onsdag 17 juli 2019

Handelsbanken Q2 2019

Idag rapporterade mitt största innehav Handelsbanken för årets 6 första månader och resultatet var enligt följande:

  •Rörelseresultatet ökade med 1% till 11 460 mkr (11 381).

 •Periodens resultat efter skatt minskade med 3% till 8 973 mkr (9 235).

 • Resultatet per aktie minskade till 4,61 kr (4,75). 

• Räntabiliteten på eget kapital minskade till 12,8% (13,8).

 • Intäkterna steg med 1% till 22 075 mkr (21 959). Justerat för fjolårets reavinst, steg intäkterna med 5%. 

• Räntenettot ökade med 3% till 15 998 mkr (15 552). 

• Provisionsnettot ökade med 4% till 5 207 mkr (5 012). 

• K/I-talet sjönk till 44,9% (46,5).

• Kreditförlustnivån uppgick till 0,06% (0,04). • Kärnprimärkapitalrelationen minskade till 17,1% (21,4).

Överlag tyckte jag vid första anblick att siffrorna inte såg alldeles för dåliga ut. Men marknaden straffade aktien rejält och det hela slutade med att aktien stod nästan 6 % lägre eller i 92.24 kr per aktie vid stängning. Ett rejält slag för min aktieportfölj som sjönk över 70 000 kr idag. Portföljen värde ändras snabb och jag kan medge att jag är lite besviken på Handelsbankens rapport. Med tanke på att man klarat sig utanför alla penningtvätt skandaler var min tro att Handelsbanken skulle prestera lite i överkant mot våra andra storbanker. Det som främst tynger just nu är att utgifterna ökar snabbare än intäkterna, kreditförlusterna är lite högre men jag noterar även att courtageintäkterna fortsätter minska. Min önskan vore en bättre möjlighet för oss småsparare att använda Handelsbankens tjänst för aktiehandel. I dagsläget ligger minicourtaget på 99 kr eller 0.09% hos Handelsbanken och när de andra bankerna har anpassat sig för mer aktiv aktiehandel håller Handelsbanken fast med sin gamla prismodell. Man kunde iallafall erbjuda ett minicourtage på 39 kr eller nått för att vara något mer prisvärda med sina konkurrenter. I dagsläget lär man göra ganska stora affärer hos Handelsbanken för att få ett prisvärt courtage. Men min tro är att Handelsbanken vill att deras kunder ska satsa på fondsparande i första hand. Just fondsparandet är något Handelsbanken är bra på då de har störst nysparande i fonder av de svenska storbankerna. De har även sänkts sina avgifter den senaste tiden för att bli mer prisvärda överlag. 

Framöver måste Handelsbanken jobba hårt för att åter bli den framgångsrika bank de en gång varit. De behöver dra ner på sina utgifter alternativ öka sina intäkter mer. Det är inte hållbart med ökande kostnader i förhållande till mindre intäkter på längre sikt.Detta är även något Handelsbankens nya VD Carina Åkerström poängterar. Framöver kommer även utlåning till kommersiella fastighetsföretag över tid höja Handelsbankens kapitalkrav. Något som kan påverka utdelningsmöjligheten till viss mån framöver. På det går vi kanske in i en sämre konjunktur framöver. Men min förhoppning är att Handelsbanken tids nog ska stå bra rustade för sämre tider samt åter bli en mer framgångsrik bank igen.

Med det blir det inte någon avsättning till Oktogonen den närmaste tiden. Det finns även risk för personalneddragningar framöver. Personalneddragningar är något jag själv inte ser som positivt. Bra personal ska man vårda. Men stiger kostnaderna för mycket lär man ta tag i problemet innan det blir värre. Det är bara hoppas det går att skära ner på personal genom pensionsavgångar.

