måndag 19 mars 2018

Preem Mastercard inför aviavgift samt lite andra tankar

För några dagar sedan fick jag hem månadens faktura från Preem. Ni som har läst min blogg tidigare vet att jag använder Preem och Shell Mastercard. Jag använder dessa kort eftersom de har 0.5% i återbäring, 0 kr i årsavgift, samt en attraktiv riskfri ränta på korten upp till 15000 kr (1,6% samt 2% i ränta)

Ibland blir det förändringar av villkoren. I månadens brev kan man läsa följande:

From 1 juni 2018 införs aviseringsavgift på 25 kr för pappersfaktura. För kunder som delbetalar med e-faktura höjs avgiften från 19 SEK till 25 SEK. Valutapåslag höjs från 1.5% till 2.5%.

Flera försämringar att hålla koll på om man använder detta kort. 

Hur gör man för att slippa dessa kostnader?

Till att börja med ska du alltid betala din faktura i slutet av månaden, annars åker du på ocker räntor. Genom att alltid betala i slutet av månaden kan du utnyttja din gratis kredit utan att du kostar dig något samt få 0.5% i återbäring. Låt även bli att använda kortet utomlands då valutapåslaget är hutlöst högt. Skillnaden from den 1 Juni är att du måste ändra till e-faktura istället för att få hem en pappers avi. Det gör du genom att först logga in på din internetbank. Du väljer sedan att lägga till Preem på din e-faktura lista. På så sätt kommer du få din faktura till din internetbank framöver. Ett bra val både för plånboken och miljön. Gör du inte denna ändring kostar det 25 kr varje månad att få din faktura med posten och detta är givetvis inget man vill betala för.

Bloggen och livet i övrigt

Jag har den senaste tiden inte hunnit att blogga något nämnvärt. Det har vart mycket jobb hos båda mina arbetsgivare. Vid sidan av det har jag vart iväg med bostadsrättsföreningens styrelse på ett möte samt fått ett nytt uppdrag hos en tredje arbetsgivare. Det senaste uppdraget jag tagit åt mig kommer först och främst vara 1 år. Sen kan jag bli omvald nästa år igen. Men jag ska först se om jag trivs med uppdraget. Vid sidan av allt jobb tar familjelivet sin tid. Att ha 2 barn under 4 år samt vissa vakna nätter tar på krafterna.

Börsen  

Börsen ligger i skrivande stund back detta år och idag backade OMX30 med 1.66%. Jag sitter still i båten och följer min strategi att inte utföra så mycket aktivitet. Om bara några dagar kommer utdelning från Handelsbanken och Hufvudstaden att avskiljas. Jag har redan nu tänkt ut vart pengarna ska återinvesteras. Det kommer ett nytt blogginlägg om det. 

Bolån

Något annat jag uppmärksammat den senaste tiden är alla dessa nya aktörer som erbjuder billigt bolån. Billigaste jag sett hittills är Enkla.com .De erbjuder 0.96% i effektiv ränta om man binder lånet i 3 år. Betydligt billigare än många andra aktörer. Även om jag äger Handelsbanken tycker jag det är bra med konkurrens. Storbankerna har länge tjänat storkovan på alla deras kunder. Nu kan de med rätt villkor sänka sina boendekostnader rejält. Jag är helt säker på att storbankerna kommer förlora en hel del kunder framöver. Ett annat alternativt är att de måste sänka sina marginaler på bolån. Givetvis är många bekväma och inte bryr sig om att sänka sina räntekostnader. Det kan ju vara tryggt att ha samma bank som man alltid har haft samt att inte bry sig om vilken ränta man betalar. Många som alltid haft det bra ekonomiskt tänker inte på sina utgifter. Det kan man se i lyxfällan. Det är först när problemen blir riktigt allvarliga bryr de sig. 


Hur mycket betalar du för ditt bolån? Kan du tänka dig att byta bank?


15 kommentarer:

 1. Hej Slimis,
  Jag har precis flyttat mitt bolån från Länsförsäkringar Bank till Hypoteket och fick en 3 månaders ränta på 1,28%.
  Jag behöver inte heller hålla på att förhandla räntan stup i kvarten.
  /Lasse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lasse.

   Låter som en bra ide att flytta till Hypoteket. Har tittat närmare på deras erbjudande och det såg inte alls dumt ut. Måste vara drygt när man måste förhandla sin ränta jämt och ständigt. På så sätt är dessa nya aktörer bättre.

   Tack för din kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Det var en grisig höjning av avi med efaktura. Men så är det med allt, innan var efaktura oftast gratis för att de ville slippa kostnaden att skicka ut pappersfakturor, men nu när så måna kör efaktura vill de ha tillbaka sin trygga inkomstkälla och höjer aviavgiften på efakturan trots att den är billigare att skicka ut.

  Betalar 1,2 i bolån, Länsförsäkringar bank. har även 20% rabatt på försäkringarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Vad jag förstår är E-fakturan fortfarande gratis så länge man betalar i tid. Det är endast vid delbetalning de tar betalt. Men de försöker hitta sätt till nya inkomster. 1.2% låter som en bra ränta i dagsläget :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Uppfattar det som att det är ganska mycket som händer gällande banker. Kör själv Revolut när jag reser. Även börjat föra över pengar via dem . Transferwise lanserar kort i dagarna. Sen är Monzo på gång med att etablera sig utomlands. Som sagt, det händer en del. Är man ok med att använda olika banker / tjänster för olika saker så blir det nog bra.

  Gällande Preem, för oss som redan har e-faktura och som sätter in budgeten för varje månad innan och således inte använder krediten, blir det några extra kostnader för oss? Om man går över på krediten men dagen efter (innan brytpunkt, sätter in pengarna så blir det som nu inga extra kostnader?

  Mvh
  I blått

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej i blått.

   Ska titta närmare på dina alternativ. Har inte hört talas om varken Revolut, Transferwise eller Monzo :-) Gällande Preems e-faktura slipper man fortsatt några avgifter så länge man betalar i tid. Men vid delbetalning tar de betalt. Så vi kan vara lugna än så länge :-) Den dagen de börjar ta betalt hur man än gör kommer jag skippa dessa kort.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Mitt lån resultat

   Jag bor i USA Florida och jag är en lycklig kvinna idag? Jag berättade för mig själv att alla långivare som skulle kunna ändra mitt liv och min familj, jag kommer att hänvisa någon som söker lån till dem. Om du behöver lån och du är 100% säker på att betala tillbaka lånet, vänligen kontakta dem och snälla berätta för dem  (Hanna Breal) hänvisade dig till dem via e-post: romancatholicchurchloanservice@gmail.com

   tack
   Hanna Breal

   Radera
 4. Undrar om det inte var ett gammalt inlägg från dig Slimis som fick mig att byta till preemkortet? Således har jag haft preem sedan dess och använt det bade här hemma och utomlands. Jag har naturligvis aldrig delat upp någon enda betalning utan alltid pyttsat over korrekt belopp och numera ligger jag alltid plus på det kontot. Tråkigt att de ska börja ta betalt men inte förvånande. Man kan ju undra hur i hela världen det går ihop sig. Jag vet inte hur många hundralappar jag har fått i återbäring från preem men aldrig betalat en krona i avgift till dem? Men det kanske är som en kompis till mig sa: Det är ett kort för vuxna människor. Med det menade han folk som har koll på sin ekonomi och INTE delbetalar och åker på straffränta en o annan gång, då äts ju din återbäring upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Procentpanik.

   Det var säkert jag som motiverade dig till deras kort :-) Det är som sagt inte alla som sköter sig och betalar in pengar i tid. Dessa bra villkor är till för att locka till sig nya kunder. En del av dessa kunder slarvar förr eller senare och med det får de in rejält med pengar. Precis som du skriver lär de få ihop finansens på något sätt :-) Men så länge villkoren är bra för oss som sköter oss kommer jag fortsatt använda kortet.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Hej slimis hur räkna man ut sin portföljs Da ? Jag har 10 olika bolag och de väger olika mycket så det är lite svårt.

  SvaraRadera
 6. Hej Alex. Du kan se vilken direktavkastning du har för respektive bolag på Avanzas hemsida. För att kunna räkna ut din direktavkastning på portföljen måste du veta hur många kronor samtliga dina aktier ger i utdelning. När du vet vad utdelningen blir i kronor delar du det med din portföljs värde. På så sätt kan du få en genomsnittlig direktavkastning på din portfölj. Har du tex en portfölj som är värd 1 miljon och den delar ut 50 000 kr har du en direktavkastning på 5%. Hoppas detta exempel kan hjälpa dig :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 7. Hej slimis angående preem mastercard så undrar jag nu när jag har bytt till e faktura ur blir det då med bonusen ? Skicka de den som papper eller får jag pengarna direkt in på mitt mastercard kort? Är det möjligt för mig att ansöka om 1 till kort sammankopplat till mitt kort ? Menar alltså att det bara är jag som ska står för bägge kortet

  SvaraRadera
 8. Hej Anonym. Jag tror att bonusen fortsatt skickas ut med post. Annars kommer de sätta in den på ditt kort. Jag tror inte du kan söka om ett extra kort tyvärr. Testade det tidigare då jag tänkte att min flickvän kunde ha ett kort. Men då var hon tvungen att vara medsökande. Istället valde jag att även skaffa ett kort hos Shell Mastercard. Detta kort använder min flickvän idag :-)

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Använder Preem Mastercard och Shell Mastercard som räntesparande. Rör inte pengarna alls där. Det jag använder är Everydaycard. Första året är gratis och år två är 199 kr. Redan på 3 månader så har jag skrapat ihop 300 kr i bonus så jag lär fortsätta med det.

   Radera
 9. Everydaycard verkar inte alls dåligt. Ska titta närmare på det. Tack för kommentar :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera