söndag 19 maj 2024

Åker till Norge på jobb

Om ca 4 veckor börjar ett nytt kapitel i mitt liv. Jag har nämligen fått jobb i Norge och kommer vara där drygt 2 månader i sommar. Jag har under 2 perioder tidigare vart i Norge och jobbat men det var nu 10 år sedan jag var där sist. När mina barn har varit små har jag prioriterat dem och jobbat här i Sverige framför en högre lön. Jag har dock vart sugen på jobb i Norge under en längre tid och valde nu att tacka ja till detta jobb som jag sökt.

För er som undrar kommer jag nu jobba för Norges näst största bemanningsföretag och det känns helt underbart. Jag har tidigare jobbat för Norges största bemanningsföretag men fick nu en väldigt bra kontakt med min nuvarande arbetsgivare.

Jag kommer få betald resa fram och tillbaka. Bo i ett helt nyrenoverat hus helt gratis under hela arbetsperioden och på det en sommar bonus som gör att jag höjer min grundlön med nästan 20 000 kr i månaden om vi jämför med min nuvarande lön här i Sverige. På det sökte jag jobb närma svenska gränsen och har 38 mil dit jag ska bo. Det ger en möjlighet att åka hem till Sverige en tur i sommar om jag får ledigt lite längre. Men annars är tanken att familjen ska komma dit och hälsa på då vi har gott om plats i huset där jag ska bo. Man kan kort och gott säga att man känner sig betydligt mer värdefull som vårdpersonal i Norge än i Sverige. Där är man en tillgång för samhället och folket värdesätter att det kommer utbildad personal och hjälper dem. Här i Sverige känns man allt mer som en kostnad för samhället och går det är jag säker på att man skulle bytas ut mot någon frivillig från gatan som kan tänka sig jobba med detta mot ingångslönen. Gärna med något anställningsstöd så man får ännu billigare arbetskraft. Sen kan man ju fundera varför ungdomar ska utbilda sig och jobba här i Sverige när hela yrket fått så sig så dåligt status att låga kostnader ska vara viktigare än utbildning.  

Det tråkiga för stunden är besparingarna och krisen här hemma i vården är som är värre än någonsin för stunden. Vad jag förstår saknas det personal i de flesta kommuner här i Sverige till denna sommar. Både personal och äldre människor drabbas hårt av detta och det skär i mitt hjärta att se hur de styrande hanterar situationen. Ett exempel på besparing inom kommun kan vara att en pensionär som känner sig ensam fått social samvaro 2 gånger om dagen 10 minuter varje besök. För att spara pengar har kommunen nu dragit in detta besök till 2 gånger om dagen 5 minuter varje besök. I min mening är denna typ av besparingar förnedrande både för personal och de äldre. Hur länge hinner man sitta och prata med någon när man har 5 minuter på sig och då ska man även klä av sig jacka, skor och hinna komma in och sätta sig innan samtalet kan börja. För egen del som jobbar som vikarie har de även dragit ner på arbetstiderna och efter 9 år hos min nuvarande arbetsgivare försökte de få mig och komma och jobba korta 4 timmarspass. Men det är något jag sa ifrån eftersom jag har ganska långt att åka till mitt jobb. Det kostar ju att ta sig till jobb och att jobba 4 timmar per dag ger inte heller mycket tid per månad. Det har gjort att jag ofrivilligt fått betydligt mindre jobb de senaste 3 månaderna och även gått ner rejält i lön pga att deltidsarbete blivit det nya normala i och med dessa nya besparingar. Givetvis känns det tråkigt hur hela situationen i vården har blivit över tid. Värt att säga är att dessa nerdragningar har pågått under samtliga 12 år jag jobbat med detta så det är inte är något nytt. Men nu ger man sig även på de äldre som verkligen är i behov av hjälp för att klara sin vardag och som personal blir det allt svårare att bara blunda för detta och tycka att allt är okej.

Ni får ursäkta för gnället men det känns ändå som det måste finnas en gräns hur mycket vi ska spara in på vården här i Sverige i alla fall enligt mig.    

Hursomhelst ska det i alla fall bli spännande att se hur det är att jobba i Norge nuförtiden. Enligt information ska det förutom högre lön även vara bättre arbetsförhållande och lugnare arbetsmiljö. 

Jobbar du själv som Undersköterska här i Sverige idag och vill jobba i Norge kan jag varmt rekommendera detta om du känner att det är okej att ligga borta på jobb under perioder. Det krävs dock
Autorisasjon som Helsefagarbeider och det kostar runt 2000 kr att söka och tar upp till 3 månader att få. Sen är det en fördel om man lär sig lite norska. Men det är lättare att lära sig än man tror och människor i Norge förstår även svenska väldigt bra så jag ser inte språket som något hinder för den som är orolig och kan svenska bra.

Troligtvis kommer det någon mer uppdatering under sommaren hur det är att jobba och bo i Norge och är ni själva intresserade att ta del av möjligheten att jobba i Norge kommer jag gärna med tips eller råd om det är något ni undrar över.

Kom ihåg att alla möjligheter finns om man bara vågar satsa på det man tror på här i livet. Det gäller dock att aldrig tappa hoppet även när det är lite mer kämpigt för stunden. Efter regn kommer tids nog solsken.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig sommar :-)

19 kommentarer:

 1. Hej Slimis
  Ja det är definitivt något som inte fungerar här hemma på vårdfronten.
  Önskar dig hur som helst stort lycka till med ditt nya äventyr och jätteskönt att du fixat så bra förhållanden att familjen kan komma på besök.
  Ha en härlig sommar i Norge :-)
  Mvh /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Länge sen jag hörde från dig. Hoppas allt är bra med dig och familjen. Jag hoppas trivas i Norge och att det ger en ny erfarenhet för livet. Sen får man väll hoppas att även vården här i Sverige kan bli bättre i framtiden. Alla blir vi ju gamla tids nog och jag tror nog samtliga vill ha en god vård på ålderns höst. Den som lever får se hur det blir :-)

   Ha en härlig sommar du också.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Visste inte att vi erbjöd pensionärer samtalsterapi. Själv hade jag inte tyckt det varit så givande... Finns ju massor med aktiviteter som man kan engagera sig i om man vill träffa folk, även i små samhällen. Eller handlar det om panschisar som inte kan röra sig?
  Men lycka till i Norge. Jag har själv gjort några sommarvändor dit men är väl i fel bransch för såna förmåner fick inte jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Alla insatser som utförs är behovs bedömda. Tyvärr är ensamhet väldigt vanligt bland äldre. När du blir riktigt gammal dör alla dina vänner och kanske har du kvar dina barn men ofta bor inte heller de i närheten och av olika anledningar så är det inte säkert att de äldre har en bra kontakt med sina barn heller. Jag upplever iallafall att ensamhet är ett stort hälsoproblem bland många äldre idag och för en del är hemtjänsten i stort sätt den enda kontakt de har med samhället. Speciellt när de får problem att röra sig och i stort sett bara tillbringar sin tid hemma.

   Hoppas att du trivdes i Norge iallafall och tack för din kommentar :-) Lycka till även du framöver.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Jag kan iofs tycka att det är konstigt att personal förväntas åka och prata med gamlingar, de flesta har väl en familj? Och om inte annat finns det väl ett eget ansvar så länge man kan förflytta sig från hemmet utan problem? Gå ut och aktivera sig i någon aktivitet i kommunen eller kvarteret där de bor tex. Vara lite kontaktsökande själv istället för att förvänta sig att kommunen ska tillhandahålla personal du kan prata med. Lite skumt är det. Och har man valt att inte skaffa barn och sedan känner sig ensam, tja… kanske låter lite kallt, men jag kan förstå att det inte finns personal till detta som vårdservicen redan ser ut idag. Man har ju knappt tid för de som är sjuka, ska man socialisera med de ensamma med? Där finns dock iofs en marknad för en ny sorts service, likt hemtjänst. Jag minns att min pappa vid tillfälle när han var arbetslös hade en aktivitet fr af som ledsagare, kanske man kunde engagera arbetslösa i detta, alltså att hålla gamla sällskap, efter att ha gjort en kontroll av deras lämplighet såklart då, inte vilka kreti och pleti som helst.

  SvaraRadera
 4. Med det sagt tycker jag det är lika märkligt att folk inte bryr sig om sina äldre föräldrar mer. Själv pratar jag i egenskap av enda barnet med min 80+ pappa i telefon varje dag, speciellt sedan han blev ensam då hans sambo gick bort, och åker dit kanske en gång i veckan eller varannan. Jag tycker det är viktigt att ha koll på dem, speciellt när de blrjar bli gamla och glömska, så att deras mående inte spårar ur utan att nån märker det. Dessutom tror jag det är bra att ha någon att prata med ist för att bara leva i sina egna tankar, så visst förstår jag behovet. Det är väl mest vem som är ansvarig för att lösa det jag inte håller med om. Jag följer också med honom till vårdbesök, då han är lite förvirrad och inte alltid vet vart och hur han ska ta sig dit. Det ser jag som en självklarhet. Men så har han också varit en jättebra pappa. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Anonym.

   Det sociala är väldigt viktigt för många äldre och vems ansvar det borde vara är jag fel person att fråga. Men genom än hjälpande hand kan många äldre motiveras att göra mer själv. Det kan även hjälpa dem att må bättre och känna sig mer betydelsefulla. Det finns forskning att ofrivilliga ensamhet är väldigt skadligt för hälsan så den sociala samvaron är kanske viktigare än många tror. Jag vet själv att många äldre värdesätter att man pratar med dem någon minut när man träffas och det betyder väldigt mycket för dem. Värt och säga så är det inte alla som jobbar i vården som pratar nämnvärt de äldre utan endast gör det jobb de ska göra hemma hos dem. Men det kan vara lättare att bygga upp en långsiktig relation med en brukare om man är lite intresserad och pratar med dem. Det hjälper mycket då det bygger upp en tillit när man ska vårda dem över tid. Därför anser jag att språket är väldigt viktigt när man arbetar med människor, samt den mänskliga kontakten med personer man hjälper.

   Vad kul att du har en bra kontakt med din far. Du får ta vara på tid som är kvar med honom :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Hej Slimis,
  jag har ju följt allt du skrivit i flera år och vet om den situation du har varit i. Således är det med glädje jag läser de rader som du skriver. Ditt liv; din (arbets)tid - kan de inte värdera den i Sverige är det deras och samhällets förlust.

  Jag hoppas du/ni får det så bra som texten beskriver i sommar!

  /Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cristofer.

   Tack för de fina orden. Det värmer. Jag hoppas att även du får en kanon sommar här i Sverige och att vi båda får fint väder :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Hej Slimis!
  Vad roligt att det blev Norge tillslut igen! Det låter som att du ordnat det väldigt bra. :-)
  Jag förstår din frustration över vårdpersonalens förhållanden i Sverige, man undrar ju vad som ska till för att arbetsinsatsen ni gör ska värderas högre.

  Ha en fantastisk sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fumlan.

   Ja det ska bli spännande att se hur det är att jobba i Norge nuförtiden. Det blir troligtvis en värdefull erfarenhet för livet.

   Ha en fantastisk sommar du också och tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Låter som ett trevligt äventyr! Bra att familjen kan komma dit och 38 mil hem är görbart. Sverige.. Lycka till Slimis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   Ja det känns bra att inte ha alldeles för långt hem. Får hoppas det blir en bra sommar även om den inte tillbringas hemma.

   Lycka till även du framöver och tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Hej!Du gör helt rätt i att se till din egen plånbok och till din arbetsmiljö.Det borde alla arbetstagare göra som har möjlighet.Till slut blir arbetsgivarna inom den svenska vården tvingade att erbjuda konkurrenskraftiga löner, vettiga arbetstider och en bra arbetsmiljö med lagom arbetsbelastning om de vill ha någon personal överhuvudtaget.Lycka till och kom ihåg att det är ingen annan än du som kan se till att du får den lönen du vill få inbetald på ditt bankkonto.Din arbetsmiljö är också bara du som kan se till att du får en bra arbetsmiljö med lagom arbetsbelastning för att få ett drägligt arbetsliv med en lön som man kan lev gott på.Mvh Peter Jansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter.

   Även om lönen är viktig på ett jobb har jag alltid prioriterat att jag trivs på en arbetsplats i första hand. Jag har accepterat att mycket blivit sämre över tid och det har väll att göra med att man är beroende av lönen. Men det finns alltid en gräns hur mycket försämringar man vill acceptera innan man funderar att göra något annat här i livet. Jag har nu jobbat ihop en bra buffert och det har gjort att jag nu kan satsa på Norge. Jag hoppas givetvis att detta är ett bra beslut och jag tror att det här är en bra chans för en bättre framtid. Alla möjligheter finns bara man vågar tro på sig själv. Tack för de fina orden. Lycka till även du med dina framtidsplaner :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Lycka till !! När jag var ung för 30 år sedan jobbade jag oxå utomlands, i södra Sverige, under några år. Reste ännu längre bort utomlands i tjänsten. Inget jag skulle vilja göra nuförtiden men inte heller något jag ångrar. Snarare skulle jag idag ångra om jag INTE provat arbeta där utomlands...i södra Sverige. Norrland är fint !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej NLI.

   Ja dom säger ju att man brukar ångra det man inte gjort så vill man göra något är det lika bra att få det gjort :-) Kul att du delar med dig om dina tidigare erfarenheter. Lycka till även du framöver och tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 10. Grattis med jobben. Här i Norge e det bra, och fått
  Mina två barna på Ahus här utanför Oslo. Där var det mestparten svensk personal bägge gångerna.
  18år nu i Norge och språket och jobbingen går som en dans. Lycka till Slimis här uppe

  Roberth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Roberth.

   Vad kul att du trivs i Norge. Jag har tidigare jobbat i Bergen men även uppe i norra Norge på en ort som heter Setermoen. Jag kommer nu arbeta i Eidsvoll och det ligger inte långt från Oslo det heller. Norge är ett fantastiskt land på många sätt och vis men framförallt är människor väldigt trevliga där. Så jag hoppas på en fantastisk upplevelse där i sommar.

   Lycka till även du i Norge framöver och tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera