onsdag 22 mars 2017

Nu är min flytt till Nordea delvis klar

Som  jag skrivit om tidigare har jag valt att lämna Avanza då jag anser Nordea är en bättre aktie mäklare för mig. Det som framförallt skiljer mellan Nordea och Avanza/Nordnet är avgiften för aktiehandel. Har du ett lågt sparande är det i början gratis hos både Avanza och Nordnet. Med tiden blir det betydligt dyrare och i dagsläget är både Avanza och Nordnet betydligt dyrare än Nordea. Oftast har de en avgift som är drygt 400% dyrare för att köpa och sälja aktier. Är det inte snudd på ocker priser?

Fick i ett tidigare inlägg in en prisjämförelse om hur mycket det kostar att handla med aktier. Här nedan kan ni se skillnaden på avgifter för aktiehandel.

Har räknat på 5 köp och 5 sälj per dag (dvs. 10 transaktioner/dag) för affärer på 10 000, 25 000 och 50 000 kr. Antal affärsdagar på ett år sattes till 250 st. Storleken på depå sattes till en miljon kr.

Toppmäklare 10 000 kr
Totalt courtage:

1. Nordea: 12 000 kr
2. Nordnet mini: 50 000 kr
3. Avanza mini: 50 000 kr
4. Skandiabanken mini 50 000 kr

Toppmäklare 25 000 kr
Totalt courtage:

1. Nordea: 37 500 kr
2. Nordnet liten: 97 500 kr
3. Avanza small: 97 500 kr
4. Aktieinvest mini: 97 500 kr

Toppmäklare 50 000 kr
Totalt courtage:

1. Nordea: 75 000 kr
2. Mangold Online: 122 500 kr
3. Nordnet PRO: 122 500 kr
4. Avanza PRO 122 500 kr

Som ni ser i jämförelse så kan inte ens Nordnets eller Avanzas PRO kunder få lägre courtage än vi småsparare får hos Nordea. Men framförallt slipper man med Nordeas aktiehandel de olika courtagesystem som Avanza och Nordnet använder.

Detta courtagesystem är ett fult system som både Avanza och Nordnet använder för att mjölka oss småsparare på så mycket pengar som möjligt. Man får för sig att det är billig aktiehandel hos Avanza och Nordnet men så är inte fallet. De erbjuder gratis aktiehandel för att locka in sparare. Men så småningom betalar vi tillbaka denna avgift med råge till banken. Jag är förvånad att ingen annan här i bloggosfären bytt till Nordea efter deras avgiftssänkning. Men eftersom bankens avgifter äter upp din avkastning har i alla fall jag själv  valt att lämna Avanza.


Hos Nordea betalar du alltid 0.06% i courtage avgift. Med det betalar du alltid mindre än hos Avanza och Nordnet. Jag vill påpeka att detta inte är någon reklam för Nordea. Det är endast ett tips hur du får mer avkastning på dina investeringar istället för att betala dyra courtage avgifter till den bank du har idag.

Här nedan ser ni hur Nordea Investor ser ut.

Mina utlänska innehav samt likvider har inte kommit över än. Flytt av utlänska innehav tar längre tid att föra över. Men om någon dag borde allt kommit över. Att flytta utlänska innehav kostar 39 kr per st. Annars är det gratis att flytta om du avslutar ditt aktiesparande hos Avanza. Jag tycker själv Nordea har en snygg sida som är lättnavigerad. Så fort alla pengar och innehav är helt överflyttade kommer det bli lite nya investeringar. Framförallt kan jag börja titta lite mer på utlänska innehav då även dessa är billigare att handla hos Nordea.Borde inte Avanza och Nordnet sänka sina priser när de anses "billiga" på aktiehandel? Har du själv funderat på att byta till Nordea?

39 kommentarer:

 1. Om jag har förstått dig rätt så har du räknat på en omsättning på mellan 100 000 kr och 500 000 kr om dagen? I så fall kan du få bättre villkor än att handla med standardcourtage. :-)

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym. Jämförelsen här över är som du påpekar för de som gör lite större affärer. Men även om vi går ner på mindre affärer tex 0-15000 kr skiljer det mycket i avgifter. Som exempel kostar ett köp på 10 000 kr hos Avanza/Nordnet 25 kr. Hos Nordea betalar du endast 6 kr. Saken jag vill få fram med detta är att avgifterna vi småsparare betalar blir alldeles för höga över tid. Med det blir det mindre avkastning till framtida sparande. Ingen annan än banken själv mår bra av höga avgifter. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Hos Avanza och Nordnet kan man ha valutakonto och det blir då lägre växlingsavgift. Det fungerar i depå men verkar inte fungera för KF och ISK. Hos Danske bank står det att det fungerar även för ISK. Vet någon hur det är hos Nordea? Jag har inte fått något riktigt svar därifrån utan endast om den automatiska växlingen som verkar identisk med villkoren hos Avanza och Nordnet (spread 0,50 %) . För utländsk handel är dessa avgifter lika viktiga som courtaget.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Även Nordea har ett valutakonto. Jag har inte tittat närmare om det går att ha detta valutakonto på ett ISK. Avgift att växla ligger på 0.50% även hos Nordea. Däremot ligger courtaget på 0.06% på utlänska aktier. Jag funderar själv att skaffa ett valutakonto och hoppas givetvis att det går att ha i kombination med ett ISK. Jag kommer kolla upp detta närmare när jag får lite mer tid över.

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går att ha ett valutakonto i ISK, i vart fall i USd, jag har det. Man kan dock inte köpa aktier i utländsk valuta just nu så nyttan är begränsad. Nordea skall införa möjlighet att handla i jtländsk valuta framöver men kan inte säga när det blir.

   Radera
 6. Nordea blir säkert jättebra, men jag tycker man kan ge Avanza och Nordnet lite tid att möta Nordeas priser innan man flyttar. På något sätt tror jag de kommer att kontra. Självklart vill man som kund ha lägsta pris, men jag är i övrigt väldigt nöjd med Avanzas hemsida och app. Den slår de flesta storbanker på fingrarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst ligger Avanza långt fram när det gäller deras hemsida och app. Men när det gäller pris på aktiehandel borde de redan ha sänkt sina avgifter. Är säker på att fler prismedvetna kunder redan flyttat. Jag hoppas givetvis att kunderna som är kvar hos Avanza och Nordnet får ett lägre pris. I annat fall tror jag att flera än mig själv kommer flytta sitt kapital. Vi får se hur det blir :)

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 7. Jag väntar lite och ser vad Avanzas svar på Nordeas "attack" blir. Troligen måste de göra något för att möta upp. Ju färre flyttar jag behöver göra desto bättre för egen del. Skulle inget hända kommer jag dock att överväga ånyo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tycker i alla fall att de borde göra något och de snart iså fall. För egen del gick det snabbt och smidigt att flytta. Men även jag hoppas att nätmäklarna inte sviker sina kunder och även de sänker sina priser. Tack för kommentar.

   Mvh

   Radera
 8. Jag kommer absolut flytta ifall de inte sänker sina priser de kommande 2-3 veckorna. Dessutom kommer Swedbank att ge sig in i leken inom kort också....

  SvaraRadera
 9. De flesta är för bekväma för att byta bank. Men Ibland är det enda sättet att få ett bättre erbjudande. Tack för kommentar. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 10. Jag har också tömt mina tre depåformer hos Avanza i veckan. Det är alldeles för dyrt med Avanza. Jag är också över 80.000kr och får därav ingen nybörjar-rabatt. Tittar på DeGiro och Nordea och skall ta ett beslut innan månaden är slut.

  SvaraRadera
 11. Hej Anonym. Degiro vet jag har gratis handel på stockholmsbörsen tills man har 1 miljon i tillgångar. Dock tror jag det är någon extraavgift på utlänska aktier. Jag själv känner mig säkrare att ha mina värdepapper här i Sverige hos Nordea. Du får väll fundera hur du gör :-)

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är 2,5 euro per börs och år.
   Degiro verkar inte heller ha fått rätt värden för omkostnadsbelopp i deklarationen. Courtaget verkar inte vara medräknat.

   Radera
  2. Har man sitt sparande i Sverige är de skyddade enligt investerarskyddet. Hos Degiro är det någon 3e part i Holland som har hand om värdepapperna. Det är antagligen lika säkert hos Degiro men av någon anledning känns det tryggast att ha kvar sitt sparande här hemma. 2.5 euro är inte farligt. Men endå en sur avgift att betala. Om det dessutom är krångligt vid deklaration tycker jag det låter drygt att vara kund hos dom. Men det finns säkert nöjda kunder där hos Degiro också.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 12. Har sagt att jag ska ge det "ett kvartal" innan jag byter mäklare. Annars blir det byte till Nordea. Kommer antagligen att flytta all min bank ditt isf eftersom jag har SEB just nu.

  SvaraRadera
 13. Ok kan ju vara värt att ge det lite tid. Har själv ingen koll vilken bank som är bäst av SEB och Nordea. Men när det gäller aktiehandel är i allafall Nordea billigare :-) Tack för kommentar.

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
 14. Nordea erbjuder även penningtvätt ;)

  SvaraRadera
 15. Hej Anonym. Har själv ingen insikt om Nordea sysslat med penningtvätt. Om så är fallet får de helt säkert stå för konsekvenserna :)

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
 16. Hur blir det när man vill göra uttag från Nordea? Det ser ut som om man måste ha tillval Betalningar aktiverat. Det kanske visserligen går med Stående överföring också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nu även ett personkonto hos Nordea som är gratis. Antar att man kan föra över pengar till andra banker utan att det kostar något. Jag kommer då föra över till mitt Handelsbanken konto vid behov. Men planen är att ha kvar mina pensionspengar hos Nordea tills den dag jag behöver dom. I värsta fall kanske man måste aktivera betalningar och det kostar isåfall 12 kr per månad. Denna tjänst har jag valt bort i dagsläget då jag inte vill betala något i onödan.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
  2. Hej Slimis, en fråga till dig i en gammal tråd. Jag tittar nu på att flytta mitt ISK från Avanza till Nordea. När man blir kund, via nätet, får man automatiskt "Vardagspaketet" (personkonto, debitkort, internetbank och Nordea Investor) som för nya kunder, i och för sig, är gratis resten av 2017 samt hela 2018. Därefter 36 kr per månad. Betalar du denna kostnad varje månad eller har du förhandlat bort den?

   Bra blogg med intressanta inlägg!

   Mvh
   C

   Radera
  3. Hejsan C.

   Kan rekommendera Nordea Investor. Min courtage kostnad är betydligt lägre i dagsläget än när jag använde Avanza. På sikt sparar man rejält med pengar på aktiehandel. Jag rekommenderar att du besöker ett Nordea kontor om du bara vill ha deras aktiehandel. Var noga med att säg att du endast vill använda Nordea Investor så att du slipper deras andra tjänster som kostar pengar. Så gjorde jag. Dock försökte de ändå aktivera vardagstjänster men det ringde jag och sa ifrån. En nackdel när du inte har deras internetbank är att du inte kan ta ut pengar från ditt ISK och skicka till din andra bank. Ska du ha denna tjänst kostar det 12 kr per månad. Jag själv avstår alla Nordeas övriga tjänster. Jag ska spara på lång sikt så jag har inget behov att föra över pengar i dagsläget.

   Tack för kommentar och lycka till med ditt byte :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  4. Tack för svar!

   Ska besöka dem så får vi se hur det går. Jag sparar också på lång sikt och kommer bara att göra insättningar, så internetbank behövs inte.

   Ett lågt courtage är viktigt, det är ju bättre att kunna köpa någon eller några extra aktier istället för att pengarna hamnar hos banken.

   Mvh
   C

   Radera
  5. Helt rätt tänkt. Har man haft Avanza eller Nordnet några år inser man hur mycket pengar som har gått till spillo vad det gäller courtage. Nu finns ju äntligen möjligheten till billigare aktieaffärer :-)

   Mvh

   Radera
 17. Du borde testa Sprinklebit. Swedbank har lanserat denna app nyligen. Verkar intressant.

  SvaraRadera
 18. Jag har försökt få svar ifrån Avanza ifall de tänker inför valutakonto för ISK.

  Nu överväger jag att flytta mina USD aktier i ISK till Nordea. Jag har där öppnat ett valutakonto i USD och slipper på så vis valutaspreaden om 0.5% varje gång jag skall gå in och ur en aktie. Det som ännu får mig att tveka att genomföra flytten är Nordeas märkligaupplägg för att köpa en Nasdaq aktie efter kl 18 om man handlar från deras "valutaficka". Innan kl 18 måste köp ske via tfn och mäklare. Det går alltså inte att köpa från valutakontot själv via nätet. Köp från SEK konto funkar. Redan detta tycker jag är omständigt och begränsande. Efter kl 18 kan man inte köpa Nasdaq aktier alls, dvs ingen köphandel mellan 18-22
  Därenot kan man alltid sälja en aktie via internet och "valutafickan"...
  Låter alltså som ett mycket föråldrat upplägg.

  Vet någon om Nordea avser utveckla konceptet till att medge internetköp av aktier kopplat till valutakonto,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Unknown.

   Valutakonto låter inte helt fel. Jag avstår ju själv köp i utländska aktier just för att det tillkommer så mycket kostnader vid köp och sälj om man jämför med svenska aktier. Tyvärr har Nordea haft sina problem och även om jag inte gillar Avanzas höga courtagekostnader så har jag valt dem i dagsläget. Jag hoppas tids nog att Nordea kan bli bättre alternativt att Avanza skippar sina olika courtagenivåer samt sänker deras courtagekostnad. Som du skriver låter det konstigt att man inte kan handla innan kl 18 samt inte Nasdaqs aktier alls mellan 18-22. Som jag skrivit tidigare har Nordea en del saker att jobba med. Jag hoppas de kan bli bättre i framtiden. I så fall finns chansen att jag åter flyttar mitt kapital till dem.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Nu har jag ändå flyttat min ISK från Avanza till Nodrea då de har ett valutakonto kopplat till handel av aktier noterade i USD.

   Det blev, trots reservationerna ovan med begränsad handel efter kl 18, inte som jag tänkt mig.

   För det första går det ej heller att sälja USD noterade aktier efter kl 18 om man vill ha in pengarna på valutakontot. Sälj efter kl18 måste valutaväxlas till SEK.

   Men den största besvikelsen med Nordea vs Avanza är valutakursen hos Nordea. Ta ex USD/SEK. Nordea erbjuder ex vid sälj av USD till SEK en kurs som är ca 0.9-1.1% sämre än Avanza. Dvs man kan då glömma relevansen med valutaspread vid valutahandel om 0.25% då Nordea redan från början flyttat hela USD/SEK kursen rejält under (vid sälj av utländsk valuta) officiella avista.

   Ex aktie i USD säljs hos Nordea för 8.78 sek per usd medan man får 8.87 hos Avanza (detta innan avdrag för valutaspreaden 0.25%).

   Jag blev uppmärksam på skillnaden direkt när vid flytten då hela värdet på min portfölj sjönk rejält vid flytten utan att aktiekurserna förändrats. Efter ytterligare grävande så ser man att det är endast Avanza av de båda som använder avistakursen vid valutahandel. Nordea döljer denna kostnad genom att hänvisa till användaravtalet och tar inte upp den sämre valutakursen i prislistan.

   Trist att inte Nordea tar kunderna på allvar. Här har Avanza fortsatt mkt större förtroende.

   Radera
  3. Hej Unknown.

   Låter verkligen dåligt att Nordea har en sämre växelkurs än Avanza. Precis som du skriver blir inte skillnaden så stor med det. Sen att man dessutom försöker dölja det. Jag är själv så trött på alla dessa avgifter för handel i utlandet att jag för tillfället har bojkottat investeringar utomlands. Speciellt vid större summor blir avgifterna tokhöga när det gäller handel i utlandet. Nordea behöver verkligen förbättra sig på många punkter och detta input från dig gjorde mig inte mer positiv till Nordea. jag fortsätter hoppas att de kan bli bättre i framtiden.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 19. Hej Slimis,

  Har du någon koll på om ett sparande på ett antal miljoner kan ge ränterabatt på bolån hos Nordea? Funderar på att flytta över p.g.a. courtaget, men helheten blir billigare om jag behåller min gamla bank med ränterabatt.

  SvaraRadera
 20. Hej Frilosofen.

  Jag är nästan helt säker på att man kan få en bra ränterabatt hos Nordea om man har ett större sparande hos dem. Men det gäller nog de andra bankerna också då man är en kund med lägre risk. Jag själv har endast mitt aktiesparande hos Nordea då jag inte har något bolån. På så sätt slipper jag deras avgift för vardagliga tjänster. Annars använder jag Handelsbanken till att betala mina räkningar. Handelsbanken är enda storbanken som inte tar utan någon månadsavgift för att använda deras tjänster. Rekommenderas framför Swedbank som jag använde för några år sedan. Lycka till med att få ner bolåneräntan.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svar Slimis.

   Har inte heller något bolån i nuläget men det finns med i framtida planer, varför det kan vara klokt att positionera sig redan nu. Nordnet har ju en finfin ränterabatt om ett hushåll har ett samlat sparande hos dem.

   Kan även inflika att även Skandiabanken ej tar ut någon avgift för banktjänster utan kort.

   Radera
  2. Hej igen Frilosofen.

   Vad bra att även Skandiabanken är gratis när det gäller detta. Sett att även Nordnet har bra villkor. Det är helt klart värt att jämföra. Finns många tusenlappar att spara på bolånet :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 21. Har Avanza nyligen börjat ta ut en avgift för att flytta en helka ISK som enbart innehåller svenska aktier eller har de alltid gjort det?

  Har du koll på Nordea också tar avgifter om man någon gång i framtiden skulle vilja flytta tillbaka sina penga till Avanza/Nordnet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Oskar.

   Jag tror att Avanza jämt haft dessa avgifter. Det var först när jag skulle flytta mitt aktieinnehav jag märkte av dem. Riktigt dåligt att de försöker låsa in sina kunder. Kunder borde istället stanna för att de har den bästa tjänsten. Nordea tar inga avgifter för att flytta dina aktier. På så sätt är det bara att flytta ditt innehav om något bättre alternativ dyker upp :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera