tisdag 7 juli 2020

Ökat i Hufvudstaden

Idag faller börsen och fastighetsrelaterat faller mer ändå.

När det gäller Hufvudstaden tror jag att investerare oroar sig för framförallt ökade vakanser på kontor samt lägre kontorshyror nu framöver. När jag tittar på Fabege idag så faller även de med mer än 4 % i skrivande stund. Båda dessa fastighetsbolag har en hel del kontor i centrala Stockholm.
'
När det gäller Hufvudstaden tror jag även investerare oroar sig för att ungefär hälften av Hufvudstadens intäkter kommer från diverse butiker som ligger i centrala Stockholm och Göteborg. Redan innan Corona Pandemin hade försäljningen minskat under en period och när denna pandemi bröt ut missgynnade detta den fysiska butikshandeln mer ändå.

Men min tro är att denna oro är inprisad i dagens aktiekurs. Sedan Hufvudstaden toppade i början av året har aktien gått från drygt 203 kr ner till ca 115 kr i skrivande stund.

Än så länge har inte vakanserna stigit nämnvärt gällande Hufvudstadens kontor. Det har nyligen kommit besked att VRG ska genomföra en nyemission för att klara sig genom krisen. Även detta är positivt för Hufvudstaden då denna lokal inte kommer stå tom. RNB är fortsatt i rekonstruktion och här finns givetvis en risk för konkurs men min förhoppning är att vi även här kan se en nyemission tids nog.

Förutom detta är min tro att butikernas försäljning kommer förbättras successivt i och med att vi får mindre Corona fall här i Sverige. När allt lugnat ner sig kommer folk våga sig ut på stan mer. Idag läste jag att Stockholm inte haft ett dödsfall på 5 dagar. Min förhoppning är givetvis att kurvan här i Sverige fortsätter ner och tids nog kan vi gå tillbaka till en mer normal vardag.

På längre sikt pratas det även om att folk kommer jobba mer hemifrån och att kontoren överlag inte kommer vara lika eftertraktade som innan Corona krisen. Jag tror själv att många saknar sina kontor och troligtvis är det många som inte jobbar lika effektivt när de är hemma som när de är på kontoret.

Skulle det mot förmodan bli så att kontoren inte är lika eftertraktade på sikt ligger ändå Hufvudstadens kotor bra till för de som vill vara centralt i Stockholm eller Göteborg. Ett visst behov av kontor kommer alltid finnas.

Hufvudstadens aktie handlas just nu med en substansrabatt på nästan 39 %. Det kan jämföras med en premie på 4 % i början av året. När aktien stod i topp höll jag mig borta från köpknappen. Aktien var precis som fastighetsmarknaden överlag för högt värderad. På denna nivå är jag däremot köpare. Jag gillar att köpa både investmentbolag och fastighetsbolag när substansrabatten är hög. Pris är ju vad man betalar och värde är vad man får.

Jag har iallafall ökat på mitt innehav med 350 aktier till idag. Skulle aktien gå ner mer i pris kan jag tänka mig upp till mellan 4500-5000 aktier i portföljen. Men annars är jag ganska nöjd med mitt nuvarande innehav. Aktierna köptes idag för 114.97 kr st + courtage. Själva affären finansierades av att jag sålde av i Avanza Zero för drygt 42000 kr. I och med denna affär minskade även min belåning om än lite. Jag har fortsatt kvar drygt 500 000 kr i Avanza Zero och kommer inte minska något mer här i närtid.

Blir det någon ny affär här framöver kommer givetvis uppdatering som vanligt.

Min nya portfölj ser ni som vanligt på höger sida av bloggen.

Är det någon läsare som har Hufvudstaden i sin portfölj? Hur ser ni på bolagets framtid?

10 kommentarer:

 1. Jag har 1000 stycken Hufvudstaden och jag resonerar nog ungefär som du. Lägena de har är ofta topplägen och bör kunna försvara sin värdering hyfsat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ZeroStrategy.

   Det var ett rejält innehav du har.

   Tack för att du delar med dig dina tankar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Har tagit in Hufvudstaden igen med ett mindre innehav. Tycker också att den fallit för mycket även om butiker/kontor självklart inte kommer gå fantastiskt i Q2/Q3 så finns det rätt bra hopp för framtiden tycker jag. Den låga belåningen kommer väl till pass när det stormar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tomas.

   Precis som du skriver kommer 2020 vara ett sämre år än normalt för Hufvudstaden. Men aktiekursen har även tagit mycket stryk så jag tror det redan är prissatt i kursen. Jag tror däremot att 2021 och framåt kan bli bättre då vi troligtvis får ordning på Corona pandemin på sikt. Som de vart i år har inte folk vågat sig ut på stan i onödan. Att bolaget är lågt belånad känns tryggt även om räntorna är låga just nu.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Tjena Slimis :)

  Jag köpte också Hufvudstaden i tisdags. Spanat på bolaget länge i och med den låga belåningen och superfina utdelningshistoriken så velat men tyckt att det fanns bättre avkastning på andra håll. Nu däremot tycker jag istället att dem tagit oförtjänt mycket stryk av situationen i samhället om man jämför med andra fastighetsbolag. Lyfter man sedan perspektivet till ett par år blir det nog riktigt bra ingång i år :)

  Ha de fint
  //VGI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VGI och välkommen som ägare i Hufvudstaden :-)

   Ja vi får hoppas att den fina utdelningstrenden håller i sig. En låg belåning känns även det tryggt.

   Jag håller tummarna att bolaget presterar bra nu framöver.

   Tack för din kommentar och hade fint du med.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Tjena slimis!

  Jag tror på hufvudstaden, så det är en av dom aktier jag spanar mest på för köp.
  Känns rätt billigt på den här nivån.

  Rejäl hög du har i AZ. Jag skulle breda med nån mer fond. Spiltan investmentbolag eller ny teknik.

  Tack för ordet.

  /Roadstar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Roadstar.

   Ja vi får hoppas Hufvudstaden aktien utvecklas bra på sikt. Gällande AZ är planen att öka på mer här framöver. Spiltan är bra men jag försöker hålla nere mina avgifter. Nyteknik är inte av intresse då fondavgifterna oftast är höga för denna typ av fond. AZ är lagom tråkig utan avgift :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. tittar vi på 5 års historik;
   Avanza zero 30%
   Spiltan investment 78%
   Robur nyteknik 266%

   Eller ta Lf global index 55%. På 500 t blir det drygt 100 t i skillnad och det till lägre risk än AZ.
   I slutändan är avkastningen det som räknas.


   Mvh Roadstar

   Radera
  3. Hej igen Roadstar.

   Precis som du skriver har inte Avanza Zero presterat så bra de senaste 5 åren i jämförelse med de fonder du nämner. Men framöver vet vi inte vilken fond som kommer gå bäst. Däremot vet vi att Avanza Zero har lägst avgift. Vi får ta en ny jämförelse om 5 år så får vi se vilken fond som gått bäst under denna period :-) Jag tycker iallafall att Avanze Zero presterar ok över tid.

   Mvh Slimis

   Radera