måndag 18 september 2017

Kulor, cash & kosing


Kulor, cash & kosing  Av Mathias Andersson& Charlie SöderbergEfter en lång arbetshelg har jag idag äntligen vart ledig. Tiden har spenderats här hemma med barnen. Men jag har även hunnit att lyssna på en ny ljudbok. Intresset för ljudböcker har ökat rejält den senaste tiden. Jag har tidigare inte vart så intresserad av att läsa böcker. Men sedan jag fick smak för ljudböcker har det blivit att lyssna var och varannan dag. Att lyssna på ljudböcker är både roligt och lärorikt. Jag föredrar böcker om ekonomi, historia, sparande, börsen och aktier.

Vad handlar denna bok om då?

Jag tror de flesta har sett lyxfällan på tv någon gång. Tyvärr hamnar många i ekonomiska problem någon gång i livet. Denna bok liknar programmet lyxfällan på många sätt. Charlie och Mathias går igenom en hel del spartips, hur du kan förändra ditt beteende, hur du ska tänka med pengar, samt hur man ska se på pengarnas värde. Hela boken handlar mycket om att du spara ihop till det du vill ha istället för att låna till det. Har du inte råd med den där dyra soffan kan du kanske hitta en skaplig på second hand billigare. De diskuterar CSN lånet och dess för och nackdelar. Mobil abonnemang, fasta kostnader, autogiro, olika typer av medlemskap, aviavgifter, kreditkortens för och nackdelar, tips för hur du ska sänka dina matkostnader, boendekostnader, banker, räntor, lån, budgivning bostad, renoveringstips, amortering, rotavdrag, att tänka på när man anlitar hantverkare, konsumenttjänstlagen, risker med att vara högt belånad, pressa energipriserna, hyra ut i 2:a hand, klädkostnader och klädvård, Reor kan bli dyrt samt mycket mer.

Jag tycker denna bok är riktigt läsvärd. Den ger flera bra tips inom olika områden som jag själv inte var så insatt i tidigare. Både Mathias och Charlie beskriver vardagsekonomin på ett lättbegripligt sätt om hur du ska tänka för att ta kontroll över din ekonomi samt hur du ska konsumera mindre onödigt. Boken känns även intressant och rolig att lyssna på. Jag ger boken 4 stjärnor av 5.


Har du tips på någon ljudbok du rekommenderar?

4 kommentarer:

 1. Den finns i hyllan hemma, kanske dax läsa den igen? Alltid lite stimulerande.

  SvaraRadera
 2. Det tycker jag du ska göra :-) En bra bok kan man alltid läsa flera gånger.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Hej slimis jag undrar hur mycket kontanter jag kan ta ut vid köp i t.ex ica med preem mastercard. T.ex så köper jag mat för 100kr kan jag ta ut 500kr extra i form av kontanter då? och kostar det nån avgift eller räknas det som om man köper mat. Har för mig att man fick bonus när man gör så :)

  SvaraRadera
 4. Hej Alex. Det är gratis att ta ut kontanter i samband med att du handlar på till exempel Coop eller Ica. Tar du däremot ut kontanter i en bankomat tillkommer en uttagsavgift så det rekommenderas ej. Vet faktiskt inte om man får poäng för att ta ut pengar med kortet. Men det låter givetvis lite för bra för att vara sant. Du får testa :)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera