fredag 13 augusti 2021

Sålt i Handelsbanken

Idag tog jag beslutet att sälja i stort sett hela mitt innehav i Handelsbanken. Efter försäljningen finns fortfarande 200 stycken aktier kvar i portföljen och dessa kommer få ligga kvar.

Dagens transaktion ser ni här under:  Den senaste tiden har jag kört en del kortsiktig handel och detta skedde även idag. Men idag valde jag som sagt att lätta rejält på mitt Handelsbanken innehav. Banken har gått starkt den senaste tiden och idag blev det ett rejält köptryck i aktien. Jag kan egentligen inte hitta någon anledning hur det kommer sig att Handelsbanken stiger så pass mycket mer än våra andra storbanker idag. Men kanske är det någon stor aktör som är in och köper på sig aktier. 

Anledningen till dagens försäljning är fler. Dels har jag börjat inse att det är svårt att överprestera index över tid. Det har gått bra att överprestera index vissa år när jag mätt mitt resultat och även i år ligger jag strax över index än så länge. Men förra året underpresterade jag index och för att lyckas på sikt krävs både ett stort engagemang och en viss tur.

En annan anledning är att bankaktier var rejält undervärderade när jag jag köpte in en stor del av mina Handelsbanken aktier. Så här i efterhand var det bra att köpa i Handelsbanken när den stod i under 80 kr. Nu står Handelsbanken i drygt 101 kr och då har även en utdelning på 4.10 kr skiftats ut till oss ägare. Ser man procentuellt sett så är Handelsbankens aktie upp drygt 30 % sedan jag gjorde en stor del av mina inköp för ungefär ett år sedan. Jag är med det sagt nöjd med avkastningen i det korta perspektivet.

Förutom detta så vill jag öka på min riskspridning mer och kommer här framöver öka på lite mer i Avanza Zero. Att ligga med i stort sett alla sparpengar i ett enskilt innehav kan få stora konsekvenser om en svart svan dyker upp. Det är bara titta på Kambi aktien som tappat från ungefär 525 kr ner till 227 kr på ungefär 4 månader. Att förlora en stor del av sitt sparande på kort tid kan göra att man tappar motivationen helt för att spara framöver. Nu är ju inte Kambi det enda innehavet som tappat rejält över tid utan detta kan ju ske i stort sett alla bolag. Att ligga exponerad mot börsen är en risk som man historiskt fått bra betalt för. Men det finns ju som sagt även enskilda bolag som går i konkurs eller tappar stora värden och därför är riskspridningen också viktig över tid. När det gäller banker så finns det risker precis som i alla andra branscher. Bland annat bankskatt och penningtvätt problem som inte nämns idag. Men det var inte allt för länge sen det talades om det. Så finns det givetvis fler frågetecken och osäkerhet gällande Handelsbanken. Fördelen med banken är att de har väldigt nöjda kunder. De har haft en bra marginal på sina affärer. Men frågan är hur Handelsbanken klarar av sin omställning till en mer digital bank. Med betydligt färre kontor kanske det blir svårare att locka kunder till banken och även erbjuda den goda kundservicen som Handelsbanken är kända för. Jag tycker även att bolånemarknaden känns väldigt konkurrensutsatt ut och vid senaste mätningen hade Handelsbanken tappat på sin nyutlåning. I dagsläget ser jag inte riktigt vad Handelsbanken har för konkurrensfördel förutom en god kundservice. 

Jag ställer mig även negativ till utbetalningar till Oktogonen samtidigt som banken presterat sämre än index. Det känns helt okej att personalen får bonus om de överträffar förväntningarna men jag tycker inte banken överraskat så positivt om vi jämför med vissa andra banker. 

Som sagt så väljer jag i alla fall just nu att i stort sett ligga utanför Handelsbankens aktie. Tanken är att succesivt öka på lite mer mot index framöver för en bättre riskspridning. Skulle aktien komma ner på en förmånlig nivå igen kanske jag återköper lite aktier. Men annars får jag tacka Handelsbanken för den senaste tidens fina avkastning. 

Efter dagens transaktion har belåningen gått från 10 % ner till att jag nu i skrivande stund är 47.7% likvid. Avkastningen innan dagens uppgång ligger på 28.8 %.  

Som vanligt kommer uppdatering om någon ny affär sker. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig helg :-)

11 kommentarer:

 1. Dålig timing då HB just nu står i 108SEK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns 2 st olika Handelsbanken, A och B. Men som du säger, B handlas för drygt 108kr. A handlas betydligt lägre än så.

   Radera
  2. Hej Anneli och Anonym.

   Som Anenelie skriver handlas B-aktien just nu högre än A-aktien. Jag föredrar dock A-aktien framför B-aktien och det beror på att den är billigare.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Det kanske beror på att swedbanks aktiechef rekade SHB av bankerna på börsmorgon igår. Orsaken enligt honom var att SHB gått sämre än tex Nordea och SEB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nyttboende.

   Jag såg att Fredrik Warg rekommenderade att sälja Nordea och köpa Handelsbanken i det korta perspektivet. Både Nordea och SEB har ju presterat bättre kursmässigt än Handelsbanken i år men de har ju även överträffat prognoserna mer än Handelsbanken. Jag har dock ändå svårt att se att han skulle påverkat kursen så pass mycket. Framförallt Handelsbankens B kurs stack mer än normalt för en dag. 3.56 % samtidigt som A aktien endast steg 1.4 %. Det blir i alla fall spännande att fortsätta följa våra svenska storbanker nu framöver :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Köpte Kamux efter en svårttolkad rapport igår. Håller tummarna att dippen efter rapporten bara var tillfällig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller tummarna att din investering blir bra :) Har tyvärr ingen koll på bolaget.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. De va ### Slimis! Du fega ur till slut(: Tycker det var mycket klokt beslut.
  Sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mats.

   Lyckan blev kortvarig. Kunde inte hålla mig från att återköpa Handelsbanken när börsen föll idag Måndag. Får jobba vidare med mina riskspridningsproblem framöver och tids nog är jag säker att riskspridningen kommer bli bättre.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Haha, är portföljen bara HM och SHB? Det är isf modigt. SNyggt jobbat för övrigt kompis!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa.

   Jag måste jobba vidare för en bättre riskspridning på sikt. Tanken är att öka på mer i Avanza Zero och det kommer ske med tiden.

   Snyggt jobbar själv med dina investeringar!

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera