måndag 29 augusti 2016

Idag fyller jag år :D


Idag blir jag 33 år gammal. Livet går fort när man har roligt och blir bara bättre med tiden. En sak jag lärde mig i tidig ålder är hur viktigt det är att börja spara i tid för att ta del av ränta på räntan effekten.

Ett liknande exempel hörde jag redan när jag var i 20 års åldern. Vill jag spara i några år eller hela livet? Det självklara vore att spara så tidigt som möjligt så att pengarna jobbar för dig och inte du för pengarna.

Exemplet här nere bygger på 6% ränta. Inte helt orimligt på lång sikt.


Anna och Erik är båda 20 år gamla. Anna väljer att spara 500 kronor i månaden till sin pension redan nu. När Anna fyllt 30 så slutar hon spara, då har hon sparat 66 000 kronor.

Erik vill däremot inte börja på en gång utan han väntar tills han fyllt 30 och börjar med sitt pensionssparande då. Erik sparar 500 kronor i månaden varje år tills han fyller 65. Totalt kommer Erik ha sparat 216 000 kronor.

När Anna och Erik fyller 65 och går i pension så kommer de att ha ungefär lika mycket pengar att leva för, detta trots att Anna bara sparat knappt en tredjedel så mycket som Erik har sparat.

Detta exempel visar att 10 års sparande kan vara lika effektivt som 35 år.

Vad har du för strategi i ditt långsiktiga sparande?


10 kommentarer:

 1. Välkommen till bloggosfären! En läs- och tänkvärd start :)

  SvaraRadera
 2. Tack för dom fina orden Gottodix :) Har blivit mycket inspirerad av dig och ditt bloggande. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Alltid kul med nya bloggar på det här temat! Jag får aldrig nog i alla fall :)

  Det är intressant att den åldern då man har som störst nytta av att spara pengar, också är den ålder man tänker på dem minst.

  Jag ser fram emot att fortsätta följa din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kaizenliv kul att du tittar in på min blogg :-) Hör att du är precis som mig :D Jag älskar allt som har med sparande och investeringar att göra. Jo det är ju bra att inse i tidig ålder hur viktigt sparande är men det kan vara svårt. Ser fram emot att fortsätta följa din blogg också. Har redan vart in och tittat lite :) Mvh Slimis

   Radera
 4. Ränta-på-ränta är verkligen fantastiskt! :-)

  Mvh
  Framtida Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo den är bra att ta tillvara på om man har möjlighet. Tack för att du tittar in och kommenterar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Härligt, bra skrivet! Riktigt kul att vi är i samma ålder och har liknande portföljvärde. Har lagt till dig i min blogglista, ska bli kul att följa dig! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och kul att du tittar in :) Har lagt in dig på min blogg lista också. Blir intressant att följa dig :) Mvh Slimis

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Tack för ett väldigt inspirerande inlägg!

  SvaraRadera