torsdag 23 mars 2017

Inköp H&M

Idag genomfördes mitt första köp genom Nordea Investor. Kan medge att översynen på orderdjup mm är lite sämre hos Nordea än hos Avanza. Jag har dock inte lärt mig hur sidan fungerar riktigt än. Antar det kommer fungera bättre framöver.

Hursomhelst fick jag över lite pengar från sparkontot idag. Likviderna kom in lite senare än jag tänkt och jag fick därför betala en högre kurs än jag tänkt från början. Anledningen var att aktien stack iväg rejält under dagen.

Totalt köptes 285st Hennes & Mauritz in till portföljen. Köpet gjordes för 230.90 kr styck dvs en affär på ca 65 800 kr. Efter affären äger jag totalt 1285 aktier i bolaget. Med dagens pris ger aktien en direktavkastning på runt 4.2%.

Tanken var egentligen att endast äga 1000 aktier. Men när H&M är mer opopulärt än på länge och många ser en katastrofal framtid för bolaget försöker jag istället se möjligheterna. Jag har fortfarande stark tro på bolaget och har svårt att se att aktien kommer vara lika billig om några år.

Stefan Persson har tankat aktier för runt 1.5 miljard kronor den senaste tiden. Tittar man på finansinspektionens insynshandel köpte han en stor del av dessa aktier för 249 kr/st.

Jag har svårt att se någon investera så mycket pengar i sitt eget bolag om man inte har stark tro på företagets framtid. Jag litar att H&M kommer lösa sina tillfälliga problem och framöver höjer sin försäljning och lönsamhet. Det är dock många i bloggosfären som inte alls är lika positiva som mig till bolaget. Några andra som skrivit om ämnet är bland annat följande bloggare:

 • Petrusko är besviken att VD inte lever upp till uttalanden och han överväger att sälja H&M redan nu.
 • Fundamentalanalysbloggen pratar om en H&M-sekt och har tidigare frågat sig om H&M är Sveriges största value trap.
 • Onkel Toms stuga funderar på att sälja sina H&M-aktier.
 • Grazing Lady har sålt 1500 aktier (visserligen för att delfinansiera Spanienboende, stort grattis!)


 • Nu  hoppas jag på ett bättre 2017 för H&M och alla som äger aktien.


  Har du själv köpt eller sålt H&M den senaste tiden?


  22 kommentarer:

  1. Jag har sålt 50% efter många år och försöker köpa piggare aktier med samma utdelningsprocent. Sedan har jag alltså kvar 50% ifall
   HM tar fart:)

   SvaraRadera
   Svar
   1. Ok härligt att du har lite kvar i portföljen :) Man ska göra det som känns rätt för en själv. Vi får hoppas H&M tar lite bättre fart i år :)

    Med vänlig hälsning Slimis

    Radera
  2. Jag började sälja av vid 250 och hottils känns det som ok beslut även om det satt långt inne. HM kan som jag sagt förut säkert gå bra kommande åren men frågan är om inte andra innehav har bättre potential. Jag vill iaf inte sitta allt för tung i just HM och fortsätter vikta ner till en mer lagom nivå.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   SvaraRadera
   Svar
   1. Hej Frihetsmaskinen. Inget fel att vikta ner om man tycker det känns rätt. Är det en surdeg man sitter på blir ju förlusten mindre. Det finns utmaningar för bolaget och det kan ta tid innan det vänder. Hur många aktier har du kvar i bolaget efter försäljningar? Tack för kommentar.

    Med vänlig hälsning Slimis

    Radera
   2. Ja det är lite så jag känner, det börjar gå mot en chansning. Inte om bolaget kommer gå bra eller inte, jag tror att HM kommer repa sig. Det är mer att jag är tveksam till en bra utveckling jämfört med index kontra risk. Jag har ca: 400 aktier kvar, drygt 7% av portföljen, men kan tänka mig att vikta ner mot 3-5%.

    Mvh / Frihetsmaskinen

    Radera
   3. Ok då har du några aktier kvar i allafall :) Får se nu hur 2017 blir. Mvh Slimis

    Radera
  3. Jag har också fortsatt öka. Ytterligare 8 aktier i veckan och nu ett GAV på 242 kronor. Det ger perspektiv när jag får 4 procent i utdelning i år samtidigt som kursen i skrivande stund är ned 3,75 procent. Känns som en högst rimlig riskpremie faktiskt.

   SvaraRadera
   Svar
   1. Fint Gav du har :) Ja en direktavkastning på 4.2% gällande H&M är historiskt hög. Vi får hoppas på ett bra 2017 och framåt. Tack för kommentar.

    Med vänlig hälsning Slimis

    Radera
  4. Jag behåller men det är en mindre del av mitt totala innehav.

   SvaraRadera
   Svar
   1. Ok det låter som en bra ide. Man ska göra det som känns rätt för en själv. Tack för kommentar.

    Med vänlig hälsning Slimis

    Radera
  5. Hej Slimis!
   Det finns såklart stor anledning att noga följa utvecklingen i H&M för oss som äger bolaget. Men jag gjorde för en tid sedan en relativt pessimistisk värdering (publicerad på min blogg) i bolaget och landade då på 220 kr exklusive årets utdelning och det är ungefär där vi är idag. Därför tycker jag att sannolikheten för att inköp på dagens nivåer blir en bra affär har ökat. Redan den 30:e när nästa rapport kommer kan vi få en fingervisning om bolaget först ska ned i en djupare dal innan det vänder eller om det faktiskt är botten vi nu bevittnar.

   Hälsningar
   MV

   SvaraRadera
   Svar
   1. Hoppas på en bra rapport redan den 30:e . Men vi får väll se hur det går. Fin bloggsida du har förresten. Har skrivit en liten kommentar angående H&M på din sida. Har inte sett din blogg tidigare men jag lägger till den bland mina favoriter :)
    Tack för kommentar.

    Med vänlig hälsning Slimis

    Radera
   2. Tackar för de orden och för att jag hamnar bland dina favoriter. Min blogg är ju ganska färsk så det är inte så konstigt att du inte sett den tidigare. Lägger till din blogg under min rubriken "Läsvärda bloggar" på min blogg.

    Hälsningar
    MV

    Radera
   3. Får tacka för det :-)
    Ha en fin dag.

    Med vänlig hälsning Slimis

    Radera
  6. Jag kör efter devisen "förlora inte pengar" och behåller således mitt innehav i HM trots en smärre nedsida i nuläget. Är övertygad om att det kommer att vikta upp framöver. Är inte så pass orolig för företaget att jag paniksäljer. Här i Asien är det bra tryck i HM-butikerna.

   SvaraRadera
  7. Ja det är tråkigt för de som ligger back i H&M. Men det är ju en risk man får ta. Jag tror dock att H&M återhämtar sig och att sälja idag anser jag som ett dåligt tillfälle om man inte behöver pengarna inom den närmaste tiden. Jag köper hellre på dessa nivåer. Får hoppas H&M affärerna fortsätter sälja bra i Asien :-) Tack för kommentar.

   Med vänlig hälsning Slimis

   SvaraRadera
  8. Jag tror stenhårt på att vi kommer få se helt andra siffror redan nästa månad för dollarn har återhämtat sig. Eller snarare har kronan återhämtat sig. Det kommer hur som helst göra skillnad för HM.

   /Aktiepappa

   SvaraRadera
   Svar
   1. Även jag hoppas att kronan fortsätter stärka sig :) Det blir spännande med rapport den nu den 30e.

    Med vänlig hälsning Slimis

    Radera
  9. Ja, till och med för mig verkar H&M vara ett möjligt inköp på de här nivåerna, men jag borde inte. Branschen är en bransch jag inte kan och jag vill känna att jag förstår hur företagen fungerar.

   Du får berätta mer om hur Nordea fungerar. Jag har ännu inte haft någon bra köpidé sedan jag skapade mitt konto.

   SvaraRadera
   Svar
   1. Min uppfattning om klädbranschen är att det är hård konkurens. H&M har missgynnats då dollarn stärks nästan 40% sedan 2014. Eftersom H&Ms inköp av kläder görs i dollar har inköpspriserna gått upp rejält. Min förhoppning är att svenska kronan ska stärkas under året och med det kommer H&Ms marginaler bli bättre. Dock är det svårt att säga om dollarn kommer fortsätta vara stark.

    Angående Nordea har jag själv fört över alla mina värdepapper dit. Är ingen större skillnad mellan Nordea Investor och Avanza när det gäller att handla värdepapper. Jag tycker dock att översikten av information är lite sämre hos Nordea. Bland annat tycker jag det är svårare att se orderdjup, aktuell kurs mm. Men det är mycket jag tycker är bra med sidan också. Det behövs nog lite tid att se över sidan. Sen kommer det gå på rutin :)

    Hoppas du blir nöjd med Nordea Investor.

    Med vänlig hälsning Slimis

    Radera
  10. Kommer ligga lågt med H&M hela året. Jag köpte en hel del under januari i början av uppbyggnaden av min portfölj och är nu ett par tusen back (2-3 beroende på dagsformen). Innehavet behåller jag som det är och lägger fokus på annat nu, så kommer de ha en procentuellt mer sansad andel i min portfölj om några månader.

   SvaraRadera
  11. Ok vi får hoppas innehavet visar plus snart igen :) Det är alltid bra att sprida riskerna på flera bolag. Fortsatt lycka till med din portfölj :-) Med vänlig hälsning Slimis

   SvaraRadera