fredag 26 juli 2019

Månadens inköp och lite förändringar i portföljen

Då var det åter lön och givetvis förs den som vanligt över en slant till det långsiktiga sparandet. Förra månaden var en riktigt bra månad på jobbet som innebar en del storhelgs OB samt några övertidstimmar. Det hela slutade i en nettolön på 27000 kr och med det kunde hela 15000 kr föras över till Avanza idag.

Förutom detta har jag förändrat en hel del i portföljen de senaste dagarna.

Totalt 1800 H&M har sålts av för strax under 170 kr i snitt per aktie dvs för drygt 300 000 kr. Bolaget har under en längre tid vart rejält pressat och därför stärkte jag mitt ägande rejält för ett tag sedan och nu i efterhand var det helt rätt tänkt även om det kändes jobbigt för stunden att gå emot marknaden och köpa när de flesta andra tyckte man skulle sälja. Nu har aktien gått upp drygt 34 % plus utdelning detta år och jag har därför valt att sälja av lite. Värt att säga är att jag även köpt in aktier på högre nivåer än dagens aktiekurs men en stor del av mitt innehav har jag köpt nu den senaste tiden när aktien vart som mest pressad. Skulle H&Ms aktie av någon anledning gå ner i pris framöver är det mycket möjligt att jag köper tillbaka en del aktier. Annars är jag nöjd med nuvarande exponering.

Förutom detta har jag handlar på rejält med Handelsbanken aktier till portföljen. Jag har kört lite swingtrade de senaste dagarna i både Handelsbanken och H&M och därför osäker exakt hur många aktier jag köpt in till portföljen men jag det har blivit rejält med köp och de flesta har köpts in för mellan 88.68-93.42 kr st. Som mest har jag betalat 97.60 kr för 800 st aktier. Banker överlag är väldigt konjunkturkänsliga. Min strategi gällande bank investering överlag är att sälja dessa aktier i högkonjunktur och försöka stärka mitt ägande i sämre tider. Helt enligt plan såldes tidigare mina Handelsbanken aktier på toppen 2017 och nu när vi gått in i en lite sämre världskonjunktur passar jag på att köpa tillbaka Handelsbanken men betydligt billigare. Hur långt ner bankaktierna ska är svårt att säga. Men min tro är att Handelsbanken även ska klara nästa lågkonjunktur skapligt och tids nog lär vi se högre vinster igen.

I och med att jag sålt av så pass mycket H&M i kombination med månadens inbetalning har jag nu betalat av hela min aktiebelåning och framöver kommer jag vara försiktig med belåning av portföljen. Det är så lätt att man investerar mer än man tänkt när man kan nyttja belåning billigt och givetvis är detta kul i ett positivt börsklimat. Men man ska även komma ihåg att det blir hävstång ner den dagen börsen går dåligt. Jag ligger med det i dagläget endast 100 % exponerad mot börsen och det får räcka för stunden. Med det har det endast blivit ett mindre köp i Avanza Zero denna månad.

Annars har portföljen tappat en del den senaste tiden och i skrivande stund är portföljen värd drygt 2.2 miljoner kr. Vi får se framöver om de låga räntorna kan kompensera en sämre konjunktur. Jag fortsätter hursomhelst att förvalta min portfölj på bästa möjliga sätt och fortsätter även med mitt månadssparande som vanligt.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig helg :-)

3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Har kanske skrivit detta förr, men jag tycker det är ballt på något vis att du har så få aktier i din portfölj. Lite "less is more". Hoppas verkligen att Handelsbanken ger valuta för din investering tids nog. Har du någon tanke framöver, om t.ex. 10 år, hur du skulle vilja göra med din portfölj? Fortsätta äga ett fåtal bolag eller sprida ut risken mer för potentiellt lägre, "tryggare" avkastning?

  Jag investerar mestadels i indexfonder. Köpte dock själv 20 st Handelsbanken A för 88.00 kr/st igår då jag tänkt investera en del småpengar i vissa enskilda aktier som verkar prisvärda i nuläget.

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
 3. Hej Arbetsplanen.

  Indexfonder är alltid en bra grund i ett långsiktigt sparande. Jag har ju själv lite pengar i Avanza Zero som komplement till mina aktieinvesteringar. Gällande Handelsbanken ser jag det som ett bra tillfälle att investera på längre sikt just nu. All oro för penningtvätt hos de andra bankerna har även gjort att Handelsbankens aktie kan handlas till ett lägre pris. Nu är ju Handelsbanken dyrare än tex Danske, Swedbank och Nordea men även risken för penningtvätt är betydligt lägre. Får vi se att böter döms ut framöver kommer inte de drabbade bankerna stå högt i kurs. Sen skadas även varumärket rejält när penningtvätt förekommer. Det är bara titta på hur många kunder som lämnat Danske Bank den senaste tiden. Min tro är att det är bättre att betala ett ok pris för ett bra bolag än att köpa ett ok bolag billigt. Det lär visa sig tids nog vilka banker som presterar. Framöver får vi se vad jag investerar i. Jag känner mig trygg i de bolag jag äger men jag kommer tids nog investera mer på framförallt Stockholms börsen. Min riskspridning just nu är Avanza Zero. Om 10 år kommer portföljen vara betydligt större än idag men hur många innehav jag kommer ha är svårt att säga. För sakens skull känner jag inte behov att ha samma riskspridning som de flesta andra. Jag köper tex inte in något investmentbolag om jag inte tycker det är köpvärt bara för att få mer riskspridning. Jag tror du gör rätt som lägger en stor del av ditt sparande i indexfonder. Med det slår du msjoriteten av alla långsiktiga placerare.

  Tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera