torsdag 31 mars 2022

Köpt och sålt aktier för 11.4 miljoner kr idag

 Då var det Torsdag och nya möjligheter. Idag kom mitt största innehav H&M med sin Q1 rapport och den kom in under förväntan och straffades rejält för detta. Dagarna innan rapport körde jag en hel del kortsiktig handel i H&M och det gick riktigt bra. Jag låg till och med några procent bättre till mot index men det är något jag inte gör idag efter dagens nedgång i aktien. Igår släppte jag iallafall 8250 stycken aktier för drygt 136 kr per styck. Resterande innehav hade jag kvar till idag när rapporten släpptes. Hursomhelst så straffades H&M aktien rejält idag och stände 12.91 % ner till kursen 126.18.

Följande transaktioner har iallafall gjorts under dagen: 

Som ni ser gick dagens kortsiktiga handel riktigt bra och det hela slutade med att jag ökade på mitt H&M innehav rejält. För stunden har jag minskat ner med 500 stycken aktier i Essity och Lundbergföretagen har fått lämna portföljen helt iallafall i det korta perspektivet. Som vanligt har jag fortsatt dessa innehav på bevakning och är läget rätt kanske dessa aktier återköps tids nog. Men just idag ville jag öka på i H&M och så blev fallet. Förutom detta har jag den senaste tiden fortsatt att öka på lite i Avanza Zero.

Vad var det då som gjorde att aktien gick ner så pass mycket som den gjorde idag?

Som jag ser det är det en kombination av pandemin samt nedstängningen i Ryssland. Det var även ökade frakt och råvarukostnader som marknaden inte räknat med. Vinsten var med det sagt lägre än väntat. När den nya varianten Omikron kom i början av året blev iallafall jag mer försiktig eftersom den var mer smittsam än tidigare varianter. Jag tror fler än jag tänkte på detta sätt och att då handla kläder står inte högst upp på prioriteringslistan. Som lök på laxen blir det troligvis en nedskrivning gällande den ryska marknaden framöver då jag inte tror H&M kommer öppna upp här igen. Ryssland var dessutom en tillväxtmarkarknad för H&M och väldigt lönsam. Men som det ser ut nu måste bolaget fokusera på andra marknader mer framöver. 

Under perioden 1 mars till 28 mars 2022 ökade försäljningen med 6 % i lokala valutor. Exklusive Ryssland, Belarus och Ukraina var ökningen 11 procent. Försäljningen detta kvartal har börjat helt okej och för er som inte följer H&M släpptes en ny kollektion med Iris Apfel idag. Efter att ha tittat in på H&Ms hemsida ser jag att hela kollektionen redan är slutsåld. Dessa märkeskollektioner säljs i princip alltid slut så fort H&M släppt dem.

Förutom detta fortsätter H&M att omförhandla butikshyror till det bättre och ska erbjuda externa varumärken på deras hemsida. Målet framöver är att dubbla försäljningen till år 2030. 

Framöver hoppas jag att stämman klubbar igenom en utdelning på 6.5 kr den 4 maj. Tanken är att H&M även ska återköpa aktier för 3 miljarder detta år. Jag tror detta är möjligt men då gäller det att H&M får lite bättre fart på försäljningen framöver. Får vi inte nya nedstängningar tror jag att försäljningen kommande kvartal kommer bli betydligt bättre än detta kvartal. I det korta perspektivet var dagens rapport en besvikelse. Men på längre sikt hoppas och tror jag på en bättre utveckling när det gäller H&M. Med det sagt håller jag tummarna att företaget lyckas bättre framöver.

Min nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det sagt vill jag önska en trevlig kommande helg :-)

6 kommentarer:

 1. Hej Slimis,

  Det var ett tag sedan jag kollade din sida. Det var inte dåligt att smälla av affärer för över 10 miljoner på en dag! Det har jag inte lyckats med, å andra sidan så köper och säljer jag ju inte samma aktie samma dag (om jag inte ska vända dom av skatteskäl).
  Vi får hålla alla tummar vi har för att H&M vänder skutan då men det tar nog tid, jag äger inga H&M längre klev av för ett par år sedan (kanske ännu längre) då tålamodet tog slut.
  Jag kör två portföljer en IPS och en "egen" portfölj, båda är defensiva och håller sig runt nollan från årsskiftet. Det känns skönt nu men har varit en sämre taktik i flera år, ändrar dock inte min grundsyn utan fortsätter som jag alltid gjort.
  Här är mina "äventyr" de 2 senaste månaderna, köp av Securitas och ökning i Nolato och Essity.
  Alla dom investeringarna känns bra, vilket gör att jag kommer att ha gott tålamod för utvecklingen av bolagen. Var också inne kort i SAAB som jag tänkte kunde vara bra när kriget startade, sålde såklart alldeles för tidigt men en fin slant blev det. Hade ingen större lust att vara en långsiktig ägare där.
  Annars är det mest mina skogsinnehav (Holmen och SCA) som hållit uppe värdet i portföljerna, dom har jag ägt väldigt länge och har inga planer på att sälja.

  Hoppas allt är bra med dig och lycka till med affärerna.
  Mvh /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille och kul att höra från dig :-) Det har blivit större summor tids nog när det gäller min kortsiktiga handel. Troligtvis kommer summorna öka över tid när portföljen växer över tid. Ja H&M har verkligen vart ett tålamodskrävande investering. Jag har ju tidigare gått ur innehavet men tids nog kunnat köpa tillbaka aktier billigare igen. Som långsiktig investering har inte H&M vart en fantastisk placering de senaste åren. Men med lite kortsiktig handel har avkastningen vart något bättre. Såg att Nolato tappat något den senaste tiden men de har ju presterat bra över tid. Securitas blir säkert också bra på sikt. Missade Saab helt. Så här i efterhand var det ett klockrent köp när det blev krig. Något som kan vara värt att komma ihåg för framtiden. Dina skogsbolag har verkligen gått fantastisk. Minns när jag handlade SCA för runt 70-80 Kr per aktie och tyckte bolaget var billigt. Sen uppvärderades skogstillgångar rejält och aktien har gått som en raket sen dess. Grattis till en bra utveckling. Allt är bra här och jag hoppas det är bra med dig och din familj.

   Lycka till även du framöver och tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hej igen Slimis,
   Skönt att höra att allt är bra er :-)
   Kul att det går bra med dina kortsiktiga affärer, säkert en bra tanke för dig att samtidigt lägga en bas i AvanzaZero.
   Kanske har du skrivit om det men jag har inte hängt med i husjakten. Har du hittat något/några fina objekt?
   Kanske är det så att vi går en tid till mötes där priserna för fastigheter i alla fall inte stiger längre, för din del (som köpare) kan man alltid hoppas på att det börjar vända nedåt något.
   Jag har haft en enormt fin utveckling på mina portföljer i år, upp några procent på båda och nya ATH. Det gör att jag lyckats slå index rejält oavsett vilket index man jämför med.
   En rolig sak som slog mig när jag läste ditt inlägg är att jag kanske borde göra som du fast tvärtom, vad jag menar med det är att köpa AvanzaZero när börsen går upp och placera fritt när den går ner. En kul tanke i alla fall och den hade fungerat bra de senaste åren. Eller så är det så enkelt som att ibland har man tur och ibland inte! Jag verkar för det mesta (av naturliga skäl) tappa mot index när riskviljan på börsen ökar.

   Håll er friska och lycka till med husjakten till våren :-)
   Mvh /Rille

   Radera
  3. Hej och tack för din kommentar Rille. Jag återkommer till dig nästa vecka i ett mail. Kommande dagar är det fullt upp med jobb.

   Trevlig helg :-)

   Mvh Slimis   Radera
 2. Vältajmad affär att släppa 8250 st innan -10 krs på rapporten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl. Ser nu att jag skrev fel i ovanstående inlägg. Jag släppte 8250 stycken aktier för drygt 146 Kr per styck dagen innan rapporten. Dvs ca 20 kr högre än dagens pris. Var kanske lite dåligt formulerat. Men jag ägde som mest 28500 aktier dagen innan jag minskade ner mitt innehav. Så jag satt med 20250 aktier i h&m när raset kom igår. Blev en rejäl smäll för portföljen i det korta perspektivet. Men jag tror och hoppas det blir bättre på lite längre sikt.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera