måndag 16 september 2019

Minskat lite i Handelsbanken. Ökat H&M

Idag kom försäljningssiffrorna från H&M. Försäljningen steg med 8 % i tredje kvartalet. Analytikerna hade räknat med en försäljningsökning med 7.9 % i snitt så resultatet var något bättre än väntat.

Försäljningen exklusive moms uppgick till 62.572 miljoner kr. Förra året låg försäljningen på 55.821 miljoner kronor och analytikerna hade nu räknat med en försäljning 61.723 miljoner kr.

I ett pressmeddelande skriver H&M att sommarkollektioner är väl mottagna och ökade marknadsandelar visar att H&M-gruppen är på rätt väg med förändringsarbetet för att möta kundernas ständigt ökade förväntningar".

Jag tycker själv att siffrorna såg helt ok ut vid första ögonblick. Men aktien har gått bra i år och troligen finns det en hel del kortsiktiga investerare som passar på att ta hem vinster. Som långsiktigt investerare sitter jag hellre still i båten och passade även på att stärka mitt ägande idag. Jag minskade ner med 800 Handelsbanken A som såldes för 95.20 kr st. In köptes 400 H&M för 184.68 kr st. Med det minskade även min belåning lite.

Jag sålde tidigare av 2000 H&M aktier runt 170 kr. Men köpte även in 1500 Handelsbanken aktier för 85.77 kr st. Idag köpte jag tillbaka lite H&M till portföljen även om priset var högre än tidigare i år. Anledningen är flera men framförallt ångrar jag att jag minskade ner så pass mycket vid 170 kr. En annan anledning är att jag tror starkt på H&M nu framöver. När H&M äntligen är på rätt väg känns det nu i efterhand fel att minska ner min position i bolaget. Dels ökar försäljningen nu men bolaget kommer även gynnas av lägre bomullspriser framöver. På det fortsätter H&M att öka i popularitet på Instagram i rasande fart och jag ser det som ett kvitto på deras popularitet världen över. Med dagens förändring i portföljen har iallafall riskspridningen blivit något bättre igen och det ser jag som positivt. 

Även vid förra försäljningssiffran gick H&M aktien ner i pris. Men när rapporten tids nog kom visade den sig vara bättre än marknaden trott. Marginaler var bättre än väntat samt flera andra positiva signaler. Min egen uppfattning om H&M är att det haft betydligt mindre reor överlag de senaste månaderna iallafall här i Sverige. Min tro är att H&M även höjt priser utomlands och satsat på mindre reor även där. Därför tror jag betydligt mer kläder sålts till ordinarie priser och jag tror det kommer synas i kommande rapport. Jag litar på H&Ms ledning att de är på rätt väg och det syns ju även eftersom de tar marknadsandelar från konkurrenterna. Som tidigare ligger analytikerna efter med sina prognoser. Skulle man litat på diverse experter för några månader sedan skulle aktien enligt dem stått i drygt 100 kr nu. Nu står aktien i drygt 180 kr och jag tror fortsatt vi kommer se ett pris på över 200 kr i närtid. I slutet av dagen kom även en försäljningssiffra från Tyskland, Försäljningen i tyska butiker ökade 12 % denna vecka. 

När det gäller Handelsbanken har min positiva syn på bolaget inte ändrats. Min förhoppning är att vi även här ser en uppvärdering av aktien tids nog.

Med det ser jag iallafall fram emot kommande rapporter. 

Uppdatering 17/9

Idag gick H&M upp i pris samtidigt som banker överlag backade. med det lyckades jag med lite swing trade över dagen. 400 H&M såldes först för 187.88 kr st. In köptes 800 Handelsbanken för 93.09. Handelsbanken såldes senare för 93.09 kr st och in köptes åter 400 H&M för 186 kr st. Med det sjönk belåningen i portföljen lite idag.

Uppdatering 18/9

Fortsatte köra lite swing trade idag. Gjorde 2 affärer som blev lyckade men sedan såldes 400 H&M av för 186.62 kr st och stack sedan vidare upp. In köptes åter 800 Handelsbanken för 93.01 kr st. Får se om det blir möjlighet till någon mer swing trade kommande dagar.

Min nya portfölj ser ni iallafall på höger sida av bloggen.

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-)  

6 kommentarer:

 1. Jag ökade också lite försiktigt i H&M för första gången sedan den var nere runt 130 kronor per aktie. Ökning med cirka 3% av nuvarande innehav. Förvisso är mycket återhämtning redan inprisat men tyckte ändå det var en rimlig risk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren. Kul att höra. Det blir spännande med rapport snart och jag hoppas som sagt att H&M har mer att ge nu framöver. Det är iallafall min tro.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Smart gjort för nu får du mer utdelning i höst eftersom delar ut 4,85 kr i november.
  Sedan tror jag som du att HM har börjat sin vändning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nyttboende.

   Ja det blir kul med lite utdelning från H&M snart :-) Annars är det ganska klent med utdelningar här på hösten. Jag håller som sagt tummarna att H&M fortsätter prestera fantastiskt nu framöver och med det hoppas jag givetvis även på en högre aktiekurs :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Uppfriskande att läsa om dina många affärer Slimis! Dessutom går de ju riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   Kul att du uppskattar mina affärer :-) Jag försöker alltid investera i det jag tror kommer ge en bra långsiktig avkastning. Än så länge har det gått ganska bra. Men man kan alltid lära sig nya saker och bli bättre. Målet är givetvis att bli ännu bättre i framtiden och med det även prestera bättre.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera