måndag 18 september 2023

Några tankar gällande Stora Enso

 Idag meddelar Stora Enso att deras nuvarande VD får gå för dagen. Vad jag läst ser analytiker detta som en överraskning. För egen del är jag inte alls lika förvånad.

För er som inte vet har jag följt bolaget lite från sidan men har aldrig skrivit om det här på bloggen. Jag har alltid vart lite intresserad då en av mina bästa vänner jobbat åt dem de senaste 16 åren. Värt att nämna är att han nu avslutat sin tjänst där och gått vidare till ett annat företag. Länge hade Stora Enso här väldigt gott rykte hos anställda. De hade framförallt väldigt låg sjukfrånvaro och det var ett ställe man gärna ville komma in och många jobbade sedan här fram till pension.

För ett par år sedan gick aktien riktigt bra. Min vän jobbade en hel del övertid och de tillverkade bland annat kartong till Zlatans parfym. De tillverkar också cigarett paket till Phillip Morris. Han var riktigt nöjd med sitt arbete just då. 

Men sen kom det nedskärningar. Det skulle vara mindre folk på golvet och pengar skulle sparas. Samtidigt höjde Vd sin ersättning. Det låter givetvis bra att man ska effektivisera och på så sätt tjäna mer pengar. Men alla dessa omorganisationer gjorde att min vän började trivas allt sämre på jobbet. De som underhöll maskinerna hann inte med att hålla efter. Det resulterade i att maskinerna krånglade allt mer och det stog mer still. Min vän märkte även att Stora Enso förlorade en hel del viktiga ordrar som tidigare flöt på bra. Nu på senare tid har de fått gå ner i arbetstid eftersom det vart så dåligt med ordrar. Min uppfattning är att det sparats in på underhållet av maskiner och det har vart ett dåligt beslut som lett till mer missnöje bland personalen på golvet. Det har även gjort att bolaget tappat en hel del kompetent personal som söker sig till annat. Samtidigt har det stuckit i ögonen att VD höjt sin ersättning så pass mycket samtidigt som det ska sparas på alla andra.

När nu Stora Ensos resultat kommit in riktigt dåligt är det för mig inte så förvånande att VD får gå på dagen. Jag tror som sagt det är fel strategi att spara in för mycket på personalen som sköter driften. Står maskinerna still pga tekniska problem blir det inte heller någon produktion. Min vän såg iallafall bättre framtidsutsikter på annat håll än att vara kvar hos Stora Enso. För den delen hoppas jag att Stora Enso vänder den negativa utveckling som är just nu. De är en stor arbetsgivare här på bygden och det skulle påverka mycket om många blev uppsagda på sikt.


Hur ser ni läsare på Stora Enso som en investering över tid?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar