torsdag 28 juni 2018

H&M Q2 2018

Första halvåret 2018
• Koncernens omsättning inklusive moms uppgick till MSEK 114 017 (113 907)
Omsättningen exklusive moms uppgick till MSEK 98 165 (98 368).
I lokala valutor var försäljningen inklusive moms oförändrad.

• Resultatet efter finansiella poster uppgick till MSEK 7 275 (10 920). Koncernens resultat efter skatt uppgick till MSEK 6 010 (8 354), motsvarande SEK 3:63 (5:05) per aktie.
 
Andra kvartalet

(2018-03-01 — 2018-05-31) • Koncernens omsättning inklusive moms ökade med 2 procent till MSEK 60 463 (59 538) under andra kvartalet.

Omsättningen exklusive moms uppgick till MSEK 51 984 (51 383).  I lokala valutor var försäljningen inklusive moms oförändrad.

• Bruttoresultatet uppgick till MSEK 29 164 (29 345), vilket motsvarar en bruttomarginal om 56,1 procent (57,1).

• Resultatet efter finansiella poster uppgick till MSEK 6 012 (7 708). Koncernens resultat efter skatt uppgick till MSEK 4 638 (5 897), motsvarande SEK 2:80 (3:56) per aktie. 

• H&M-koncernen är inne i en omställningsperiod för att göra bolaget ännu mer kunddrivet, effektivt och flexibelt. Detta omfattar bland annat nödvändiga transitioner till nya logistiksystem som kommer möjliggöra bland annat bättre tillgänglighet, snabbhet och transparens. Dock påverkades försäljning och resultat tillfälligt av störningar i samband med genomförda transitioner under andra kvartalet på viktiga marknader såsom USA, Frankrike, Italien och Belgien. 

• AI och avancerad dataanalys – mycket bra resultat från pågående pilotprojekt som nu skalas upp.

• H&M-koncernens nionde varumärke, Afound, som erbjuder hundratals speciellt utvalda modevarumärken med varor till fyndpriser, lanserades i Sverige i juni. Mottagandet har varit mycket lyckat både i butik och online.

• H&M Home kommer under andra halvåret 2018 att bredda sortimentet med lampor och möbler.
• För 2019 planeras Bosnien-Hercegovina att bli en ny H&M-butiksmarknad och Mexiko ny H&M-onlinemarknad.

H&M utvecklas väldigt bra i Sverige, Norge, Danmark och Östeuropa där de växter betydligt mer än marknaden. Tmall har tagits emot bra i Kina och där kan vi se en ökad försäljning. Försäljningen har dock vart sämre på H&Ms 2 största marknader Tyskland och USA och detta är mindre bra. Framförallt USA visar ett betydligt sämre resultat än förra året. Onlineförsäljningen verkar gå bättre och ökade med cirka 17 procent jämfört med andra kvartalet föregående år. H&M har även börjat stänga ner olönsamma butiker. Totalt 150 butiker kommer stängas inom kort mot planerade 170 butiker. De andra 20 butiker som var tänkt att stänga har man lyckats förhandla till sig avsevärt förbättrade hyresvillkor.  Det kostar att stänga butiker och på sikt är det givetvis bättre om man kan få dessa butiker mer lönsamma igen.

Varulagret fortsätter vara högt och uppgick till MSEK 36 333 (32 148), en ökning med 13 procent i SEK jämfört med motsvarande tidpunkt föregående år. I lokala valutor var ökningen 11 procent. Det blir troligtvis en del reor framöver.

Vill ni läsa rapporten mer ingående kan ni göra det här: H&M Q2 2018

 Allt som allt tycker jag inte rapporten såg alldeles för dålig ut även om vinsten har sjunkit en hel del sen förra året. Framöver hoppas jag att H&M kan få upp lönsamheten igen samt öka omsättningen. Genom att stänga igen olönsamma butiker, förhandla till sig bättre hyresvillkor, samt erbjuda bättre varor hoppas jag att H&M kan komma tillbaka till viss del . Hm Home, Tmall och Afound känns som bra satsningar och jag tror det kan ge något positivt till oss aktieägare på sikt. Med det behåller jag mitt nuvarande innehav och fortsätter hålla tummarna för bolaget.

Hur ser du på dagens rapport från H&M?11 kommentarer:

 1. Sålde av allt för några månader sen.
  Alla varnings klockor ringer, utd och vinst är på väg åt fel håll. Varför gambla när de finna företag som ökar stadigt till betydligt mindre risk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag instämmer. Sålde av allt i vintras. Även OM H&M en dag kommer att återhämta sig kommer det dröja många många år och jag tvivlar starkt på att den kommer vara på samma topp den en gång var.

   Radera
  2. Hej Martin och Assetsa.

   Visst har H&M haft det kämpigt en längre tid. Men jag tycker även att det visar sig i dagens kurs då bolaget tappat över 60 % sen toppen. Själv sålde jag av mina aktier när jag tyckte bolaget var övervärderat. Detta var i slutet av 2014 och jag sålde då mina då 1490 aktier för 294.60 kr st. Idag tror jag att H&M kan vara en bra investering på lite längre sikt. Folk säljer sina aktier med förlust men jag köper hellre på dessa nivåer. Vi får se hur H&M går framöver :-) Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. har flera gånger varit sugen på att köpa en post. Har dock avvaktat, vill se att allting "går åt rätt håll" först. Man kan ju tro att man ska köpa nu när kursen är så låg, men om det är en sak jag har lärt mig så är det att hur låg man än tror att en aktiekurs är, så kan den ALLTID bli ännu lägre. Därav återhållsamheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Du har helt rätt att aktier både kan bli dyrare och billigare än man har tänkt sig. Att sälja på toppen eller köpa på botten är ingen lätt uppgift. Jag tror dock fortsatt att en investering i H&M kan bli bra på sikt. Jag köper hellre när det är oro och det gör ont att köpa aktier. Då kan man handla på rea. När allt ser perfekt ut i ett bolag brukar även aktien vara för dyr. Även ett bra bolag kan som sagt bli en dålig investering om man betalar för mycket för aktien. Vi får se hur H&M utvecklar sig framöver :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Tja Slimis, du vet ju redan vad jag tycker om H&M och jag tycker inte man såg så mke mer ljus i rapporten av det lilla jag läst från nyheterna (har ej läst rapporten). Det känns som stor risk för utdelningssänkning eller vad säger du? Jag ser själv ingen anledning att äga H&M mne hoppas att de får ordning på det.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen.

   Själv tycker jag dessa nyhetssidor typ Di överdramatiserar sina nyheter för att få mer klick. Minns när de skrev att det var köpläge i fastighetsaktier. I samma veva sålde jag mina fastighetsaktier efter 2 månaders kraftig uppgång ( Wallenstam 82 kr, Hufvudstaden 149.50 kr, Castellum 133 kr) Enda bolag som står högre idag är Castellum och det var väl just det bolaget jag då funderade på att behålla. Jag tycker inte man ska ta åt sig allt vad dessa nyhetsblaskor skriver utan istället bilda sig en egen uppfattning om hur läget ligger till. Precis som du vet har H&M haft det kämpigt en längre tid. Lyckas inte bolaget bättre till nästa rapport tror även jag att det kan bli en utdelningssänkning nästa år. Men nu framöver tycker jag ändå man kan se mycket som kan bli bättre. Bland annat H&Ms satsning Afound, tmall, Hm home samt att e-handeln växer på bra. De optimerar även sitt butiksnät och stänger olönsamma butiker. Samtidigt förhandlar de till sig bättre hyresvillkor. Givetvis ska man inte äga H&M om man känner sig obekväm med det. Men jag tror fortsatt att bolaget kan gå bättre på sikt även om bolaget är "kris" just nu.

   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Det var inte mycket kul läsning i denna rapporten. Jag trodde faktiskt de skulle klara estimaten denna gång. Men icke sa nicke.
  Jag ligger kvar men känner mig lite mer negativ på kort sikt än innan. Tror iaf på långsikt att H&M är en bra investering.
  /Pappa Betalar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pappabetalar.

   Trodde även jag att vi skulle se lite mer ljus i tunneln. Vi får se om bolaget kan prestera lite bättre till nästa rapport. Sommaren verkar ju iallafall ha börjat bra samt deras ny satsning Afound.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Mkt snack om långsiktighet, om dom stiger 5% ärligen närmsta 5 åren hade de troligen vart bättre å sälja idag å köpa en index fond

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin.

   Hur H&M kommer prestera de närmaste 5 åren lär visa sig. Men även indexfonder kan prestera dåligt i perioder. Men som du skriver är en indexfond ett bra alternativ om man inte vill vara aktiv i sitt sparande. Jag har själv Avanza Zero som en bas i mitt sparande men trivs även att äga enskilda bolag.

   Mvh Slimis

   Radera