Sidor

onsdag 19 oktober 2016

Handelsbanken Q3 2016

Handelsbankens delårsrapport
JANUARI – SEPTEMBER 2016
SAMMANFATTNING JANUARI – SEPTEMBER 2016, JÄMFÖRT MED JANUARI – SEPTEMBER 2015
Rörelseresultatet steg med 7% till 15 935 mkr (14 942)
Periodens resultat efter skatt för total verksamhet steg med 8% till 12 801 mkr (11 842)
Resultatet per aktie för total verksamhet ökade till 6,66 kr (6,21)
Räntabiliteten på eget kapital för total verksamhet steg till 14,0% (13,1)
Intäkterna ökade med 4% till 30 638 mkr (29 427)
Räntenettot minskade marginellt till 20 644 mkr (20 769)
Kreditförlustnivån minskade till 0,06% (0,08)
Kärnprimärkapitalrelationen ökade till 24,0% (21,4) och den totala kapitalrelationen
uppgick till 30,1% (27,4)
Finansinspektionen bedömer i årets kapitalutvärdering att Handelsbankens behov av
kärnprimärkapital vid utgången av 2016 motsvarar en kärnprimärkapitalrelation på 21,1%
SAMMANFATTNING TREDJE KVARTALET 2016, JÄMFÖRT MED ANDRA KVARTALET 2016
Rörelseresultatet ökade med 8% till 5 691 mkr (5 277)
Periodens resultat efter skatt för total verksamhet ökade med 9% till 4 564 mkr (4 194)
och resultatet per aktie uppgick till 2,36 kr (2,19)
Räntabiliteten på eget kapital för total verksamhet steg till 14,7% (14,2)
Intäkterna steg med 6% till 10 473 mkr (9 922)
Räntenettot ökade med 3% till 7 041 mkr (6 808)
Provisionsnettot minskade med 1% till 2 259 mkr (2 280)
Realisationsvinst från försäljning av aktier i Industrivärden uppgick till 764 mkr
Kreditförlustnivån uppgick till 0,10% (0,05)
 
 
 Kommentar:

Jag är nöjd med bankens resultat. Att banken har avyttrar sina SCA och Industrivärden aktier ser jag som positivt. Detta gör att bankens kassa blivit större och man har även gjort en fin vinst på dessa aktier. Storbritannien fortsätter att gå bra och kreditförlusterna är låga. Det jag gillar mest med Handelsbanken är att dom historiskt vart väldigt duktiga på att göra goda affärer. De gör det även på ett bra sätt då kunderna är nöjda. Det mest negativa jag uppmärksammade i rapporten är att courtage intäkterna sjunker. Detta tror jag kommer fortsätta då många väljer Nordnet eller Avanza som alternativ till storbankerna. Just denna punkt tycker jag banken borde jobba på en bättre lösning.
 
 
Lite Historia om Handelsbanken:
 
Handelsbanken har haft en svindlande avkastning på över 1,9 miljoner procent sen år 1900. Då är inte utdelningarna inräknade.
Inte ens Warren Buffets investmentbolag Berkshire Hathaway, med en kursuppgång på 362.300 procent sedan 1964, kommer i närheten. 

Detta är historia men jag ser inga hinder för att Handelsbanken ska fortsätta sin framgångssaga. Skaffar man sig nöjda kunder betalar de gärna lite extra. När aktiemarknad och fastighetspriser går upp tjänar banker bra med pengar. Både börsen och fastigheter kommer vara dyrare i framtiden och med det även Handelsbanksaktien.
Idag äger jag 6000 aktier och har inga planer på att sälja dom.

Hur ser du på dagens rapport och har du Handelsbanken i din portfölj?

8 kommentarer:

  1. Läste den imorse och det var tråkigt att aktiekursen surnade i o m osäkra utsikter över kommande utdelning (om man ska tro DI:s artikel) givet ett resultat som slog förväntningarna. Att räntenettot ökade i denna lågräntemiljö är alltid imponerande =) Bra bank, imponerande historik!
    Mvh KTD

    SvaraRadera
  2. Ja det var verkligen svängningar i aktien idag. Hade ju känns bra att veta vad utdelningen kommer att ligga på. Men samtidigt är inte utdelningen det viktigaste ett enskilt år om man är långsiktig ägare. Om banken kan investera i något som ger bättre avkastning på sikt föredrar jag det framför en högre utdelning. Viktigaste för mig är att dom förvaltar pengarna bra så att vi på sikt kan få bra aktieägarvärde på våra investerade pengar. Vi får hoppas på fortsatt god lönsamhet :-) Mvh Slimis

    SvaraRadera
  3. Stabilt bolag som är högt respekterad i Norden, jag ser detta som den bästa svenska banken att äga. Jag har dessutom jobbat där ett kortare tag och vet hur hårt compliance arbetar för att upptäcka oegentligheter innan de ens har skett, de är väldigt strikta och försöker hålla bankens image intakt. Q3-rapporten är acceptabel enligt mig, jag välkomnar en kursnedgång för det ger mig tillfälle att köpa på mig fler aktier. Missade köpa på 119 idag tyvärr.
    /S

    SvaraRadera
  4. Den passar mig bäst då jag tycker bankverksamhet överlag är lite högre risk än många andra aktier. Roligt att du jobbat där det måste vart intressant. Det kommer säkert tillfällen framöver som aktien av någon anledning går ner och du kan köpa på dig lite grann :-) Mvh Slimis

    SvaraRadera
  5. Den här banken tänker jag kanske plocka in i min tänkta långsiktiga utdelningsportfölj, bra att du ta upp den, ska följa den framöver. Mvh Dividend500

    SvaraRadera
  6. Banken känns stabil och har en bra historik. Helt klart ett av Sveriges bästa bolag. Mvh

    SvaraRadera
  7. Snyggt inlägg! Bra sammanfattning och lagom mycket info. Det är exakt sånt här jag gillar att läsa, när någon annan sorterat ut det viktiga åt mig. Tack för det Slimis!

    SvaraRadera
  8. Haha tack gör den goa kommentaren Aktiepappa :) Jo vill man läsa hela rapporten kan man ju göra det på Handelsbankens hemsida. Tycker själv att det är roligt att läsa om bloggares personliga åsikter när det gäller olika artiklar/aktier mm. Mvh Slimis

    SvaraRadera