fredag 25 mars 2022

Portföljen laddar för revansch

 Då var det den 25:e Mars och jag är åter tillbaka efter ett tags innaktivitet. Sedan mitt senaste inlägg har det vart mer jobb än vanligt på mitt vanliga jobb. Det har även vart en del extra jobb inom föreningen. Eftersom jag är Ordförande i vår förening är det viktigt att det är ordning och reda och snart kommer vi ha vårt årsmöte och det har vart en del att förbereda. På det har även familjelivet tagit sin tid. Idag fick jag iallafall några minuter över och därför tänkte jag uppdatera gällande min portfölj.

Till och börja med har det blivit en del kortsiktig handel och det har gått ungefär som planerat även om det givetvis kunde gått bättre. Jag har omsatt några miljoner i Hufvudstaden, H&M, Lundbergföretagen och i Essity. Jag har även ökat på i Avanza Zero i omgångar. De senaste 8 dagarna har jag dock legat överexponerad mot H&M aktien då jag tyckte H&M aktien pressades alldeles för mycket i det korta perspektivet. Hufvudstaden har för stunden fått lämna portföljen i det korta perspektivet. Anledningen var att jag viktade om till Lundberföretagen i och med att substansrabatten kom upp på en attraktiv nivå. Genom Lundbergföretagen får jag även exponering mot flera andra bolag jag gärna äger på sikt och det innebär även en bättre riskspridning som jag jobbat hårt för länge. Just nu handlas Lundberföretagen till en substansrabatt på nästan 8 %. Det är inte en rekordhög substansrabatt men det har även funnits tider då investmentbolaget handlades till en premie. När man köper Lundbergföretagen får man även Industrivärden som också handlas med en substansrabatt på ungefär 7.5 %. Jag har dock fortsatt bevakning på Hufvudstaden och det är inte omöjligt att bolaget tids nog kommer tillbaka till portföljen.

Gällande H&M fick jag i mitt förra inlägg en fråga om jag tror att de sänker alternativt drar in utdelningen i och med problemen i Ryssland? För er som inte vet riskerar H&M att Ryssland förstatligar deras verksamhet där eftersom de pausat sin verksamhet där just nu och det skulle givetvis inte vara kul. Men det är som sagt en risk man får räkna med att det kan hända. Dock har aktien presssats rejält i år och jag tror mycket elände redan är inprisat i dagens kurs. Jag hoppas på mer information om detta i kommande kvartalsrapport.

Förslaget som presenterades i samband med publiceringen av bokslutskommuniken i Januari är att dela ut 6.50 kr per aktie. Eftersom inget nytt förslag kommunicerats är min tro fortsatt att 6.50 kr kommer delas ut. Men det är stämman som tar beslut och den kommer äga rum den 4 maj.

Till sist har vi Essity som jag idag ökade på med 500 stycken aktier till portföljen efter att tidigare endast ägt 200 stycken aktier. Aktien handlas just nu på rekordlåga nivåer historiskt och därför har jag passat på att tagit en position i bolaget. I det korta perspektivet ratas bolaget av markanden och aktien är ner nästan 28 % i år om vi ser till kursgrafen. Dock lämnade bolaget en utdelning på 7 kronor idag så resultatet är något bättre. När bolaget presterade som bäst 2020 kostade aktien runt 320 kronor. Idag köpte jag 500 aktier för 212,90 kronor per aktie och hoppas på bättre tider tids nog. Enligt Essity ska bättre tider komma i och med att Corona pandemin avtar. I det korta perspektivet finns mycket oro för högre räntor, inflation, krig mm. Men som långsiktig investerare fortsätter jag som vanligt mitt sparande även i sämre tider. När börsen går ner får jag mer fonder och aktier för mina pengar. 

Nuvarande portfölj ser ni här under. Observera att alla inköpspriser inte stämmer och det är pga min kortsiktiga handel.


Portföljens belåning ligger just nu på drygt 16 % och efter belåningen är betald ligger portföljens värde på drygt 3.9 miljoner kronor. Avkastningen i år har försämrats sedan mitt förra inlägg och för stunden ligger jag ca 0.5 % sämre än index. Annars håller jag för stunden på att flytta över en del av mitt Avanza Zero innehav från ett aktie/fond konto till ISK. Detta kommer innebära en liten reavinstbeskattning men jag tror att det kommer bli bättre på längre sikt i och med en lägre skatt. Dessa transaktioner kommer troligvis bli klara under nästa vecka och då kommer hela min belåning ligga på 0.99 % i ränta. 

Framöver är tanken att forsätta öka på i Avanza Zero så att jag iallafall når 1 miljon kronor i fonden. Jag kommer även prioritera att amortera en del på belåningen. Blir det läge för någon kortsiktig handel kan även detta ske men jag ska försöka hålla fingrarna i styr så att jag kan ha en lite bättre riskspridning även framöver. På längre sikt är jag fortsatt optimistiskt när det gäller börsen. Efter regn kommer tids nog solsken igen. Förutom detta kommer jag få betala tillbaka på skatten i år så ekonomin ser lite sämre ut i det korta perspektivet.

Det var allt för just nu. Med det sagt vill jag även önska en trevlig helg. Här blir det jobb och slit som vanligt.


Har ni läsare gjort någon intressant investering den senaste tiden?  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar