fredag 8 september 2017

Några små förändringar i portföljen samt arbitrage

Sålde här om dagen av 25 st Handelsbanken B. 2000 aktier känns jämt och bra. Köpte istället in ytterligare 10 Axfood samt tog en position på 5 st Coca Cola aktier. Coca Cola är en aktie som jag ägde 2014 men såldes av i samband med bostadsköp. Coca Cola känns som en stabil utdelare men knappast någon kursraket. Jag tycker dollarn har kommit ner ganska bra den senaste tiden och funderar på att ta in något mer amerikansk bolag med tiden. Men som jag skrivit om tidigare föredrar jag svenska aktier främst. Detta då de är billigare att handla med samt att man slipper valutarisken. Dock är amerikanska aktier trevliga då de ofta delar ut 4 gånger per år i jämförelse med våra svenska börsbolag som oftast har 1 utdelning per år. 

Idag valde jag även  att byta ut mina Handelsbanken B mot A aktier. 2000 SHB B såldes för 116.05 kr st. In köptes 2000 SHB A aktier för 115.90 kr st. Efter courtage är draget blev det endast 80 kr över. Dock brukar Handelsbanken A oftast vara lättare att sälja av så givetvis hoppas jag på köpläge i B aktien snart igen. Jag undrar hur många arbitrage affärer jag gjort i Handelsbanken genom åren? Vid det här laget har jag tappat räkningen...

I övrigt tycker jag börsen känns lite tråkig i dagsläget. Jag har svårt att hitta några riktigt bra köplägen. Samtidigt står portföljen mer eller mindre still. Dollarn fortsätter försvagas och jag undrar hur detta kommer påverka den svenska börsen framöver. Kanske får vi se lite bra köplägen i höst. Jag hoppas på det iallafall. Annars ser jag fram emot Hennes & Mauritz nästa rapport. Jag hoppas dollarförsvagningen resulterar i lite bättre resultat samt att vi ser lite bättre framtidsutsikter för bolaget framöver.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Har du gjort någon förändring i din portfölj den senaste tiden?

   

14 kommentarer:

 1. Alltid kul att följa din resa och dina resonemang. Tack! Kul också att du går din egen väg. Vad har coca cola för DA i dagsläget?

  Mvh
  Mattias

  Ps. Visst körde du barnspar också? Ungefär hur mkt sparar ni? Jag har svårt att sätta en viss nivå känner jag. För mycket känns lite onödigt då jag så klart vill ge barnen upplevelser under deras barndom. Dessutom kommer ju mitt eget sparande att övergå till dem en vacker dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattias.

   Vad det gäller Coca Cola så ligger direktavkastningen på ungefär 3.1% i dagsläget. Så det är ingen högutdelare direkt :-)

   När det gäller barn spar har jag sparat lite extra nu när barnen är små. Men tanken är att barnbidraget får räcka som sparande så småningom. Att skämma bort barnen med mycket pengar tror jag inte blir bra. Sparandet ska räcka till ett körkort, någon billigare bil samt något billigare boende om det går som det är tänkt. Jag har ju även direktivesterat i några aktier åt dom. Dessa är tanken att de kan ha kvar om de får ett intresse för aktier och sparande. Du tänker helt rätt när det gäller upplevelser. Mina barn är fortfarande båda under 4 år så jag tycker det är bättre att spara lite extra till dom nu. Så småningom vill jag hellre prioritera mera pengar till fritidssysselsättning samt någon resa mm. Även jag har tänkt lämna mina aktier vidare en dag. På så sätt kommer aktierna gå i arv och det tycker jag är helt ok :-) Kul att du uppskattar bloggen och kommenterar.

   Ha en fin dag :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Min förändring har nog varit att börjat bunkra upp med likvider då jag inte hittat något köpvärt på sistone, mitt senaste köp var Skanska :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok :) Jodå inget fel att ha lite pengar sparade om bra köplägen uppstår :-) Tycker också Skanska känns attraktiv på nuvarande nivåer.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Sålt Balder samt ökat i Astra Zeneca och Skanska.
  Det har inte varit kul för värde och utdelning senaste tiden gällande amerikanska aktier, det har gått ner en del. Men visst, då kan man ju välja att öka ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas Skanska och AstraZeneca blir bra för dig på sikt :) Precis som du skriver har många amerikanska aktier haft en svag utveckling den senaste tiden. Får väl se om det blir bättre framöver :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Hej Slimis,
  Var ett tag sedan du släppte ett inlägg nu, jag antar att du har fullt upp med jobb och familj. Har heller inte gjort så mycket, glädjande för mig igår var beskedet om eventuell delning av Autoliv som är ett mellanstort innehav för mig.
  I övrigt så har jag "ryggat" Didner&Gerge och ökat lite i Telia för inrullade utdelningar. Anledningen till att dom köper där sägs vara att dom helt enkelt tycker att dom börjar bli billiga nu, vi får väl se hur det är med det ...
  Har ni övriga någon kommentar om Telia? En bortglömd möjlighet? Eller helt enkelt ett urtrist bolag utan framtid?

  Önskat en trevlig helg!
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Rille :-)

   Har nyligen börjat jobba 5 dagar i veckan igen. Fortfarande heldagars jobb på Lördagar och Söndagar så har tyvärr blivit lite tid för bloggen. Även om jag själv inte direkt äger Telia hoppas jag på en bättre kursutveckling framöver. Telia finns ju i Avanza Zero som jag äger men även svenska staten äger ju en stor del av bolaget. Jag vill dock inte följa Didner&Gerge och köpa Telia till min portfölj. De ser säkert värden i bolaget som jag inte ser. Skulle jag vara tvungen att investera i telekom branschen skulle jag fortsatt hellre köpa Telenor dyrare än att välja Telia. Skulle jag välja här i Sverige hade det blivit Tele2. Men kan Telia behålla utdelningen på sikt kan det säkert bli ett fint utdelningsbolag. Men jag vill gärna se lite tillväxt på något sätt i de bolag jag investerar i, alternativt att de är defensiva och presterar bra även i dåliga tider. Därför tror jag på att betala lite mer för att få ett förhoppningsvis bättre bolag. Jag känner mig själv inte bekväm med att investera i Telia så därför avstår jag.

   Som Warren Buffett nämnt förr i tiden: Bättre att köpa ett fantastiskt bolag till ett ok pris än att köpa ett ok bolag till ett fantastiskt pris. 3 saker jag inte gillar med Telia är:
   Den korruption som varit inom bolaget. Det har kostat alla aktieägare rejält med avkastning.
   2. Jag tycker att Vdn är överbetald i förhållande till vad han presterar.
   3. Jag ser själv inga fördelar med att vara kund hos Telia. De har tyvärr inga tjänster som lockar mig. Dvs jag tycker deras konkurrenter har mer prisvärda alternativ. Vilka typer av kunder betalar mer för deras tjänster? Vet att de har bra täckning så kanske många på landsbygden väljer dem.

   Jag håller dock tummarna för Telia och hoppas givetvis att din investering blir bra på sikt.

   Önskar även dig en trevlig helg och tack för din kommentar, kul att även Autoliv har gått så bra för dig :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hmmm ....
   Ett väl uttömmande svar som vanligt :-)
   Finns tyvärr inte mycket där som jag inte håller med om, jag får hoppas att dom fått tillräckligt med stryk och att det kommer en vändning.
   Jag tror och sätter min tillit på den här raden som du skrev:
   "De ser säkert värden i bolaget som jag inte ser."

   Lycka till med affärerna!
   Ha en trevlig helg (mellan jobben då). :-)
   /Rille

   Radera
  3. Didner&Gerge har en imponerande historik vad det gäller investeringar. Så jag räknar med att de har bra koll på Telia. När jag jämför med Telenor och Tele2 så har de inte uppvärderats på samma sätt den senaste tiden. Det kanske räcker med att bolaget sköter sig ett tag så kan de kanske uppvärderas. Telia tjänar ju fortfarande ganska bra med pengar även om inkomsterna sjönk en del den senaste rapporten. Lycka även du till med affärerna. Vi hörs :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Ser ut att vara riktigt fina förändringar du gjort :)

  Själv har jag på senare tid valt att plocka in Astra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oftast väljer jag att skriva ner de förändringar jag gjort i mina månadsrapporter som jag lägger ut i slutet av varje månad.

   www.kronantillmiljonen.se/manadsrapporter/manadsrapport-augusti

   Radera
  2. AstraZeneca kan säker bli bra på sikt :-) Jag följer din blogg noga så brukar spana in dina förändringar ;) Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Hej kronantillmiljonen,
  Det var en väl spridd portfölj du sitter inne med, innehållande mycket fina bolag.
  Men blir det inte svårt att hinna med och vara en aktiv förvaltare med så många?
  Ser också att du klivit ur Telia, gett upp?

  Med vänlig hälsning
  /Rille

  SvaraRadera