måndag 27 augusti 2018

Bloggen fyller 2 år

Tiden går fort när man har roligt och bloggen fyller nu 2 år. Under resans gång har det hänt mycket i mitt liv. Förutom att familjen har fått tillökning har jag har gjort några val som jag tror kommer påverka framtiden positivt. Det handlar framförallt om saker som är bra för hälsan men i sin tur även påverkar ekonomin positivt. Det jag gjort de 2 senaste åren är att helt sluta dricka energidryck men jag har även skippat alkohol. Alkohol drack jag bara ibland men energidryck drack jag varje dag och var beroende av. På sikt förstör man både sin hälsa och ekonomi av socker och alkohol. Idag saknar jag inget av dem båda och det är underbart att inte ha något beroende förutom kaffe. Det har även hänt mycket när det gäller investeringar på börsen. När bloggen startade hade jag en portfölj som var värd 850 000 kr. Förutom detta hade jag 125 000 kr hos AMF fonder.

Min portfölj då såg ut enligt följande:

Handelsbanken A6000
Hennes & Mauritz 500
Com Hem Holding 210  
Telia Company 400
Telenor 100  
XACT OMXSB Utd   40  
Kinnevik B   15  

År 2016 när bloggen startade var ett fantastiskt år för mig. Genom att slå index växte portfölj på bra. Årets avkastning 21.34%

2017 fortsatte bra men jag valde att sälja av mina 6000 Handelsbanken aktier mellan 125-132 kr st,  efter en rapport jag inte var nöjd med. En del av pengarna la jag sedan utanför börsen och resten investerades i bland annat indexfonder samt fastighetsinvesteringar. Det köptes även en del Kinnevik och Axfood som bidrog till en fin avkastning. 2017 valde jag även att flytta mina besparingar till Nordea Investor. Jag var trött på Avanzas olika courtage klasser. 2017 års avkastning är okänt men portföljen växte på bra. 

Även 2018 har vart ett bra år. Jag har återköpt ca 3000 Handelsbanken A aktier för under 100 kr detta år och dessa har nu stigit ca 15% . Ett bra beslut att sälja Handelsbanken dyrt och sedan köpa tillbaka billigt. Nu i sommar köpte jag även in mina investmentbolag till ett bra pris samt tog en snabb vinst i JM. Det visade sig helt rätt då börsen nu stigit rejält efter sommaren. Senaste tiden har jag fortsatt köpa en hel del HM aktier som jag tids nog hoppas stiga igen. Idag valde jag även att köpa en liten post i Ica. Tanken är att åter bygga upp ett mindre innehav i Ica på sikt. Jag ägde ju både Axfood och Ica tidigare och kan tänka mig äga dessa aktier igen. Men i dagsläget tycker jag Ica ser mer lockande ut eftersom Axfood är betydligt högre värderad. 

Idag ser portföljen ut enligt nedan:

Förutom detta har jag 152 Handelsbanken aktier hos Nordea. Totala värdet på portföljen är idag ca 1 828 000 kr. Det innebär att portföljen vuxit med drygt 800 000 kr på 2 år eller drygt 33 000 kr varje månad i snitt. Jag har under dessa 2 år haft en bra sparkvot trots att familjen levt på i princip 1 lön. Mycket tur har bidragit till den positiva utvecklingen. 

Nu framöver kommer sparandet på börsen minskas ner till viss del. När jag tyckte det var köpläge i sommar försvann allt som kallas buffert. Jag kommer därför bygga upp en viss buffert igen. Men jag kommer samtidigt göra allt för att portföljen ska fortsätta växa. Jag hoppas kunna nå 2 miljoner nu till nyår. För att lyckas med detta krävs fortsatt hårt arbete och en del tur. Vi får se om jag lyckas. Annars vill jag tacka alla som följer bloggen, kommenterar samt alla bloggvänner jag följer som inspirerar mig att både fortsätta spara och blogga om det. Ni är bäst!

 Med det vill jag önska er fortsatt lycka till med både sparande och framtida mål. Med vilja kommer man långt! :-)

14 kommentarer:

 1. Grattis på 2-årsdagen! Trevligt inlägg, roligt att läsa lite om vad som hänt de senaste åren.

  Lycka till framöver med alla dina mål!

  Mvh VER

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VER.

   Tack för det :-)

   Lycka till även du!

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Grattis på tvåårsdagen! Jag instämmer med VER ovan - en trevlig summering av dessa två år.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon.

   Tack för det! Givetvis även kul att följa din resa :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Grymt jobbat Slimis! Du kommer nå både 2 och 3 miljoner snabbare än du tror.

  Nu kommer det bara gå snabbare och snabbare!

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investmentbolagsinvesteraren.

   Tack för det :-) Ja man får skynda långsamt så växer portföljen med tiden. Fortsatt lycka till även du.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Svar
  1. Hej K.

   Tack för det och fortsatt lycka till även du!

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Stort grattis Slimis och framförallt till 1,8 miljoner! :) Riktigt bra jobbat av dig och det är sjukt hur lika vi legat hela vägen. Det är synd att man inte kan posta bilder här men det lite komiska är att min portfölj just nu ligger på 1.828.000kr :)

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen.

   Bra jobbat även du! Det är kul att det även gått bra för dig :-)

   Mot 2 miljoner nu ;)

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Grymt jobbat Slimis! Imponerande hur du byggt upp din portfölj. Tack för en bra blogg och lycka till med att nå nya mål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeraren.

   Tack för det, den växer på sakta men säkert :-) Bra kämpat även du, jag gillar framförallt din investering i Amazon :-) Fortsatt lycka till och tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Grattis!
  Mycket bra gjort.
  En häftig resa du gjort på bara 2 år.
  Bra gjort med alkohol och energidryck!
  Mvh PB?

  SvaraRadera
 8. Hej PB?

  Ja det är bra med lite positiva förändringar ibland.

  Bra gjort även du gällande snuset! :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera