måndag 23 januari 2023

Minskat ner i Avanza Zero

 Då var det ny vecka och nya möjligheter. Idag tog jag beslutet att minska ner mitt innehav i fonden Avanza Zero och det av flera anledningar. Dels har börsen har gått starkt den senaste tiden. Jag har även legat belånad under en tid och det ökar både risken och möjligheter över tid. I år har det dock vart rätt beslut då min avkastning ligger något bättre till än index än så länge. 

Samtidigt har min belåning kostat mig 3.89 % i ränta då jag har en väldigt koncentrerad portfölj mot H&M. Jag tyckte det var mer attraktivt att låna pengar när det var så gott som gratis hos Avanza. Men nu är det som sagt inte så billigt längre då Avanza höjde priserna för att låna pengar rejält under förra året. Jag har dock dragit av räntekostnaden mot skatten på mitt ISK under förra året så för egen del är ingen större skada skedd.

Dagens transaktion ser ni här under:


Som ni ser har jag sålt 60 % av mitt Avanza Zero innehav eller för ungefär 740 000 kr. Efter denna transaktion i kombination med nysparande i slutet av månaden kommer jag vara så gott som skuldfri igen när det gäller min portfölj. Om det är rätt beslut att minska ner risken i portföljen lär visa sig tids nog. Men det kan även kosta en hel del med hävstång. Dels om avkastningen blir sämre än tänkt men även om räntekostnaderna stiger över tid. 

Med det sagt kommer jag fortsätta se om några intressanta affärer dyker upp framöver. Skulle börsen av någon anledning inte fortsätta sin starka återhämtning kanske det blir läge att återköpa i Avanza Zero lite billigare tids nog igen. Den som lever får se.

Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig vecka :-)  

6 kommentarer:

 1. Ja storbolagen och OMXS30 har satt fart och kört om min trögrörliga utdelarportfölj. Det är priset man får betala för mindre volatilitet. Har alldeles för hög belåningsgrad på grund av att portföljvärdet sjönk 5% förra året, men det hoppas jag korrigerar sig i år med kanske 10% uppgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Jag håller tummarna att din portfölj presterar riktigt bra under 2023. Året har ju iallafall börjat bra och som du skriver har OMX30 bolag gått ganska starkt än så länge. Det blir ett spännande 2023.

   Tack för kommentar och lycka till framöver med investeringarna.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hur stor är din totala portfölj (tillgångar minus skulder) just nu? Har du fire som mål eller snarare en guldkantad vardag?

   Radera
  3. Hej Anonym.

   I dagsläget är jag helt skuldfri och portföljen är värd drygt 4.3 miljoner kronor. Mitt mål är som många andra att bli ekonomisk oberoende tids nog och det är något jag kämpat på med i bra många år nu.

   Har du själv något speciellt mål med ditt sparande?

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Anonym här,

  Då är din portfölj ett par hundra tusen större än min. Jag vet faktiskt inte vad som är mitt mål längre. Det började som ett långsiktigt pensionssparande men sen tuggade det mest på med högre insättningar plus återinvesteras utdelningar. Nu vet jag faktiskt inte vad jag ska ha portföljen till (född första halvan av 80-talet)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Anonym.

   Då är vi i ungefär samma ålder och har ungefär lika stor portfölj. Som jag ser det ger inte pengarna i sig lycka. Men det ger en bra trygghet och det är värt mycket att slippa oroa sig för en dålig ekonomi. Om du känner dig ganska nöjd med sparandet kan du ju alltid dra ner lite på sparkvoten och kanske konsumera lite mer. Eller välja att jobba lite mindre och tillbringa mer tid med nära och kära. Troligtvis kommer du inte behöva oroa dig för din pension i framtiden heller så länge du inte bränner allt du sparat innan dess. Men annars tycker jag du kan sätta upp något nytt mål här i livet. Kanske fokusera på bättre hälsa eller planera en resa till någon trevlig ort. För stunden har du iallafall fått ihop ett bra sparande och det ska du vara stolt över. Det krävs både disciplin och uthållighet för att lyckas med sparandet över tid.

   Fortsatt lycka till på din resa.

   Mvh Slimis

   Radera