torsdag 28 september 2017

H&M Q3 2017

Då var det dags för dagens rapport från H&M.

Aktien har fallit rejält under den första timmen börsen har vart öppen. Resultatet var ungefär som förväntat och det var ungefär vad jag hade tänkt mig. Dock hade jag givetvis hoppats på ett något bättre resultat och det känns lite tråkigt att vara långsiktig ägare i H&M just nu.

Bruttomarginalen blev 51,4 procent, jämfört med förväntade 51,6 procent.
Bolagets försäljning om 59.383 miljoner kronor under kvartalet är känd sedan tidigare.
H&M:s bruttovinstmarginal sjönk till 51,4 procent under räkenskapsårets tredje kvartal, juni-augusti (54,0).
Analytiker hade räknat med en bruttomarginal på 51,6 procent, enligt SME Direkt.
i takt med att US-dollarn försvagats blir inköpsförutsättningarna alltmer gynnsamma", skriver H&M.
H&M lyckades genom bolagets "offensiva sommarrea" förbättra situationen med ett för högt varulager.
Det skriver bolagets vd Karl-Johan Persson i torsdagsmorgonens rapport.
"Detta bidrog till att höstkollektionerna fick en bra start, även om vi mot slutet av september ser en viss avmattning i försäljningen. Men som alltid ska man se försäljningen över en hel säsong", skriver han vidare.

H&M SÄNKER ÄVEN BUTIKSEXPANSIONSMÅL 2017

H&M planerar nu att öppna cirka 385 nya fysiska butiker under 2017, att jämföra med tidigare bedömning som var cirka 400 butiker netto.
Ungefär 475 butiker ska öppnas (tidigare 500) och cirka 90 ska stängas (tidigare 100).

Nu i efterhand var det rätt att minska ner mitt innehav med 200 aktier de senaste dagarna. Dock har jag redan hunnit att öka på i H&M under morgonen. Jag tycker marknaden ser lite väl dystert på rapporten och hoppas givetvis på en uppvärdering fram till utdelningen i November. 

Igår sålde jag 100 H&M aktier för 219.40 kr st. Istället köptes 140 st Axfood aktier in för 136.30 kr st.

Idag valde jag istället att avyttra 155 st Axfood för 138 kr st. Istället köptes ytterligare 100 H&M aktier in för 209.40 kr st. Så nu äger jag åter 1900 aktier i H&M. Jag kommer vara nöjd med detta innehav om inte aktien letar sig mot 200 kr igen. Då kan jag tänka mig att öka med 100 aktier till. 

Vad tycker du om dagens rapport?

4 kommentarer:

 1. Det jag tycker känns lovande är den ljusa bild som finns kring de nya varumärkena och att företaget nu fokuserar med eld i brasan på just Onlinehandel. Jag tycker också att många var lite väl hård kring rapporten. En försäljningstillväxt på 7% är ju inte dåligt, men givetvis inte suveränt heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. H&M har helt klart haft det kämpigt ett bra tag nu. Men jag ser mer ljust på framtiden nu då marginalerna kommer bli bättre av en lägre värderad dollar. En del ser risk för utdelningssänkning nästa år men min tro är att H&M kan behålla den utdelning de har idag och så småningom börja höja utdelningen igen. Kul att även du gjorde ett inköp idag :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Man har nästan vant sig vid att alla rapporter tolkas negativt av marknaden nu. Jag sitter i HM långsiktigt och har inte för avsikt att sälja utan räknar med att de fortsätter dela ut bra. Jag köper inte fler dock utan då köper jag hellre Swedbank eller Axfod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är helt klart många som ratar bolaget just nu. Annat var det för några år sedan då H&M var Stockholmsbörsens kronjuvel. Även jag räknar med att de kan behålla utdelningarna framöver och är inte orolig för en utdelningssänkning. Har satt ett tak på max 2000 aktier i portföljen så några fler än så kommer det inte bli framöver. Kan även hända att jag stannar på 1900 aktier.

   Swedbank och Axfood har verkligen imponerat de senaste åren. Hoppas formen håller i sig :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera