre position i KappAhl. Vi får se om jag kanske går in i aktien tids nog igen. Pengarna från KappAhl försäljningen har jag istället investerat i Handelsbanken som jag har stark tilltro till framöver. Ytterligare 800 aktier köptes idag in för 97.60 kr st och med det äger jag nu 10 000 aktier i bolaget.

Portföljen växer annars på bra och jag har slagit index ganska rejält i år. Senaste månadens uppgångs summeras till ca 137 000 kr plus eller 6.34%. Det kan jämföras med Six 30 return index som är upp 1.23 %. Räknar man på hela året är portföljen upp över 600 000 kr och portföljen har aldrig vuxit så mycket som den gjort detta år. Året började på 1.7 miljoner kr och har nu passerat 2.3 miljoner kr efter belåningen är betald. En ny milstolpe är med det nådd. Framöver räknar jag med att portföljen kan fortsätta gå bra. Jag räknar med att H&M gynnas framöver av en stark sommarförsäljning i kombination med lägre bomullspriser. Min tro är även att dollarn inte ska stärkas nämnbart framöver och därför tror jag på bättre marginaler. När det gäller Handelsbanken hoppas jag även här att aktien ska uppvärderas. Handelsbanken har under en period inte presterat på topp men idag kom SEB in med en stark rapport. Vi får se om Handelsbanken kan överraska på uppsidan. Jag hoppas iallafall på det. För övrigt är portföljen fortsatt belånad men belåningen består främst av Spiltans Räntefond som uppgår till 176 000 kr samt en aktiebelåningen som just nu uppgår till ca 80 000 kr. Det mesta har lånats till 0 % ränta men en liten del lånas till 0.99 % ränta. Här nedan kan ni se aktuell portfölj samt senaste månadens utveckling. 
Med det fortsätter jag nu jobba vidare mot 2.4 miljoner som jag hoppas kunna uppnå inom närtid. Den som lever får se. Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Hur har er portfölj presterat detta år? Har ni några sparmål ni vill nå nu framöver?

16 kommentarer:

 1. Hej Slimis!
  Undrar hur du gör med räntefonderna. Eftersom de avkastar så lite, ligger de i en aktiedepå? Skatten på ISK eller KF äter väl annars upp nästan all avkastning?
  Kul att du när tillbaka.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
 2. Hej PB?

  Just nu ligger räntefonderna på mitt ISK. Jag är medveten att räntefonden inte kommer ge så mycket i avkastning framöver. Men jag räknar iallafall med att den ger mer än ISK skatten. Tanken är inte heller att behålla denna fond för evigt. Dyker det tids nog upp något riktigt intressant investeringsalternativ är risken stor att dessa säljs av för att investera i något som ger mer avkastning.

  Kul att du uppskattar att jag är tillbaka :-)

  Önskar dig och din familj en trevlig helg.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, hur mycket avkastningförväntar du dig på räntefonden?

   Tack detsamma. Just nu ligger jag på Böda sand och njuter i solen. Men snart ska vi lämna Öland. Blir troligtvis Kolmården på väg hem. Eller ALV, vädret får bestämma.

   MVH PB?

   Radera
  2. Hej PB.

   De senaste 10 åren har fonden lyckats med ett snitt på ca 3 % i ränta. Men utvecklingen har vart sämre på senare år. Skulle jag lyckas få runt 1,5 % skulle jag vara nöjd. Kanske skriver en uppföljning tids nog vad jag tycker om fonden :) Jag hoppas du har en fantastisk semester. Kör lugnt :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  3. Det tycker jag du kan göra.

   Väldigt bra än så länge. Haft ca en månad ledig och det är en månad kvar.

   Mvh PB?

   Radera
  4. Oj det var en rejäl semester det :-) Passa på att njut.

   Mvh Slimis

   Radera
  5. Alltid 2 månader. Fördelen med uppehållstjänst :)

   MVH PB?

   Radera
  6. Låter toppen det! :)

   Mvh

   Radera
 3. Hej Slimis och välkommen tillbaka!
  Fint att du fått lite vila och tid med familjen.

  Swingen i KappAhl måste som du också skriver varit lite svårare än de andra aktierna du genomfört den i pga av den låga likviditeten. Men 500 spänn är alltid 500 spänn icke att förglömma :-)

  Jag sålde av 1/3 av innehavet i Nolato, dom flög ju plötsligt upp i 570-580 spänn, med tanke på att jag köpte dessa i början av året en bra bit under 400 så tyckte jag att det var dags att hämta hem lite vinst. Denna omplacerades i Swedish Match och Firefly.

  Önskar en god fortsättning på sommaren.
  Med vänlig hälsning
  /Rille

  SvaraRadera
 4. Hej Rille.

  Jo det märks skillnad när man swing tradar i mindre bolag. Har nu lärt mig att det är bättre att göra detta i större bolag även om resultatet blev ok denna gång i KappAhl. Många bäckar små :-) Riktigt snygg affär där i Nolato. Beundrar din skicklighet att hitta fynd här på aktiemarknaden med jämna mellanrum. Tycker det är kul när det går bra för dig. Sett att Swedish Match gått ner lite i pris så jag hoppas din investering blir bra på sikt. Har även tittat lite snabbt på Firefly efter du nämnde dem sist och även det bolaget verkar ha gått riktigt bra de senaste åren. Jag håller tummarna att båda dina investeringar utvecklar sig väl från och med nu :-)

  Önskar även dig med familj en god fortsättning på sommaren.

  Tack för din kommentar.

  Vänliga hälsningar
  /Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Slimis,
   Tack för berömmet :-) Lite oförtjänt är det dock, det blir missar också.
   Varken ABB eller SCA har gått så mycket som jag hoppades, men har de båda som långa investeringar och hoppas på att dom skall tuffa på bra.
   Vad gäller skogen så har jag kanske investerat mer med hjärtat än hjärnan, har ju även en rejäl investering i Holmen sen många år.
   Men som vi sagt förut, det gäller bara att göra flera riktiga värderingar/investeringar än felaktiga, så brukar det i långa loppet gå bra.

   Det är en rejäl stek (man kallar det så va?) Handelsbanken du samlat på dig, jag tror också stenhårt på dom och har dom som mitt näst största innehav.
   Lycka till med placeringarna och framförallt njut av livet och sommaren.

   Vi hörs!
   /Rille

   Radera
  2. Hej igen Rille.

   Alla investeringar man gör går inte upp på kort sikt. Men för egen del är det viktigast att bolagen jag äger presterar skapligt på längre sikt och att man undviker bolag som går i KK. För egen del har jag ju haft motgång i framförallt HM men det gäller som sagt att inte ge upp när det ser som mörkast ut. Att sälja med en förlust är något jag försöker undvika om går. Därför är tålamod så viktigt vid långsiktiga placeringar. Gällande investeringar i skogen ser jag denna typ av investering lite mer defensiv. Skogen växer för jämnan och kommer alltid ha ett värde precis som attraktiva fastigheter. Med det tycker jag skogen är en bra investering till låg risk på längre sikt. Även i sämre tider växer ju skogen och när det blir bättre tider kan det avverkas mer. Gällande Handelsbanken tror jag marknaden underskattar den långsiktiga potentialen i banken. Tids nog tror jag alla penningtvätt skandaler kommer gynna de banker som haft rent mjöl i påsen. Tittar man på Danske Bank har penningtvätten påverkat mer negativt än jag trodde från början. Folk vill helt enkelt inte gynna banker som håller på med fuffens. Därför tror jag Handelsbanken kan ta en del marknadsandelar från de andra bankerna framöver. Sen har även Handelsbanken nöjda kunder överlag. Något som är sällsynt i de andra storbankerna. När man även kan köra arbitrage i aktien kan man även få lite extra avkastning på det. Jag ser det som bättre att betala lite mer för ett bra bolag och det brukar visa sig som ett bra beslut på längre sikt. Passa på och njut av sommaren du också. Jag kämpar på på jobbet men är ledig lite grann iallafall.

   Vi hörs. Hade bäst :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Hej Slimis!

  Kul att du är tillbaka, alltid lika trevligt att läsa dina inlägg.

  Ja det har riktigt bra på börsen på senare tid. Portföljen är +28,75% hittills i år, framför allt är det JM och Diös som har gått bra senaste månaden. Man blir lite nervös när det går för bra :) Jag har skalat ned lite i både Diös och JM senaste veckorna och har mer likvider nu samt även minskat belåning lite.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dividend Guy.

   Kul att du haft sån bra avkastning i år. Tycker du gör rätt i att sänka din belåning lite nu när börsen gått bra en längre tid. Jag håller tummarna att din portfölj fortsätter prestera fantastisk resten av året :-)

   Ha en trevlig vecka och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Hej Slimis!

  Kul se att din portfölj ökar så mycket trots få innehav, bra jobbat.
  Varit en bra börs för mig och främst pga JM så har portföljen gått upp 23,5% i år

  Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nyttboende.

   Kul att höra att sin portfölj går bra. JM har verkligen presterat bra i år och jag är glad för det då många här i bloggosfären verkar äga bolaget. Håller tummarna att din portfölj fortsätter prestera bra nu framöver.

   Tack för din kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera