lördag 5 februari 2022

Anledningen att jag inte vaccinerat mig

Då detta inlägg skrivs är jag fortsatt sjuk i Covid-19 men febern är nu lägre och jag känner mig något piggare än för några dagar sedan. Jag håller helt enkelt på och återhämtar mig och om några dagar kommer jag åter vara frisk igen.

I mitt förra inlägg fick jag många omtänksamma kommentarer. Tack för det <3 Men givetvis var det även många som reagerade på att jag inte vaccinerat mig. Fick bland annat kommentarer som hur dum man kan vara som inte vaccinerat sig. Att det skulle vara obligatoriskt att vaccinera sig samt att inte vaccinera sig skulle vara skäl för uppsägning eftersom jag medvetet utsätter utsatta människor för risk för liv och hälsa.

Till och börja med om vi bortser vaccinering gör vi allt inom vård och omsorg för att inte sprida smitta. I våra gemensamma utrymmen använder vi både visir och munskydd och detsamma gäller hemma hos dem vi tar hand om. Är det en misstänkt eller konstaterad smitta tillkommer mer skyddsutrustning. Känner vi minsta symtom håller vi oss hemma. Vi går inte till jobbet om vi har några sjukdomssymtom utan stannar då hemma. Så att tro att vi vårdpersonal medvetet skulle utsätta andra människor för smitta är fel. 

När det gäller mig själv har jag troligvis tagit mer ansvar som ovvacinerad under denna pandemi än många som vaccinerat sig. När samhället öppnade upp har jag fortsatt hålla på reglerna gällande restriktionerna. Detta för att jag just jobbar i vården och har vårdat de som vart sjuka i Covid-19. Många vaccinerade har däremot gått tillbaka och levt ett mer normalt liv och därför har smittspridningen vart högre än den annars skulle varit om alla tagit sitt ansvar och höll i de restriktioner vi haft. Men när man vaccinerat sig kan man ju "leva normalt igen". 

Främsta anledningen att jag inte velat vaccinera mig är risken att drabbas av hjärtmuskelinflammation eller hjärtsäcksinflammation. Upp till 1 av 10 000 drabbas av detta och det är vanligare bland yngre män.

Även om det är en liten risk att drabbas av detta är det inget jag vill utsätta mig för.

Sen pratas det mycket om att det borde vara vaccinkrav hos personal inom vården. Bland annat har Landstinget Dalarna kommit med detta krav. Inom kommuner är detta inget krav än så länge och det är jag tacksam för. Jag förstår att många som läser min blogg är positiva till vaccin men det är inte all personal inom vården som är det. Skulle det införas ett vaccinkrav överallt inom vården skulle det bli svårare att få tag på personal. Under de snart 10 år jag jobbat inom vården har det alltid fattats personal. Varför är det så? Jo när man jobbar som Undersköterska ligger man på top 10 listan på de sämst betalda yrkena i Sverige. Det är höga sjukskrivningstal i yrket. Det är ett stressig och tungt arbete om man jämför med många andra yrken. Att det dessutom ökar risken att drabbas av Covid-19 på sin arbetsplats har inte gjort yrket mer attraktivt under denna pandemi. Det är ju betydligt lättare att jobba på ett kontor då man kan jobba hemmifrån och på så sätt minska sin risk att bli sjuk.

Själv har jag redan nu bestämt mig att jag kommer sluta jobba inom vården den dagen någon kommer försöka tvinga i mig vaccin. Så bra betalt har jag inte för att riskera min hälsa.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig Lördag :-)

25 kommentarer:

 1. Det är valfritt att vaccinera sig i Sverige. Bör alltid så vara. För mig var det en självklarhet att vaccinera mig denna gång (första gången sedan 1994 när jag var på långresa jordenrunt) i avsikt att stoppa samhällsspridningen och dess eventuella konsekvenser.

  Att vaccinera mig denna gång handlade inte om mig själv och eventuella risker jag utsätter mig för utan om andra människors hälsa.

  Då var jag klar med min insats i den debatten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Northernlightinvestment.

   Som du skriver tycker även jag att det ska vara frivilligt och enligt lag
   är tvångsvaccinering inte tillåtet. Det är bra att vaccinet finns för dem som anser sig behöva det. Jag tänker mig framförallt äldre människor samt riskgrupper här i samhället. Jag hoppas du slipper bli sjuk i Covid-19 och att din vaccinering hjälper dig om så blir fallet.

   Åter tack för din kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Tyvärr har du tvärfel i det mesta! Du visar inte mer omsorg om andra genom att vaccinera dig. Vaccinet påverkar nämligen inte smittspridning. Detta säger Pfizers VD rakt ut och verkligheten visar att de nationer med högst vaccinationsgrad också har högst nivå på smittspridning. Israel är främsta exemplet. Folkgrupper som t.ex. Amishfolket i USA har konsekvent vägrat vaccinering och restriktioner. Resultat: Ingen överdödlighet och livet flyter på som vanligt. I Afrika är vaccinationsgraden låg, liksom även dödlighet i Covid. Visst är det jobbigt att inse att man blivit lurad. Men det är ett faktum att vaccinet är värdelöst och ger mer lidande än det hindrar. Självklart vill läkemedelsindustrin fortsätta tjäna triljoner på fler doser och politiker berusade av ökad makt och kontroll. Totalitära samhällen bygger på rädsla. Är du rädd?
   Vi ovaccinerade har mer kunskap och fakta om hur virus och det s.k. vaccinet funkar än ni som tror er vara goda och göra vad ni blir tillsagda av överheten. Men varsågod. Ta en spruta till. Du får troligen varken hjärtproblem, infarkt, nervskador, förlamningar eller andra av de vanligaste biverkningarna. Eller så kan du uthärda några dagars feber och värk.
   Mvh Janne

   Radera
 2. Du måste ju ha gjort en komplett riskanalys innan. Om det är 1 på 10000 som får hjärtmuskelinflammation bör det ställas mot hur stor risk det är att du blir allvarligt sjuk eller får långtidscovid. Vet en del som haft covid i 30-årsåldern som förut sprang halvmara varje dag, nu orkar de knappt ut. För mig är det solklart att fördelarna överväger nackdelarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tillägga att jag också har covid just nu, dag 5. Inte kul trots att jag har tre sprutor.

   Radera
  2. Hej myntaren.

   Tråkigt att du blivit sjuk. Drick mycket vatten. Försök äta näringsrik mat även om matlusten är dålig. Vila mycket och låt febern verka. Jag har endast tagit Alvedon på kvällen när jag ska sova. Då kommer du återhämta dig snabbare. Gällande din riskbedömning finns det ju som sagt även risker med vaccinet. Hade jag vart i riskgruppen hade jag troligtvis tänkt annorlunda. Men istället tog jag beslutet att leva ett mer isolerat liv istället för att vaccinera mig. Det är en uppoffring jag gjort och inget jag ångrat så här i efterhand. Förhoppningsvis har jag ett bättre skydd framöver när jag nu genomgått en Covid-19 infektion.

   Krya på dig.

   Mvh Slimis

   Radera
  3. Och hur har du kommit fram till att fördelarna att ta ett proto-vaccin överväger risker/nackdelar? FHM?

   Radera
 3. Jag är generellt emot tvång när det gäller den egna kroppen och tycker att det är upp till dig om du vill vaccinera dig. Det är också upp till samhället att besluta om vad som skall krävas för att jobba inom den offentliga verksamheten, om det stöds av lagar och regler förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ZeroStrategi.

   Ja ska vi följa paragraf 6 i regeringsformens andra kapitel är alla medborgare skyddade mot ”påtvingade kroppsliga ingrepp” såsom vaccinering från det allmänna, det vill säga från stat, myndigheter, kommuner och regioner.

   — I avsaknad av en lag som gör vaccinering obligatorisk så finns det inget lagligt tvångsmedel för vaccinering. Huruvida man vill ta vaccinet eller ej är frivilligt.

   Sen är det givetvis upp till enskilda arbetsgivare hur man resonerar i denna fråga. Men min uppfattning är att man försökt tvinga människor på ett fint sätt att vaccinera sig genom vaccinpass mm. Men nu kommer dessa vaccinpass sluta att gälla from den 9 Februari. Förhoppningsvis går vi tillbaka till ett mer normalt samhälle nu framöver.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Tjena Zero!
   Så om politikerna beslutar att alla som inte vill injicera en bristfälligt utprovad kemiskt substans får inte tillträde till samhället längre på samma villkor som övriga, då är det ok? Samma politiker som öppnar koncentrationsläger för de som har influensa eller varit nära folk med snuva. De får inte jobba i vissa verksamheter, inte besöka restauranger m.m.
   När skulle medicinsk apartheid för ok? Möjligtvis att en sjukdom lik böldpest kunde motivera indragningar i vår frihet. Men ett influensavirus med NOLL effekt på de normala dödlighetssiffrorna/capita??

   Radera
 4. Fint att höra du är på bättringsvägen. Som tidigare skriver behöver man göra en så komplett riskanalys det går. Omikron är inte utan dödsfall eller IVA-fall, risken som ovaccinerad är ca 10 gånger högre för död. Det som skyddar dig är åldern. Vad gäller myokardit så stämmer risken men de fall som finns har varit korta godartade myokarditer under några dagar som läkt ut spontant. Sedan är du en förebild vad gäller att skydda andra, men jag tycker du missat solidaritetsaspekten med att vaccinera sig för att skydda de gamla och svaga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Som du skriver har jag tagit med min ålder i min riskanalys. Hade jag tex vart 60+ hade jag tänkt annorlunda. Jag tycker tex att mina föräldrar har gjort helt rätt i att vaccinera sig då de båda är i riskgruppen. Gällande solidaritetsaspekten kan säkert många tycka att vi vårdpersonal ska vaccinera oss. Men även vaccinerad personal sprider smitta. Jag tycker själv det vart viktigare att följa de restriktioner vi haft och på så sätt minska smittspridning. Men när man jobbar i vården ska man alltid göra det som är bäst för samhället. Vi ska jobba för en låg lön med låga löneökningar. Istället får vi applåder. De flesta som jobbar inom vården blir tids nog fattigpensionärer och många är utslitna efter ett långt yrkesliv. Vi har ingen strejkrätt eftersom det är samhällsfarligt. Det ska springas snabbare för jämnan och det har vart nya besparingar så länge jag jobbat i detta yrke. Jag tycker att fler kan visa sin solidaritet genom att själva ställa upp och jobba i vården men det kommer aldrig att hända. Istället vill man införa vaccinationsbevis för sin personal och på så sätt tvinga personalen på ett fint sätt att vaccinera sig.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Du skriver att ni inte går till jobbet om ni känner sjukdomssymtom,det gör väl ingen annan heller.Problemet är att du smittar innan sjukdomsymtomen kommer och du behandlar gammla och sköra ,det är hänsynslöst.Du tror risken är större att drabbas av myokardit än att insjukna i covid med därtill hörande av svåra effekter såsom organsvikt,neurologiska effekter samt DÖD.Majoriteten av Iva-patienter är ju ovaccinerade så det talar för att absolut vaccinera sig där världens expertis otvetydigt talar för detta.Risken för myokardit är större för ovaccinerade som får Covid än risken för myocardit vid vaccinering enl.senaste rön

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Det låter på dig som att du tror att vaccinerade inte sprider någon smitta vidare. För egen del har jag följt restriktionerna betydligt bättre en många vaccinerade. Det har gjort att jag själv undvikit att bli smittad och jag har inte heller smittat någon annan. Jag tycker det är upp till var och en att vaccinera sig och det säger även vår grundlag. Nu har jag fått Covid-19 och tack vare min goda hälsa samt att jag inte är i någon riskgrupp kommer jag att ha återhämtat mig helt inom någon dag. Framöver har jag ett naturligt skydd mot Covid-19 och detta kommer skydda mig mot alvarlig sjukdom framöver.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Så vad är din rekommendation? Fortsätta ta fler vaccinsprutor som uppenbarligen inte hjälper? Vad är definitionen av en idiot? Jo, att fortsätta göra på samma sätt men förvänta sig ett annat utfall...

   Radera
  3. Den anonyme glömmer nog att nämna att majoriteten även:

   -är i medel 62 år
   -född utanför Sverige
   -80,5% lider av minst en riskfaktor
   -43,1% har högt blodtryck
   -25,9% av alla män på IVA har haft diabetes
   -11.7% av kvinnorna och 6,4% av männen har ett BMI över 40, det vill säga extremt feta.

   Om man har något av ovanstående är det en bra idé att vaccinera sig. Har man det inte får man väll hitta någon annan anledning, som att göra anonyma nättroll glada?

   Radera
  4. Men hallå!!
   Gamla och sköra dör av alla sjukdomar. Därför har dessa grupper alltid rekommenderats att vaccinera sig mot t.ex. säsongsinfluensan. Skulle alla andra som inte vaccinerar sig mot säsongsinfluensan vara ansvariga för deras eventuella insjuknande då?? Låter helt vansinnigt! Är DU orolig för viruset kan DU vaccinera dig. Övriga gör sina beslut.

   Radera
  5. Dina siffror omfattar även den första mer elaka varianten. Omikron är mest snuva eller lindriga influensasymtom. De som avlider MED Covid idag är 80+ och nära naturlig dödsålder. Släpp rädslan och börja lev som vanligt nu. Sluta läs skrämselartiklar i media är en bra start.

   Radera
 6. @Slimis

  Efter jag läst signaturen Jannes inlägg tycker jag du kan stänga diskussion här. Går man till en vårdcentral i Sverige så tillämpas det som kallas Vetenskap och Beprövad Erfarenhet. Fakta är att vaccin har tjänat mänskligheten väl.Barn kan vaccinera sig mot polio, mässling och påssjuka. Äldre människor kan vaccinera sig mot bältros. Ett svårt lidande för många.Vaccinet har varit en välsignelse. Det räcker nu med stolliga inlägg.

  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars!
   Du är ett praktexempel på en foglig "god" medborgare som inte söker någon som helst information på egen hand, utan hyser en blind tilltro till myndigheter. Du är en tydligt exempel på varför just diskussion behöver breddas och fakta som FHM censurerar behöver lyftas fram.
   För det första. Det är inget vaccin du injicerat i din kropp Lars. Har ej genomgått godkända långtidsstudier. För det andra kan du inte jämföra med andra väl utprovade riktiga vaccin. Antar att du inte trycker i dig vaccinsprutor mot Bältros, polio, mässlingen etc var tredje månad, med boosters emellan?? Och att du trots alla dessa sprutor kan bli sjuk i dessa sjukdomar! Hur många sprutor är du redo att ta för covidinfluensan? Ett "vaccin som dessutom visat sig ge fler allvarliga biverkningar än alla andra läkemedel de senaste 10 åren. Tillsammans.
   Du kan ju slutligen titta på siffrorna för hur många som avlidit i Sverige under 2020 och 2021. Meddela om du hittar någon överdödlighet under dessa pandemiår. Vad drar du för slutsats av detta?
   Innan du uttalar dig så nedlåtande bör du leta information från andra än Aftonbladet och Public Service.
   Vidga dina vyer Lars! Våga bli granskande och ifrågasätta det du läser och hör. Att stänga ner och censurera oliktänkare är inte så demokratiskt.
   Mvh Janne

   Radera
  2. Hej Lars.

   Vad jag förstår är du positiv till detta vaccin. Jag kan hålla med om att olika vaccin tjänat mänskligheten väl. Framförallt att barn kan vaccinera sig mot polio, mässling och påssjuka. Men som med all medicin och vaccin finns det både för och nackdelar med vad man stoppar i sig. När det gäller detta vaccin vet man väll inte än vilka biverkningar det kan ge på längre sikt.

   På kort sikt har har i alla fall följande misstänkta biverkningar rapporterats in (källa Lakemedelsvarket.se)

   Feber, trötthet, smärta vid vaccinationsstället, huvudvärk, yrsel, domningar, muskelvärk, ledvärk, smärta i extremitet, illamående, kräkning, diarré, tungt att andas, lungemboli, hosta, klåda, rodnad, urtikaria, hjärtklappning, myokardit, perikardit, högt blodtryck, trombos, djup ventrombos, utebliven menstruation, kraftig mensblödning, mensstörning, ökad puls, ökat blodtryck, minskat blodtryck.

   Det är ju inte direkt en vitamin injektion man får när man tar detta vaccin. Jag avstår detta vaccin då jag helt enkelt inte vill utsätta mig för de risker som det innebär att ta vaccinet. Men jag är glad om det vart en välsignelse för dig.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  3. Det är ett märkligt fenomen att äldre som valt att vaccinera sig ägnar sig åt aggressivt och infantilt härjande i sin iver att försvara sitt vaccin. Undra vad det kommer sig att det finns ett så stort behov att påverka andra om sitt val.

   Radera
 7. Svar
  1. Naturlig immunitet har ju visat sig ge långt bättre skydd än det s.k. vaccinet.
   Hur tycker ni att myndigheter agerat för att visa uppskattning mot denna grupp? Vet att Tegnell i början pratade mycket om naturlig flickimmunitet. Men sedan försvann detta i all propaganda för vaccinet.

   Radera
 8. Vaccinationsgraden är klart högre bland vårdpersonal än bland i övriga samhället, men faller med med utbildningsnivå och verkar vara lägst bland undersköterskor.

  SvaraRadera