Sidor

fredag 26 januari 2018

Månadens inköp

Då var det dags för lön igen och givetvis fortsätter jag mitt månadssparande. Förra månaden slutade riktigt bra då det blev en hel del jobb plus lite extra betalt över julen. Totalt blev det 182 timmars jobb och lönen landade på 29000 kr netto. Tyvärr gick det åt en del pengar över jul så det blev ändå en sämre sparkvot än jag hade tänkt mig denna månad. Totalt  sparades 12400 kr undan till portföljen.

Vad har jag då köpt?

Som jag skrev om i mitt tidigare inlägg skulle jag köpa in ytterligare 15 H&M aktier till portföljen. Detta gjordes idag för drygt 158 kr st. Förutom detta placerade jag 10 000 kr i Avanza Zero denna månad. Jag har den senaste tiden vart dålig på att spara i indexfonder så jag tyckte det var dags nu. Framöver är tanken att spara lite mer i denna fond. Jag gillar Avanza Zero då den dels är gratis men även ger en bra riskspridning. Detta år ska jag försöka få ner mina courtagekostnader. Även om jag har en låg courtagekostnad på 0.06% så äter courtageavgifter upp alldeles för mycket avkastning på lång sikt. Tanken är att mer nysparande ska placeras i Avanza Zero och de utdelningar ska återinvesteras i nya aktier. På så sätt kommer kostnaderna för att investera minska och jag kommer även få en bättre riskspridning.

Rapportperioden har börjat 

Rapport perioden har börjat och det är givetvis är kul att se vilka bolag som levererar och vilka som kommer med besvikelser. Även om jag inte äger Telia kändes det kul att de äntligen kom med en positiv rapport samt att de höjer utdelningen. Fingerprint fortsätter att vinstvarna. Jag har aldrig vart intresserad av Fingerprint, men tycker verkligen att aktiens utveckling har vart tråkig för dess ägare. Byggrelaterade bolag har rapporterat lite sämre. Jag tror det kan ta ett tag innan byggrelaterade aktier börjar gå bättre igen. Var inte så mycket positivt på varken Skanska, NCC eller Bygg max rapporter. Har inte tittat närmare på Castellum men de verkar ha rapporterat bra som vanligt. Atlas Copco kom in idag. Lite sämre än väntat men bolaget går riktigt bra ändå. Kul att ägarna får en extrautdelning på 8 kr. Det tråkiga med Atlas Copco är den höga värderingen. Även Nordea har kommit med rapport som var lite sämre än tänkt på nästan alla punkter. Dock slår de till med en rejäl utdelning. En annan bank som har presterat bättre är Avanza som steg rejält på rapport dagen. Det ska bli spännande att fortsätta följa de olika bolagen under rapportsäsongen.

I och med detta inlägg blir det uppehåll här på bloggen i ca 10 dagar. Familjen åker till Sälen 1 vecka och jag har tagit ledigt från jobbet för en gångs skull. Jag har inte vart i Sälen på 25 år så det kommer nog bli kul. Det blir framförallt lite längdskidåkning men även att koppla av från vardagen.

Med det vill jag önska alla läsare en trevlig helg.


Har du gjort någon investering nu vid lön?  


tisdag 23 januari 2018

Ger H&M ytterligare en chans

Efter att den senaste tiden valt att minska i Hennes & Mauritz valde jag idag att åter köpa tillbaka lite av de aktier jag sålde för några veckor sedan. Jag sålde bland annat av 500 aktier för 164 kr styck och istället valde jag då att köpa in 182 st Investor A för 383.10 kr. En annan dag sålde jag H&M för för 159.72 kr st och istället köptes Industrivärden C in för 213.20 kr st. Orsaken var att jag var trött på H&Ms kräftgång här på börsen samt att jag behövde bättre riskspridning. Jag tycker dock att H&M har straffats lite väl hårt den senaste tiden samtidigt som börsen i övrigt har gått bättre. Jag valde därför att idag sälja av 155 Investor A för 390 kr st samt minska med 70 aktier i Industrivärden C 219.60 kr st. In köptes ytterligare 485 H&M aktier för 158 kr st. Ytterligare 15 aktier kommer köpas in nu vid lön så att jag kommer upp i 1000 aktier jämt. 

Varför tror jag då att H&M kan prestera bättre framöver?

I dagsläget finns det givetvis en risk att H&M sänker sin utdelning, dock hoppas jag att de kan behålla nuvarande utdelning. Jag tycker fortsatt det är oroande med omställningen till e-handel och hur H&M ska klara av omställningen. De senaste årets skandaler har inte vart bra för bolaget. Men med tiden glöms skandaler bort. Samtidigt tycker jag priset på aktien kommit ner så pass mycket att jag tror det kan bli en bra affär på lite längre sikt. Det är framförallt valutan jag hoppas kan hjälpa H&M under kommande år. Som ni ser nedan har dollarn försvagats under de senaste månaderna samtidigt som euron har stärkts. Detta är givetvis positivt för H&M då de har sina inköp i dollar men säljer mest i euro. Men framöver behöver H&M öka sin försäljningen samt jobba vidare för bättre marginaler. Vi får se om jag är helt fel ute vad det gäller H&M eller om vi kan se en vändning under kommande år. Jag fortsätter som sagt att hålla tummarna för bolaget men vill som sagt inte ligga lika tungt exponerat mot bolaget som jag har gjort tidigare.



Hur ser du på H&M 2018?

onsdag 17 januari 2018

Skanska vinstvarnar

Idag vinstvarnade Skanska och aktien är ned med 6.85 % i skrivande stund.


Skanska vinstvarnar för helåret 2017 till följd av nedskrivningar. Rörelseresultatet beräknas bli cirka 5,3 miljarder kronor. Här låg SME Direkts konsensus på ett rörelseresultat om 6,6 miljarder. Den strategiska översynen och dess åtgärder belastar resultatet i fjärde kvartalet med totalt 1,1 miljarder kronor, och cirka 600 miljoner i 2018. Byggjätten gör sig även av med runt 3.000 anställda och finanschefen lämnar.

Att Skanska även lämnar utdelningen oförändrad (8.25 kr) är en besvikelse då förväntningen var en höjning till 8:54 kr per aktie. Vinsten för 2017 hamnar på 12 kr per aktie mot förväntade 15:89 kr. Skanska delar ut ca 70% av sin vinst. Direktavkastningen ligger i skrivande stund på drygt 5%. Men som jag har skrivit om tidigare på min blogg är en bra direktavkastning en klen tröst när ett bolag man äger går ner i värde. 

Senast igår skrev jag att jag ser en viss oro vad det gäller byggbolag. Byggbolag överlag är väldigt beroende av en god konjunktur. Att Skanska nu ska sparka 3000 personer känns inte alls bra. Skulle bolaget se en snar vändning inom byggsektorn skulle denna personal inte behöva sägas upp.  

Jag ser fortsatt Skanska som ett fint och välskött bolag men tror snarare att aktien kan bli billigare än dyrare den närmaste tiden. I dagsläget behåller jag mina 250 aktier i bolaget. Skulle jag haft en övervikt i Skanska hade jag hellre minskat ner innehavet något då jag tror det kan ta tid för Skanska att få upp lönsamheten igen. 


Hur ser du på  Skanskas vinstvarning?










tisdag 16 januari 2018

Hur kommer börsen gå 2018 samt lite tankar om H&M.

Året har börjat bra och börsen är redan upp runt 2.87% i skrivande stund. Världskonjunkturen går bra just nu och jag funderar på hur 2018 kommer utvecklas på börsen. Vilka kommer vara årets vinnare samt förlorare? Det som oroar mig just nu är att bostadspriserna faller här i Sverige. Frågan är hur lågt de ska sjunka denna gång? Vad jag förstår är det redan en större prisnedgång än 2011. Fortsätter priserna ner de kommande månader kanske vi ser en repris av 2008 då fastighetspriserna sjönk rejält. Det som förhoppningsvis ska stoppa prisfallet är den starka världskonjunkturen samt de låga räntorna. Det jag själv tycker är oroande med denna pris nedgång är att vi inte haft någon räntehöjning än. Även med dagens låga räntor samt högkonjunktur sjunker bostadspriserna. Hur kommer då bostadspriserna utvecklas om vi får en räntehöjning eller en lågkonjunktur framöver. En annan sak jag funderar på är hur börsen kommer reagera om den svenska kronan fortsätter att stärkas nu framöver. Våra exportbolag har ju länge vart gynnade av en minusränta som tidigare har sänkt värdet på vår krona. Så länge världskonjunkturen ser bra ut är det nog inga problem, men tids nog kommer en ny lågkonjunktur.


Hennes & Mauritz

 En annan bransch jag funderar på är detaljhandeln. Framförallt klädindustrin då jag fortsatt har en exponering dit genom mitt H&M innehav. Det som ser positivt ut för H&M det kommande året är att dollarn nu sjunker i pris. Om inte H&M förlorar alldeles för mycket försäljning till sina konkurrenter borde detta kunna vara en positiv trigger framöver. Tråkigt nog har H&Ms senaste år inte vart någon rolig erfarenhet för oss aktieägare. Förutom en tuffare framtid med omställning till mer e-handel har jag här nere sammanfattat året för H&M.

Källa:  https://www.cafe.se/hm-kris-coolest-monkey-in-the-jungle/

1. Trögt på börsen
Mars 2017. H&M presenterade sin kvartalsrapport och det stod klart att försäljningen gick dåligt, deras varulager växte och man hade tecknat ett avtal för att kunna låna 7 miljarder kronor – ett avtal som aldrig tidigare har behövts för H&M. Aktien föll med 15 procent och miljarder gick upp i rök för Persson.
2. Bränner kläder
Oktober 2017. Danska TV2 avslöjade i ett reportage att H&M bränner i snitt 12 ton fullt funktionsdugliga kläder i värmeverk i Danmark, varje år. Det skapade enormt genomslag i Sverige och svenska medier, och folk frågade sig – med rätta – vad det egentligen är som pågår?
H&M svarade då med ett öppet svar på Facebook och i ett pressmeddelande att ”det faller på sin egen orimlighet” att de skulle förstöra kläder som de skulle kunna sälja. De menar att kläderna som kasserats var mögelangripna och/eller innehöll för höga halter av bly.
3. Bränner kläder igen
November 2017. Efter att H&M bemötte påståendena i dansk media om förbränning av kläder avslöjade även svenska Uppdrag granskning att samma sak sker i Sverige – men i ännu större skala. 2016 ska 19 ton kläder ha bränts i ett värmeverk i Västerås. Om samma andel kläder bränns i varje H&M-land blir den totala mängden 400 ton årligen.
4. Ännu trögare på börsen
December 2017. Efter ytterligare en usel rapport, som visade på det största försäljningstappet på minst ett decennium, föll aktien med 16 procent. Det var det största dagstappet på börsen sedan 2001. Efter rapporten meddelade företaget att de kommer börja stänga ned butiker.
5. Samarbete med Alexander Bard
December 2017. Alexander Bard är inte #MeToo-rörelsens största anhängare, och samtidigt som miljoner kvinnor världen över berättade om övergrepp de utsatts för, gjorde Bard en rad nedlåtande utspel om kvinnor och #MeToo. I samma veva presenterade H&M sin nya satsning Nyden – ett klädmärke utvecklat för millennials – där Bard haft en viktig roll. Det samarbetet föll inte i god jord hos de millennials det var tänkt att tilltala.
Hur tänkte H&M här? Varför anlitar de Alexander Bard som sitter och skriver fruktansvärt hatiskt om kvinnor för att... nå ut till oss kvinnor? Jag är till hör den målgrupp ni vill nå ut till, varför anlitar ni en man som hatar oss för att göra er populära? https://www.breakit.se/artikel/10575/h-m-s-nya-storsatsning-tar-hjalp-av-bard-for-att-na-millennials 
6. ”Coolest monkey in the jungle”-storm
Januari 2018. H&M publicerar bilder av nya barnkollektioner i sin online-shop. Besökare noterar att en mörkhyad pojke bär en tröja med texten ”Coolest monkey in the jungle” och börjar sprida det i sociala medier. Bilden orsakar snabbt en hatstorm mot det man kallar för en rasistisk bild. Världsstjärnan The Weeknd avslutar sitt samarbete med H&M precis som rapparen G-Easy, och i Sydafrika har flera butiker vandaliserats så att samtliga butiker i landet har tvingats stänga. Pojkens mamma verkar dock tycka att uppståndelsen är överdriven.

Det kan konstateras att H&M har sett bättre år, men de tycks ha varit långt ifrån sin storhetstid i flera år. På tre år har aktien backat över 50 procent. 35 procent av tappet har kommit senaste året, och 20 procent är resultatet av senaste månaden.

Nu i efterhand kan man tycka att H&M borde tänkt mer på sitt rykte. Det jag tycker är värst när det gäller H&M är att de framförallt har bränt massor av kläder. Med tanke på vår miljö är det inte alls bra att producera kläder för att så småningom bränna den. Detta ser jag som ett stort långsiktigt problem inom klädindustrin. Nu är det ju inte bara H&M som bränner kläder men eftersom jag äger aktier i bolaget upprör det mig. Sen kan man ju fundera på vad Alexander Bard kan tillföra bolaget? Sist men inte minst tycker jag att tröjan med ”Coolest monkey in the jungle” inte var någon succé. Jag förstår att att många reagerar negativt på en sådan rasistiskt bild och tyvärr kan även en  del kunder bojkotta H&M just för den. H&M har verkligen lyckats göra en hel del folk upprörda. Tids nog glömmer folk bort liknande skandaler men på kortare sikt ger detta inget positivt till bolaget. Jag hoppas som sagt att H&M nu lär sig av sina misstag och inte gör om dem i framtiden.  
Hur kommer då börsen 2018 sluta?
Jag tycker just nu det är svårt att sia om 2018. En sak som är säker är att det inte alls är lika lätt att göra snabba vinster som det var tidigare inom fastighet/banksektorn. När bostadspriserna tidigare gick upp var det rejäla uppgångar både i fastighetsaktier samt bankaktier. Nu känns varken Wallenstam eller Hufvudstaden som några raketer i portföljen. Även Handelsbanken står och stampar runt 115 kr. H&M aktien går även den trögt. Frågan är om vi ska få se en kräftgång även detta år eller om ledningen till slut kan vända skutan? När det gäller byggbolag har jag även där svårt att se några positiva triggers så länge bostadspriserna pekar ned. Våra exportbolag verkar än så länge prestera ganska bra och framförallt skogsbolagen känns ganska starka. Håller konjunkturen i sig skaplig, boprisfallet stoppar och räntorna inte stiger för mycket tror jag vi kan se ett skapligt år. Men börjar konjunkturen att tappa under året samt att vi får se ännu lägre bostadspriser lär vi nog se en billigare börs senare i år. Detta är bara mina egna tankar och ofta blir det inte alls som man har tänkt sig. Jag fortsätter även 2018 att köpa aktier/fonder månadsvis. Det har fungerat bra än så länge och kommer fungera bra även i framtiden :-)

Vad är dina tankar kring H&M och börsåret 2018?

tisdag 9 januari 2018

Jag har sålt ytterligare 500 aktier i H&M

Jag tog idag beslutat att ytterligare minska mitt innehav i Hennes & Mauritz. Med det har jag kvar 500 aktier i bolaget samt i mina indexfonder och det känns mer lagom i förhållande till hur bolaget har presterat de senaste åren. De senaste dagarnas försäljningar har som sagt grundats på en ändrad syn av bolaget/marknaden i kombination med mer behov av riskspridning i portföljen. Som jag skrev om tidigare ska man vara försiktig när ett bolag man äger går markant sämre än index. På sikt vill man prestera ungefär som index. Annars känns det som att man kan välja en indexfond istället. Man äger ju inte bra bolag för att de ska gå ner för jämnan och portföljen ska bli mindre värd. Det känns som att jag har haft mer tålamod än jag borde när det gäller H&M. Det är omöjligt att få en bra avkastning om något innehav man äger bara går ner för jämnan. Jag har som sagt mer respekt att ett bolag man äger går ner i en allmän börsnedgång. Men när något enskilt innehav går dåligt under så lång tid samtidigt som börsen överlag går bra känns det inte alls kul. För egen del drog H&Ms utveckling ner portföljens avkastning rejält under hela förra året och även en del 2016. Som tur presterade alla andra bolag bra så åren slutade ändå plus. Bolaget har en hel del att bevisa nu framöver och jag hoppas som sagt att bolaget fortfarande vänder sin negativa utveckling och kommer tillbaka tids nog. H&M förtjänar dock inte vara bland mina kärninnehav längre. Att H&M ger en dålig avkastning påverkar tyvärr min portfölj alldeles för mycket. Framöver kommer jag ha stor respekt för fallande knivar. Det kan kosta mer än det smakar.

500 aktier såldes idag för 159.72 kr styck och jag tog åter en förlust i H&M. Istället har jag köpt in 370 Industrivärden C för 213.20 kr st. Jag tycker i dagsläget att Investor är mer köpvärd än Industrivärden. Men eftersom jag nu sprider mina risker mer fick det bli Industrivärden som nu kom in i portföljen. Jag tror att båda dessa investmentbolag kan prestera bra på sikt.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Vad tycker du om Industrivärden?





måndag 8 januari 2018

Minskade lite till i både Handelsbanken och H&M

Jag valde att minska ner med ytterligare 500 st H&M och 200 st Handelsbanken idag. H&M såldes för 164 kr st och Handelsbanken 115 kr. Båda dessa bolag har utgjort en stor risk i min portfölj under bloggens tid då jag haft en överviktigt av de båda i portföljen. Handelsbanken drog i början av bloggen upp resultatet rejält samtidigt som H&M har dragit ner resultatet rejält under en lång tid. Man kan säga att jag gjorde en rejäl vinst i Handelsbanken och en rejäl förlust i H&M. Som aktiv placerare kan man tyvärr inte bara räkna hem fina vinster. Likt en indexfond säljer av de innehav som presterar dåligt måste även en aktiv placerare utvärdera sina placeringar. Att över lång tid sitta med ett bolag som presterar sämre än index är inte kul och kommer inte göra dig rik. Man hoppas på att det är tillfälliga problem och att aktien vänder upp igen. Aktien kanske fortsätter ner och man kommer med fler ursäkter för att behålla den. Men risken finns att förutsättningarna har förändras och att bolaget inte kommer tillbaka till den form den en gång hade. Egentligen ska man vara hård och sälja av de innehav som börjar prestera sämre än index direkt. När Handelsbanken kom med en sämre rapport än väntat i början av förra året samtidigt som utdelningen blev sämre valde jag att sälja av hela mitt innehav då jag var så pass överviktiktad i bolaget. Handelsbanken hade då slagit index de senaste 6 senaste månaderna. När ens innehav börjar gå sämre än index ska man vara försiktig och uppmärksam. Varför går bolaget sämre än index? Är det tillfälligt sämre resultat eller permanent? Jag såg att marknaden inte heller var nöjd med Handelsbankens rapport och resten av 2017 sjönk Handelsbanken nästan 10% samtidigt som index slutade på plus. Jag har nu köpt tillbaka en del Handelsbanken aktier billigare men har noga uppsikt över bolaget framöver. När det gäller H&M borde jag ha minskat i innehavet allt eftersom bolaget har presterat sämre. För varje rapport som har vart sämre än tänkt har indexfonder minskat i H&M eftersom det är så indexfonder fungerar. Indexfonder köper mer av vinnarna och säljer förlorarna. Problemet är att jag inte har sett riskerna som funnits i H&M. H&M har en så pass fin historik. Jag trodde aldrig vi skulle se den försäljningsminskning som vi såg nu i den senaste kvartalsrapporten. Men plötsligt händer det man inte trodde var möjligt. Jag har alltid sett bolaget som ett tillväxtbolag som med tiden kommer öka både vinst och omsättning. Problemen är att även om H&M kämpar hårt för att kunna tjäna mera pengar i framtiden så kanske de inte klarar av utmaningen.

H&M har haft sin konkurrensfördel att de funnits centralt i städer och kunnat sälja bra kläder till bra priser. Men min uppfattning är att fler och fler sitter hemma vid sin dator och beställer hem sina kläder. Risken är att trenden fortsätter i framtiden. Även om H&M skulle lyckas ta en stor del av e-handeln står de kvar med alla sina H&M butiker överallt. Det ska fortfarande betalas för personal och hyra för alla dessa lokaler. Samtidigt som mindre kunder strömmar till butikerna. Detta är givetvis inte bara H&Ms problem utan ett problem för de flesta butiker som håller till i köpcentrum och gallerior. Troligtvis kan de stänga ner en hel del olönsamma butiker och satsa på de mer lönsamma. Samt öppna nya butiker där det fungerar. Jag tror dock att H&M kommer att ha svårare att expandera ju mer e-handeln brer ut sig över världen Jag hoppas givetvis att H&M kan fortsätta tjäna bra med pengar även i framtiden. Jag tror fortfarande på bolaget och vill vara med på deras resa. Misstaget var att jag från början har haft en alldeles för hög exponering både mot  H&M och Handelsbanken samt inte vart tillräckligt kritisk mot H&M. Detta är nu åtgärdat genom mer riskspridning Det är inte bara H&M som kan få problem i framtiden. Samtliga mina innehav kan hamna i sämre sits än de är i dag. Men nu framöver kommer jag aldrig ha mer än 200 000 kr i ett enskilt bolag. Detta gör att förlusten bli mindre vid en felinvestering.  Mycket pengar ändå för en låginkomsttagare.

 Pengarna från H&M och Handelsbanken har placerats i fler Investor A. 271 st Investor A köptes in för 383.60 kr st.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Önskar med det alla läsare en trevlig dag.

Inköp Investor A

Jag har den senaste tiden funderat mycket på riskspridning. Den måste som sagt bli bättre och i helgen funderade jag över vilka bolag som skulle passa in att bredda portföljen med.

 Mycket känns dyrt just nu på Stockholmsbörsen och därför har jag haft svårt att bestämma mig. Men jag har skrivit ner en lista på bolag jag skulle kunna tänka mig ha långsiktigt till portföljen.

Risken med att köpa ett bra bolag för dyrt är att bolagets aktie tappar så otroligt mycket om det bolaget inte fortsätter gå så bra som det har gjort historiskt. Just nu finns det en del bolag som närmar sig Pe 30 på Stockholmsbörsen samtidigt som vi är inne i en högkonjunktur. Även H&M hade en hög värdering innan bolaget började tappa i försäljning. Just nu är det många verkstadsbolag med höga värderingar. Kanske förtjänar de dessa värderingar. Men det finns givetvis även här en risk att de inte gör det.

Jag har idag köpt in 182 st Investor A för 383.10 kr kr. Pengarna kom från min försäljning av mina 500 st H&M, som jag skrev om i mitt förra inlägg. Det var aktier som aldrig skulle funnits i min portfölj och det blev en dyr läxa. Jag har kvar 1500 aktier i H&M och hoppas nu att de kan visa lite bättre försäljning under året.

Vad det gäller Investor har jag följt bolaget länge. Jag har avstått en investering av etiska skäl då Investor äger SAAB. Jag har dock tänkt efter och nu gjort ett undantag när det gäller Investor. Jag behöver mer riskspridning och just investmentbolag kan hjälpa mig med detta. Jag tycker Investor har vart bra på att förvalta sin portfölj och därför tycker jag bolaget förtjänar en plats i portföljen. Jag kommer köpa in ytterligare 18 aktier till i bolaget. Sen kommer jag vara nöjd med innehavet tillsvidare.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Vad tycker du om Investor?

fredag 5 januari 2018

Strategi framöver

Efter dagens tidigare försäljning i H&M har jag funderat hur jag ska göra med mitt sparande framöver.

Aktiemarknaden innebär en alltid en risk och det är det vi investerare vill ha betalt för. När man köper en aktie tror man på en bra avkastning från just det bolaget framöver. Jag har alltid satsat på större och stabilare bolag som delar ut pengar till sina aktieägare. Av den anledningen har jag kunnat undvika en hel del förhoppningsbolag som vart oseriösa. De bolag jag ägt har ofta gett en positiv utveckling i aktiekursen samt en utdelning om året. En bra utdelning är dock en klen tröst om bolaget man äger sjunker över 50% . Dock kan det kännas mer naturligt med en nedgång på 50% om hela börsen samtidigt har sjunkit mycket. Men när börsen går bra överlag känns det tyngre med ett enskilt bolag som tappar så pass mycket. 

Jag valde som sagt idag att minska i H&M och det känns fruktansvärt tråkigt. Det känns ändå viktigt att markera att man inte kan öka hur mycket som helst i ett bolag även om man gillar det. Jag gjorde misstaget att investera mer pengar i bolaget än jag har vart bered att förlora. Av den anledningen blev det istället en förlustaffär idag på 500 extra aktier jag köpt in som inte skulle finnas där. Jag vet inte idag om/när H&M kommer gå bättre igen. Givetvis har jag tro och hoppas att H&M vänder den negativa trenden i år. Men jag kommer som sagt inte investera några mer pengar i bolaget då jag nu framöver kommer hålla hårdare på mina investeringsregler.

Vilket bolag det än gäller, ska man passa sig med att snitta ner för mycket. Är det en fallande kniv och man lägger alla sina pengar där, finns risken att bolaget går i konkurs och med det försvinner alla ens egna besparingar. Följer man denna regel och passar sig för att lägga alla ägg i samma korg kommer man aldrig förlora hela sitt sparkapital.

Jag kommer nu framöver investera i fler bolag men med mindre summor. Det är nu framöver färdiginvesterat i Handelsbanken, Hennes &Mauritz, Hufvudstaden, Skanska och Wallenstam. 

Jag kommer framöver att investera max 50 000 kr i ett bolag. Detta för att minska bolagsrisken i portföljen. 

Investeringarna ska även fortsättningsvis investeras etiskt försvarbart. Jag undviker gärna bolag som sysslar med spel, tobak, alkohol, olja, vapen, korruption mm.

Mina likvider kommer endast placeras vid ett större börsfall. Då pratar vi om en allmän nedgång på minst 20%.

I övrigt kommer jag fortsätta månadsspara i aktier/fonder då jag har en tro att det kan ge bra avkastning på sikt.  

Likviderna från H&M försäljningen kommer troligtvis placeras på Måndag om Nordea Investor fungerar som det ska igen. 


Vilka investeringsregler har du?

Jag har idag tagit en rejäl förlust i H&M

Idag valde jag att sälja av en fjärdedel av mitt innehav i H&M. 500 aktier har sålts för 162.50 kr st. 

Tyvärr har inte H&M varit någon rolig investering på väldigt länge. Som jag skrivit tidigare har jag ägt bolaget sedan 2012. 2014 såldes samtliga mina 1490 aktier för 294.60 kr st. Pengarna investerades då i bostaden familjen bor i idag. Aktien var som mest upp i ca 368 kr innan den vände ner.

När aktien så småningom har gått ner har jag köpt tillbaka aktier i bolaget billigare. Jag har inte vart orolig för H&Ms framtid utan med glädje köpt tillbaka aktier billigare. Tanken har aldrig att jag likt Stefan Persson ska vara någon storägare i bolaget. Mitt mål vart att köpa tillbaka 1500 aktier billigare och sen vara nöjd. Aktien har dock fortsatt ner och i hopp om att det har vart billigt har jag köpt på mig mer aktier än jag egentligen var bekväm med. Att köpa bara för att det blir billigare är inte något jag brukar göra. Jag känner nu i efterhand att jag har överskattat Hennes & Mauritz förmåga att skapa avkastning till oss ägare. Jag har litat på på vad ledningen har sagt men resultatet har visat sig betydligt sämre än jag tidigare förutspådde. Jag är inte säker på vad mitt inköpspris på dessa H&M aktier är då jag bytte till Nordea Investor förra året. Men om jag ska uppskatta förlusten av försäljningen borde det vara runt 30 000 kr eller nått. Detta är min första rejäla förlust när det gäller aktieaffärer och jag kan erkänna att det svider. Jag har alltid haft som mål att aldrig förlora pengar på aktieaffärer. 

Men jag behåller som sagt 1500 aktier som var mitt ursprungliga mål. Vad H&Ms aktie än står i framöver kommer jag inte öka mer i bolaget. Jag kommer framöver vara mer noga att sprida mina risker. Att satsa mycket pengar i ett bolag kan både öka chanserna men även risken. I början av bloggen hade jag 80% av mina pengar i Handelsbanken. Detta var då bra eftersom aktien gick upp 40% på kort tid. Jag gick då plus mellan 150-200 tusen på den aktieaffären, det gav även en överavkastning mot index då året slutade på 21.34% plus. Det har även vart många andra bra affärer som jag kan glädjas åt. Nu i efterhand svider dock förlusten i H&M en hel del. Det har väl att göra med att vi människor har svårt att acceptera en förlust. 

Jag fortsätter med detta att hoppas på H&Ms framtid. Kanske gör jag fel att sälja just nu. När det svider som mest brukar vara bästa tillfälle att köpa. Framöver finns mycket att jobba på. Framförallt måste jag bli mer riskmedveten. 

Då Nordea Investor krånglar idag får jag vänta med att investera pengarna. Tydligen går det bra att sälja aktier men inte köpa några nya. Min nya portfölj kommer uppdateras på höger sida av bloggen när Nordea Investor fungerar igen. Tror dock att det kan dröja till Måndag.

I övrigt önskar jag alla läsare en trevlig helg.

onsdag 3 januari 2018

Äntligen får vi se fondernas riktiga avgifter

Jag ägde en längre tid både Länsförsäkringars Europa och Global Indexnära fond i mitt IPS (Individuellt pensionssparande).

Här i julas valde jag dock att byta ut båda fonderna. Under en längre tid hade Avanza Zero slagit dessa fonder. Men den senaste tiden hade båda dessa fonder gått riktigt starkt samtidigt som den svenska börsen hade gått sämre. Jag valde därför att byta ut dessa fonder och placerade dessa pengar i Avanza Zero istället. Avanza Zero har inte samma riskspridning som dessa fonder men jag är bered att ta den risken då Avanza Zero har 0% i förvaltningsavgift. Jag har hela tiden trott att jag betalar 0.2% i avgift för Länsförsäkringars fonder. I och med de nya reglerna som nu träder i kraft måste bankerna visa de riktiga avgifterna för oss som sparar i fonder. Om ni tittar närmare på fonder ni äger står det nu "Produktens avgift"

När det gäller Länsförsäkringar Global Indexnära är den "riktiga" avgiften 0.35% och inte 0.2% som jag tidigare trodde.

Länsförsäkringar Europa Indexnära ligger nu på 0.34% istället för 0.2%.

Länsförsäkringar Japan Indexnära tar nog priset av de fonder jag hittills har tittat närmare på. Avgiften ligger på 1.58% och inte låga 0.2%

Jag tycker genast att dessa fonder inte alls är lika attraktiva längre. Man kan säga att många av dessa banker har fått oss sparare att tro att vi köper en lågprisprodukt. I själva verket visar det sig nu att många banker istället lurat på sina sparare betydligt dyrare fonder än de trodde från början.

Ett alternativ om du vill ha en globalfond kan vara Swedbank Robur Acess. Tycker att Petrusko har skrivit ett intressant inlägg om denna fond.

Men du ska komma ihåg att även denna fond tar 0.25% mot tidigare 0.2%. Lite billigare än Länsförsäkringars alternativ iallafall.

Det finns även flera fondbolag där avgifterna är betydligt dyrare än jag tidigare trodde. Ett exempel är AMF som skryter med sina låga avgifter. Läs gärna mitt gamla inlägg om vad fondernas avgifter gör med din långsiktiga avkastning.

Avgifternas betydelse vid pensionssparande

Ett tips är att ni nu ser över de fonder ni äger. Kanske är fonden du äger betydligt dyrare än du trodde. Kanske kan du hitta något bättre alternativ för dina sparpengar.


Hur gör du med dina fonder?


tisdag 2 januari 2018

Portföljbokslut 2017

2017 är nu över och det har vart ett spännande år. Min fokusering i början av året var att åter öka avkastningen detta år efter ett riktigt bra 2016 då avkastningen låg på 21.34% för helåret.

2016 års avkastning 21.34%

När det gäller min portfölj började året med att Handelsbanken presenterade en svagare rapport samt en sämre utdelning än jag hade räknat med. Det senaste halvåret hade aktien gått starkt och var upp nästan 40%. Även om jag hade tänkt behålla innehavet tyckte jag det såg negativt ut för Handelsbanken samt banksektorn ur det kortare perspektivet. Jag valde därför att sälja av mina samtliga 6000 aktier mellan 125-132 kr st. Jag valde att placera pengarna i flera andra innehav som just då inte hade gått så bra men gav en bra avkastning framöver. Bland annat köptes Novo Nordisk in för ca 60 000 kr. Jag satt en stop loss på detta innehav så ägande blev endast någon vecka men ett par tusen kronor i vinst iallafall. Jag köpte även in en hel del Kinnevik när de andra investerarna var negativa till Comhem köpet. Även detta var en strålande affär då aktien så småningom rusade rejält under kort tid. Jag avyttrade efter en kort tids ägande samtliga 500 aktier för 266 kr st. Det blev även investeringar inom fastighetssektorn. 600 st Wallenstam, 300 Hufvudstaden och 300 Castellum köptes in. Tanken var att behålla dessa men sedan jag köpte in de rusade aktiepriset och aktierna hade stigit ca 16 600 kr på 2 månader.

Fastighetsförsäljningar

Jag placerade bland annat pengarna i Axfood, Handelsbanken mm.  Nu i slutet av året har jag köpt tillbaka både Wallenstam och Hufvudstaden betydligt billigare. I Maj 2017 hade portföljen haft en riktigt bra utveckling. På 9 månader hade kapitalet växt från 970 000 kr till 1.4 miljoner kr.

Från 970 000 kr till 1.4 miljoner kr

En annan bra investering detta år är Axfood. Jag tyckte aktien var attraktivt värderad mellan 135- 140 kr även om många tyckte den var dyr. Även den aktien drog iväg senare under året. Jag valde därför att sälja av mina aktier, de flesta mellan 155- 160 kr st. Istället har jag återköpt bland annat Hufvudstaden som jag sålde när jag tyckte den såg övervärderad ut. Jag har under året även köpt tillbaka en del Handelsbanken som jag tidigare i år sålde av dyrare. Jag har även både lyckats och misslyckats med arbitrageaffärer i Handelsbankens aktie. Men allt som allt ligger jag rejält plus på arbitrageaffärer. Så sent som för några dagar sedan valde jag dock att minska mitt innehav i Handelsbanken efter en misslyckad arbitrageaffär. Istället har jag viktat upp med Hufvudstaden och Wallenstam. Handelsbanken har känts svag detta år och nu i efterhand känns det helt rätt att jag avyttrade mina 6000 aktier efter en rejäl uppgång. Efter försäljningen i Handelsbanken valde jag att placera en del av mina pengar i räntetillgångar. Av den anledningen har jag inte legat 100% exponerad mot börsen under stor del av detta år. Mina likvida medel uppgår i dagsläget till 350 000 kr.

Vad har då gått mindre bra? 

Precis som för måna andra i bloggosfären är det Hennes & Mauritz som har dragit ner årets resultat. Det var tufft när portföljen slaktades och depån backade 50 000 kr på en dag. Men som sagt är det alltid en risk att investera i aktier/fonder och det finns ingen garanti att du kommer få tillbaka dina investerade pengar eller för den delen att din investering kommer att fortsätta växa som de har gjort historiskt.

Jag själv har alltid gillat lite mer risk och därför valt att investera i framförallt enskilda aktier. Jag håller mig dock till större bolag. För en mer försiktigare sparare kan ett investmentbolag/indexfond vara ett bättre alternativ där man får en bättre riskspridning. Jag har dock själv alltid gillat att investera i enskilda bolag då det oftast gett en bra avkastning. Men jag har ju även min passiva fond Avanza Zero för lite mer riskspridning. Denna fond är som sagt mitt passiva sparande. En kombination av passivt sparande med en aktiv portfölj har känns bra för mig.

Hur blev det slutgiltiga resultatet 2017? 

Då jag under året bytte från Avanza till Nordea Investor har jag inte fått fram någon fin graf över året utveckling. Men det jag vet är att i början av året var portföljen värd 1 240 000 kr. Jag har under året varje månad investerat en del av lönen till portföljen och just nu ser portföljen ut enligt följande:

Aktieportföljen: 780 000 kr
Indexfonder: 320 000 kr
Likvider: 350 000 kr

Totalt: 1 450 000 kr.

Kommentar:

Efter att portföljen som mest var upp i över 1,5 miljon så slutar året på 1 450 000 kr. Även om jag hade hoppats på ett bättre år har iallafall kapitalet ökat med ytterligare 210 000 kr. Sedan bloggens start för 16 månader sedan har kapitalet ökat från 970 000 kr till 1 450 000 kr. Det innebär att kapitalet har ökat  30 000 kr per månad eller 1000 kr per dag i snitt. Den totala portföljen har ökat med drygt 49% i värde sedan start. En helt ok ökning även om målet alltid är att prestera bättre. Nu går vi in i ett spännande 2018. Jag kommer även detta år kämpa hårt med att öka både mitt sparande samt avkastning i portföljen. Förutom detta kommer jag även prioritera mer tid till mina 2 barn. Småbarnstiden är fantastisk och kommer inte tillbaka.


Jag önskar er alla ett underbart 2018 och lycka till med era mål.