måndag 19 juni 2017

Sålt Kinnevik

Efter mycket funderingar i helgen valde jag att idag sälja av mitt innehav i Kinnevik.

Kinnevik är inte övervärderat i dagsläget men inte heller något fynd. Jag föredrar att köpa in bolag som är lågt eller normalt värderade och som har en viss uppvärderingspotential. Kinnevik har idag värderats upp sedan mina inköp och substansrabatten har på kort tid blivit betydligt lägre. Sedan mitt sista inköp har substansvärdet gått ner från 295 kr till 292 kr. Samtidigt har aktiens pris ökat från under 250 kr till i skrivande stund 266 kr. Jag brukar hålla koll på investmentbolag genom sidan http://ibindex.se/

Jag väljer därför att låta pengarna jobba vidare på annat håll. Mina 500 Kinnevik är sålda för 266 kr styck. Önskar även de som köpt mina Kinnevik aktier en fortsatt god avkastning.

Vart har jag då valt att placera mina pengar?

300 Handelsbanken B 121.20 kr st
378 Axfood                 148.30 kr st
200 H&M                    200.80 kr st


I och med detta stärker jag mina positioner i mina andra kärninnehav. Känns tungt att öka i H&M just nu när bolaget inte går så bra som marknaden vill. Men jag håller fast vid att H&M kommer bli en bra affär på sikt. Jag hade samma känsla när jag ökade i Handelsbanken förra sommaren. Sen steg aktien 39%. Jag valde även då att köpa när det kändes som mest tungt.


Varför ser jag H&M som en bättre placering idag än för 6 månader sen?

Framförallt har värderingen blivit attraktiv. I December 2016 kostade H&M aktien 275 kr. Idag kostar aktien 200 kr.

Dollarn stod i 9.42 kr i December 2016. Idag står dollarn i 8.72 kr. En lägre dollar kommer ge bättre marginaler genom lägre inköpspriser. Även försäljningen kan med det öka framöver genom att man kan hålla lägre priser.

H&M har börjat tagit betalt för sina plastpåsar. Det är samma påse som förut men överskottet går till miljön. I och med detta sparar H&M in kostnaden att skänka påsarna till sina kunder. Med 4400 butiker värden över blir det en hel del plastpåsar som varje år kommer sparas in

Tunga investeringar som har gjorts de senaste åren ska minska i år och med det borde det bli bättre lönsamhet.

Att sia om framtiden är svårt och givetvis kan jag ha fel med mina tankar kring H&M. Alla investeringar innebär en risk och jag rekommenderar dig att göra din egen analys om du funderar på att investera i H&M.


Köper eller säljer du Kinnevik i dagsläget?

20 kommentarer:

 1. Hej Slimis
  Du är en tuff rackare :-) Mer riskbenägen än jag, nu börjar din portfölj bli ganska koncentrerad, endast 4 innehav. Alla visserligen fina bolag men lite för få för min smak.
  Men du verkar vara duktig på att finna undervärderade aktier och slår då till, jag beundrar dig för det! Men som sagt "själv är bästa smed" så jag behåller mina Kinnevik och väntar på ett läge att öka, men då vill jag ha dom under 245. Har ju som bekant en defensiv taktik och säljer sällan aktier, trivs bra med direktavkastning som droppar in och gläds över eventuella kursuppgångar.

  Önskar trevlig vecka och lycka till med investeringarna.
  vänliga Hälsningar
  Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille. Tack för beröm :) Precis som du skriver börjar min portfölj bli live väl koncentrerad. Aktierna jag äger är dock min aktiva portfölj och mina indexfonder rörs aldrig utan får stå över tid. Eftersom min målsättning är att slå index över tid blir det en del köp och sälj ibland. För det mesta har det gått bra men som sagt så kommer säkert en dag man åker på någon rejäl smäll :-) Jag kommer nu framöver överväga att stoppa in något nytt bolag igen. Vi får se vad nästa inköp blir. På sikt vill jag att portföljen ska ha lite fler innehav. Vi får hoppas att Kinnevik fortsätter prestera bra så du får en fin avkastning på din investering :-)
   Önskar även dig en trevlig vecka.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej, Öser ju in köp på Kinnevik med tanke på 20% rabatt. Som du kan se på min blogg har jag redan Kinnevik, och ökade lite idag faktiskt, lite del av totalen så mitt GAV ligger bra ännu:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan. Härligt att höra :) Kinnevik är ett fint bolag och jag hoppas det blir bra på sikt för dig :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Hej,

  Vad kul att du använder ibindex!

  En sak att tänka på vad det gäller substansvärdet i Kinnevik är att vi inte uppdaterar Zalandos värde mellan rapporterna. Det gör att substansvärdet vi har på sidan kan variera en hel del mot det verkliga substansvärdet. Zalando står för en dryg 1/3 av Kinneviks substans, så rörelser i aktien påverkar mycket.

  Mvh
  Johan (ibindex)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Hej Johan.

   Tack för informationen. Att Zalandos värde inte var uppdaterat visste jag inte. Men det är ju bra att veta framöver. Fortsatt lycka till med ibindex. Jag fortsätter att följa er sida :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Jag har resonerat på liknande sätt som du och ganska nyligen sålt Kinnevik. Precis som du så har jag lite svårt att se en riktig uppsida eller någon trigger som skulle lyfta bolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Charlie. Är ju viktigt att Zalando lyckas framöver för att Kinnevik ska fortsätta gå bra. Jag är dock själv nöjd med min avkastning i aktien och i dagsläget väljer jag att investera på annat håll. Det visar sig väll tids nog om det var ett ok beslut :-) Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Ser man tillbaka lite så har Kinnevik haft en tendens att alltid handlas mellan 200 och 300 kr med jämna mellanrum och jag tror att du kan vara helt rätt ute. Det kommer sannolikt att finnas möjlighet att köpa tillbaka de där aktierna för 230 kr inom några månader. Fast själv sitter jag kvar lite till. Jag tror att de har mer att ge.

  Som vanligt köper du smarta aktier istället när du säljer i alla fall. Axfood, HM och Handelsbanken känns prisvärda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget fel med att sitta kvar :) Inte omöjligt att Kinnevik hamnar i portföljen även i framtiden. I dagsläget väljer jag dock att satsa på mina andra innehav och hoppas på mera avkastning där. Hoppas Kinnevik fortsätter bli en fin investering för dig :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Jag behåller mina Kinnevik-aktier ett tag till. Ser ingen anledning att sälja dem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra :) Hoppas Kinnevik fortsätter att prestera bra framöver, det är helt klart ett fint bolag :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Hej igen Slimis,
  Efter att ha läst din blogg beslöt andra AP-fonden att sälja sitt innehav i Castellum :-) :-) :-)
  Mvh
  Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Hej igen Rille.
   Ja först är det Di som tar efter min köprekommendation på Kinnevik. Nu har även de som styr AP-fonden valt att följa min sälj rekommendation av Castellum. Kul att det är många som följer bloggen ;-) :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Spännande! Hoppas det blir ett bra byte! :)

  Jag passade på och ökade lite i Castellum nu när du sänkte kursen ;).

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 9. Hej Frihetsmaskinen :) Jag håller tummarna att det blir bra på sikt :) Ja idag var det lite rea på Castellum. Skulle priset fortsätta ner är det inte omöjligt att jag investerar en slant i bolaget igen ;) Men för din skull hoppas jag på uppgång i Castellum igen. Är helt klart ett fin bolag att äga långsiktigt.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 10. Intreessant att du resonerar helt tvärt emot mig angående Kinnevik:). Själv kan jag tänka mig att öka då Zalandos framgång bara är i sin linda.

  I min värld så tror jag Kinnevik kommer att utklassa ovan nämnda tre bolag kommande år:).

  Vi får avvakta och se helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kinnevik aktien fortsätter säkert att gå helt ok :) Men för egen del väljer jag att satsa på de andra bolagen i dagsläget. Önskar dig lycka till med din investering i Kinnevik :)

   Mvh Slimis

   Radera