I och med dagens nedgång har jag iallafall fortsatt att stärka mitt ägande i banken. Jag tycker fortsatt svenska banker överlag är attraktivt prissatta och med det sålde jag av lite i Avanza Zero för att köpa ytterligare 900 Handelsbanken A för 93.13 kr st. Med det kommer jag inte sälja av något mer i Avanza Zero och kommer inte heller öka mer i Handelsbanken den närmaste tiden. Även om det inte ser helt ljust ut för våra svenska banker framöver tror jag fortsatt att Handelsbanken på dagens nivåer kommer vara en bra affär på längre sikt. Den som lever får se.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-) 

5 kommentarer:

 1. Även jag ökade min andel i handelsbanken, tror och hoppas verkligen de kan få ordning på sina kostnader vilket även andra storbanker nuförtiden har problem med. När det gäller courtage borde även Handelsbanken gå liknande spår som Swedbank gällande lägre kostnad för aktiehandel för att inte tappa för mkt mark till övriga aktörer. För min del kan även morgondagen bli svettig då Nordea har sin rapport som om det inte räckte med Swedbank och Handelsbanken......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Unknown.

   Ja det är bara SEB som presterat riktigt bra av våra storbanker. Det ska bli intressant och se hur utdelningen blir för de olika bankerna. Min förhoppning är att Handelsbanken kan hålla sin utdelning, men Swedbank och Nordea får vi nog se lite lägre utdelning från framöver. Jag hoppas iallafall på bättre resultat från bankerna framöver.
   Hoppas det inte blev alldeles för svettigt gällande dina Nordea aktier.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Hej Slimis,
  Surt sa räven om rönnbäret!
  Det var lite sämre än vad jag hoppats på, dock förändrar det inte alls min syn på bolaget/investeringen. Tror som du att marknaden framförallt underskattat kundnöjdheten inom banken. Dessutom bra att man lämnar lite marknader för att strypa kostnader. Det kommer säkert också att finnas framtida möjligheter för Handelsbanken att vinna kunder, när alla penningtvättskandaler kommer upp i ljuset igen och när kommande böter börjar tillkännages.
  Kanske kommer jag att öka innehavet lite, men eftersom det är ett gammalt innehav och redan utgör en stor del av portföljen så vill jag i så fall ha dom ännu billigare.
  Tycker att en del aktier börjar på att se köpvärda ut, men nu sitter jag nog och "ruvar" på kassan ett tag efter min Nolato försäljning. Har dock ingen riktigt god ide just nu, så kanske blir det så småningom utökningar i befintliga innehav.
  Flera spännande rapporter för mig i morgon SWMA, Nolato, den som lever får se :-)

  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Man får försöka se positivt att man nu kan köpa Handelsbanken lite billigare :) Det varar nog inte för alltid att vi ser låga priser på våra banker och när dom tids nog går bättre igen kommer även bank aktiernas pris vara högre. Det gäller bara att ha tålamod som vanligt när det gäller börsen :-) När det gäller kundnöjdhet är jag säker på att Handelsbanken håller sig fortsatt i topp. Efter att ha varit kund både i Swedbank och Nordea har jag märkt att Handelsbanken är bättre på många punkter. Framför allt är det är lätt att kontakta dem om man funderar på något. Men även bankens plattform är mycket bättre uppbyggd i mitt tycke. Är man en normal Svensson som inte vill engagera sig så mycket gällande sin pension har Handelsbanken en bra lösning då ett månadssparande i deras fonder fungerar enkelt till en rimlig kostnad. Dom har inte heller haft samma tekniska problem som Nordea eller samma dåliga rykte som många andra banker som sagt. Historisk har Handelsbanken vart fantastiska att skapa aktieägarvärde och detta är något jag tror kommer tillbaka tids nog igen. Såg att både Nolato och Swedish Match tappade en del idag. Bra nu i efterhand att du minskade ner lite i Nolato. Även jag tycker många bolag känns intressanta nu när börsen är lite orolig. Men ligger som nästan alltid fullinvesterad. Men tids nog kommer det in nya pengar och med det kommer det handlas nya aktier/fonder :-) Sett att även SCA börjar komma ner på bra nivåer. Fortsätter den ner en bit till är det inte omöjligt att jag investerar lite där igen. Kanske testar på en swingtrade igen :-) Hoppas du hittar något trevligt att investera i framöver iallafall.

   Ha en trevlig helg.

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera