söndag 22 september 2024

Min hälsa är åter på topp

 För drygt 2 år sedan drabbades jag av Ulcerös Kolit. För er som inte vet är det en kronisk inflammation som man kan få i tjocktarmen. Det hela började med att jag plötsligt fick blod i avföringen. Orolig som jag var gjordes en koloskopi och efter att ha pratat med doktor fick jag intrycket att jag kunde leva resten av mitt liv ganska normalt genom medicinering. Det hela började med 5 Asacol 800 mg tabletter om dagen under en hel månad. Inflammationen lugnade ner sig och jag kunde börja med underhållsdos på 3 stycken 800 mg tabletter om dagen. Tyvärr ger denna medicin en hel del biverkningar iallafall för egen del. Det tog inte så lång tid så fick jag hjärtklappning. Jag är idag 41 år och hade aldrig haft något problem med hjärtat tidigare så det var väldigt obehagligt när hjärtat slog konstigt men efter en stund blev det normalt igen. Efter det valde jag att gå ner på 2 tabletter om dagen och jag upplevde biverkningarna av medicinen lite mindre. Man kan kort och gott säga att denna medicin försämrade min livskvalité ganska mycket men den höll inflammationen i tarmen borta. Efter ca 1 år försökte jag gå ner på 1 tablett om dagen men inflammationen i tarmen fanns kvar och jag fick åter öka på till 2 tabletter om dagen igen.

Men jag har som sagt ändå inte gett upp min tro att jag en dag ska bli frisk igen. Det var nu över 1 år sedan jag drack en droppe alkohol. Jag har lagt om kosten lite och nu i sommar var jag i Norge och jobbade och stressen på jobbet gick ner markant i jämförelse med att jobba här hemma i Sverige. Jag började motionera mer, tjänade bättre med pengar och mådde i allmänhet bättre. Jag provade därför att åter gå ner till 1 tablett om dagen och det fungerade alldeles utmärkt. Livsglädjen blev bättre med mindre medicin och någon inflammation märktes inte alls av. När jag kom en tur till Sverige för en månad sedan var jag till min tandläkare och jag har aldrig haft så mycket tandsten som nu. Denna medicin gör mig mer torr i munnen och tandhygienisten höll på en hel timme för att rengöra mina tänder. Efter det hade jag ont 2 dagar i munnen. Jag har väldigt fina tänder och har aldrig haft ett hål men denna medicin höll på att förstöra mina fina tänder. Efter det tog jag beslutet att sluta med min medicin och döm av min förvåning så har jag nu efter 1 månad utan medicin inte fått tillbaka min inflammation och min mage mår bättre än någonsin. Efter bara några dagar försvann min muntorrhet och på det har även mycket annan glädje kommit tillbaka då jag slipper biverkningar av denna medicin. 

Nu kan jag mycket väl bli sjuk i framtiden igen och läkare vill gärna att man ska äta denna medicin hela livet eftersom det kan minska risken att åter bli sjuk. Men även om man äter medicinen finns det ingen garanti att magen kommer vara bra för evigt. Men läser man bi packsedeln finns det gott om problem man kan drabbas av genom biverkningar av medicinen. Men framförallt tycker jag medicinen ger en så pass mycket sämre livskvalitet att hellre väljer att avstå den om jag inte måste ta den. Sen är det ju inte gratis med medicin för den delen heller. 

Detta är dock ingen rekommendation att sluta med någon typ av medicin om ni är i behov av den idag. Jag tycker dock man ska lyssna på sin kropp och inte stoppa i sig en massa mediciner om man inte mår bra av det. Kanske fundera ett varv till om och varför man äter en viss typ av medicin. För egen del litar jag inte helt på läkemedelsindustrin men tar givetvis till mig vad en läkare säger till mig. För den delen sa min läkare att jag kunde sluta med medicinen om 3 år och det har snart gått om jag kände mig bättre. 

Så ligger det iallafall till med min hälsa för stunden och jag kommer fortsätta kämpa hårt för att hålla mig frisk även i framtiden. Mitt långsiktiga mål är att bli 100 år gammal och förhoppningsvis ska jag klara det utan en massa mediciner på ålderns höst. Om jag lyckas leva så länge återstår att se.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig kommande vecka :-)