fredag 2 juni 2017

Nya försäljningar och nya köp

Idag valde jag att sälja av mina fastighetsaktier.

Läste på Avanzas sida att Fastighetsaktierna heta igen, värderingarna har sjunkit.

Jag håller inte med där. Stockholmsbörsens fastighetsindex har sedan början på april stigit 12 procent.


Jag köpte in 300 stycken Hufvudstaden, 600 st Wallenstam och 300 Castellum i Mars. Då ansåg jag att värderingarna hade sjunkit och att det var ett bra köpläge. Men visst bättre sent än aldrig att köpa idag. Skillnaden är att nu 2 månader senare när Avanzas Placera skriver detta får man betala nästan 20% mer för Wallenstam och runt 13% mer för Hufvudstaden och Castellum.

Jag sålde nyligen av mina Wallenstam. Avkastningen var ungefär 7500 kr det vill säga ca 18%.

Idag sålde jag även av mina 300 Hufvudstaden för 149.10 kr . För drygt 2 månader sen betalade jag då ca 133 kr per aktie.  Jag har även fått en utdelning på ca 500 kr. En  avkastning på totalt 5300 kr det vill säga ca 13%.

Sist men inte minst såldes Castellum av. Castellum har gått lite sämre än Wallenstam och Hufvudstaden men jag är ändå nöjd med resultatet. 300 aktier köptes in för ca 120 kr styck. Såldes idag för 131.30 kr styck. Jag har även fått en utdelning men är osäker på om det var 500 eller 750 kr. En vinst på 3800 kr eller ungefär drygt 10%.

Allt som allt så summerar jag 2 månaders fastighetsvinster till 16 600 kr. Det får vi tacka Stefan Ingves för. Genom att hålla räntorna låga så eldar han på fastighetspriserna :-) Tids nog kanske vi slipper minusräntan? Den som lever får se.


Vad har jag då köpt in? 

165 Handelsbanken B 120.90 kr styck.
250 Telenor 139 kr styck
100 Kinnevik B 250.30 kr styck.
20 Axfood 146.80 kr styck.

I och med detta blev det inte som jag tänkt mig  när det gällde mina fastighetsinvesteringar. Priserna har stuckit iväg för mycket för att jag tycker det är värt att öka. Jag äger ju även min egen bostad och av den orsaken är jag redan exponerad mot fastighetsmarknaden och det får räcka i dagsläget. Jag väljer nu istället att öka i mina andra innehav som jag vill äga långsiktigt. I och med dagens inköp är jag just nu fullinvesterad i H&M, Handelsbanken, Kinnevik och Telenor. Dessa innehav kan utökas om något riktigt bra köpläge uppstår. Annars kommer jag fokusera på andra investeringar.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Köper eller säljer du fastighetsaktier i dagsläget?

18 kommentarer:

 1. Haha du börjar likna en trader snart ;). Ne men man ska göra det som känns rätt. Jag håller dock inte med dig om att fastighetsaktierna är överdrivet dyra i dagsläget, hur ligger grunden för det resonemanget förrutom att priserna stigit? :)

  Jag håller dock med om att wallenstam och hufvustaden är dyra vilket de nästan alltid är. Men kolla på castellum som ökar vinst och omsättning i samma takt och kan fortsätta gynna sina aktieägare. Räntorna har varit på g upp länge nu och självklart förr eller senare går dom upp.

  Kollar man på Diös och Hemfosa så tycker jag att man kan se bra möjligjeter, fast till en självklar risk.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen.

   Haha ja man kan tror det med alla affärer jag gjort detta år ;)

   Jag har svårt att avgöra vad en rimlig värdering är inom fastighetssektorn. Det beror helt på om vi ska ha minusräntor i flera år till eller om vi får en mer normal ränta. Får vi en sämre konjunktur kommer även de påverka både fastigheter och börsen. Men jag tycker det är fel av Placera att skriva att värderingarna har sjunkit efter 2 månader av rejäl uppgång. Varför skrev man inte detta hellre för 2 månader sen när priset på aktierna faktiskt var bättre prissatta? Castellum var den aktie jag funderade på att behålla. Men den fick stryka med den också. Tittar man på fastigheters utveckling under 90 talet tog det många år för priserna att återhämta sig efter kraschen. Sen har ju fastigheter gått otroligt bra under 2000 talet. Många här i Sverige är ju redan exponerade mot fastigheter. Vi äger ofta vårt eget boende. Givetvis är jag glad att mitt eget boende+ fastighetsaktierna gått upp rejält i pris. Men samtidigt skulle jag inte vilja köpa en bostad idag då jag tycker priserna har blivit alldeles för höga. När det gäller fastighets aktier har jag egentligen bara vart intresserad av de tre aktier jag ägde. Men direktavkastningen har blivit så otroligt låg i både Wallenstam och Hufvudstaden så den känns inte lika attraktiv att äga längre. Castellum har en bättre direktavkastning men istället inte lika attraktiva fastigheter som de andra två. Även om jag sålt mina fastighetsaktier hoppas jag att fastighetsmarknaden fortsätter utveckla sig bra här i Sverige. När familjen så småningom ska flytta till något större är det bara plus i kanten om vi får lite mer för vårt gamla boende.

   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej slimis jag har börjat investerat i utdelningsaktier och undrar vilket konto är bäst ett isk eller KF? har just nog en kf och måste betala avkastningsskatt vart 3:e månad medans på isk så har jag inte behövt betala nånting så ett isk är väl bäst tror jag ?

  SvaraRadera
 3. Hej Anonym. I de flesta fall är ett ISK konto att rekommendera. Men det är bäst att du själv läser igenom vad som passar just dig bäst. Jag rekommenderar att du läser mera om det på länken nedan. Där finns all viktig information om KF och ISK.

  http://www.investeringssparkonto.se/isk-eller-kf--23158457

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 4. Hihi ....
  Ja verkligen god fart på affärerna :-) Du har säkerligen gjord fler redan detta år än vad jag kommer hinna med under hela året.
  Men som sagt man skall följa sin egen strategi!
  Du rensade ut alla fastighetsaktierna som jag förstår det, kanske är det riktigt det hänger ju självklart på de aktier dit du flyttade kapitalet.
  Jag håller med om att fastighetssektorn känns dyr, men det kan den också fortsätta att vara ett tag till tror jag. Själv äger jag Castellum 7% av portföljen och tror inte att jag kommer att sälja dom. Det beror också på att jag försökt sprida min portfölj så att jag har minst ett innehav i varje sektor, och efter mycket tittande för några år sedan valde jag Castellum. Den kanske tråkigaste av dom alla men också den med lägst "fallhöjd" tror jag. Det grundar jag just på det faktum att dom inte äger de högst värderade fastigheterna i de bästa lägena, även om dom fick med en del fint av Norrporten.
  Själv är jag inne på att öka lite i Kinnevik, även om jag för tillfället sitter på en ganska liten kassa. Fast jag drog i bromsen idag, den har kutat på i en ruskig fart de senaste dagarna så jag avvaktar. Rätt/Fel? Den som lever får se!

  Önskar en trevlig helg
  Blir det jobb hela denna helg också? Eller hinns det med en pilsner :-)
  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
 5. Hej Rille :-) Jag brukar göra det som känns bäst när det gäller investeringar. Min inställning är att en vinst alltid är en vinst. Även om aktier man sålt fortsätter upp. Innan jag började med aktier lyckades jag tjäna bra med pengar på guld. Hade jag behållit guldet 2012 hade jag knappt fått någon avkastning kommande 5 åren. Istället investerades dessa pengar 2012 på aktiemarknaden och har vuxit rejält sen dess. Tanken med min aktiva portfölj är att försöka slå index till en rimlig risk. Jag har ju även indexfonder och dessa får växa av sig själv. Kinnevik har stuckit iväg. Det bästa är att köpa bolag man vill äga när andra dumpar sina aktier. När Kinnevik köpte Comhem var ett perfekt tillfälle. Hur Kinnevik går framöver har jag ingen aning om. Jag är dock glad att jag investerat en del av mina besparingar i bolaget. Får hoppas Castellum fortsätter prestera bra. Är på jobbet nu. Tyvärr fick jag bara.9 timmars jobb idag. Bättre med 14 timmars dag. Angående alkohol blir det sällan nuförtiden. Mitt minsta barn är bara 2.5 månad och den äldre 2 år och 8 månader. Så den mesta tiden går till familjen när jag inte är på jobb :-) Men du får ta en pilsner åt mig du istället :-)

  Trevlig helg.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen :-)
   Kloka ord, kan bara hålla med!
   Mina barn är 20 och 22, så jag förmodar att jag är ca 20 år äldre en dig. Som tidigare sagt, jag minns dom där åren när barnen var små dom var jobbiga men underbart härliga också ....
   Det kommer en tid för pilsnern, men passa på att njuta av dom här åren också dom kommer aldrig tillbaka.
   Såg att det ligger en köprekommendation på DI nu för Kinnevik, så där var man kanske lite för feg men det kommer fler chanser.

   Ha det gott!
   /Rille

   PS. Det blev ingen pilsner, men ett par flaskor gott vin att dela med frugan och döttrarna med tillhörande grillning :-)
   DS.

   Radera
  2. Hej igen Rille :-)

   Jag fyller 34 i år så jag skaffade barn ganska sent. Håller med om att det är underbart med barn, men det kan ta på krafterna ibland :-)

   Misstänker att DI följer min blogg och därav denna köp rekommendation ;-)
   Kul att Kinnevik går bra iallafall. Gött med lite grillat :-) Hoppas ni hade trevligt. Nu blir det ut på 8 timmars kvällsjobb. Imorgon blir det ett 7-22 pass. Sitter fint när det blev så lite jobb i helgen.

   Hade fint! :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Håller med om att fastighetsaktier snarast börjar bli dyra igen. Jag valde dock att behålla mina (Castellum, Hemfosa) på lång sikt och gläds med att jag köpt billigt och de nu är högre värderade.

  Handelsbanken och Kinnevik är bägge hyggliga lägen att öka i. Det gjorde jag förra veckan och blir mer Handelsbanken kommande vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren.

   Härligt att du kom in i Castellum och Hemfosa vid bra nivåer. Kinnevik drog rejält idag och passerar säkert 260 kr snart. Man skulle köpt mer dagen de köpte in Comhem och aktien rasade. Lätt att vara efterklok. Handelsbanken står och stampar. Får se om den går lite uppför framöver eller om den blir kvar runt 120.

   Hoppas du hittar några fina inköp :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Du säljer mer än vad jag är van att göra i alla fall. Jag kör stenhårt på köp-och-behåll just nu i alla fall. Men man ska följa sin strategi och det är aldrig bra att bli för kär i en aktie :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kaizenliv. Inget fel med köp och behåll strategi :-) Kör det själv med mina indexfonder. Ska försöka behålla aktuella innehav jag har nu :)

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Jag håller i alla mina fastighetsaktier med undantag för att jag sålt av enskilda Hemfosa, men bara för att finansiera köp i Saltängen. Casttellum är på uppgång och jag håller kvar i dessa ett tag till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fastighetsmarknaden fortsätter säkert utvecklas bra :) Så länge det är låga räntor behöver man nog inte oroa sig. Jag ville framförallt öka i Kinnevik och det var mycket därför denna försäljning gjordes. När även familjen har en bostadsrätt är vi redan ganska exponerad mot bostadsmarknaden. Får hoppas dina innehav fortsätter att gå bra :)

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Hej Slimis, hur går det med utdelningar hos Nordea? Har du redan fått utdelning från utländska aktier?
  Jag upptäckte idag att Nordea inte dragit någon källskatt på utdelningen från mina norska aktier. Väldigt konstigt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.
   Har fått utdelning från Telenor men inte uppdaterat det här på bloggen :) Har mina aktier på ett ISK och 15% skatt drogs vid utdelning. Låter konstigt om dom inte dragit skatt för dig. Har du tittat ordentligt? Är svårt att se i Nordea Investor. Har själv inte lärt mig allt där. Men om du loggar in på din vanliga Nordea sida kan du under transaktioner se om skatt är dragen för din utdelning.

   Ha en fin dag :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 10. Hej Slimis jag ansökte om ett preem kort idag så ska nog avsluta mitt gamla kreditkort hos storbankerna då man får 0% bonus. Sökte 15000k i kredit som du men undrar hur man sätter in 20k som ett förskott vart hittar man ocr nummer och så ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Grattis till ett fint kort. Bästa är om du loggar in på mina sidor på www.preem.se . Inne på den sidan kan du se hur mycket pengar du har på ditt kort samt vilket OCR nummer du kan betala in till. Så småningom står även OCR numret på varje pappersfaktura du får hem. Är det något mer du funderar på är det bara att skriva igen :-)

   Mvh Slimis

   Radera