onsdag 15 maj 2019

Idag har jag tankat rejält med Investor

Idag tog jag beslutet att satsa lite mer i Investor. Ni som följt min blogg har märkt att jag kört swingtrade i aktien den senaste tiden och det med ett lyckat resultat. Idag valde jag att köpa in ytterligare 350 aktier till portföljen för 428.04 kr st + courtage. Min tro är att det är ett helt ok pris på sikt om Handelskonflikten mellan USA och Kina löser sig. Om handelskriget eskalerar kanske det är ett mindre bra köp på kort sikt men på lång sikt är jag säker att Investor kommer prestera bra. Investor steg iallafall under dagen och som mest hade jag 550 aktier i portföljen. Men 200 aktier såldes av för 430.40 kr st enligt tidigare swingtrade taktik. Det innebär att jag nu äger 350 Investor A aktier men är öppen för att köpa tillbaka 200 aktier till om läge skulle uppstå. Annars är tanken att försöka ligga lång i Investor då jag inser att min swingtrade taktik inte kommer lyckas för evigt. Investor är ett bolag jag gärna vill äga på längre sikt och jag kör gärna lite mer swingtrade i aktien om läge uppstår. Det blir uppdatering här på bloggen om några nya affärer görs. Även om jag tjänat mindre summor vid varje lyckad swingtrade blir det pengar på sikt. Var och varannan dag har denna strategi fungerat på slutet. Med de nya inköpen har belåning ökat och är nu på ca 8.5 % av det totala kapitalet. Skulle jag ta in ytterligare 200 Investor kommer min belåning fortsatt ligga under 10 %, men där är ett maximalt tak för min belåning. Jag fortsätter med det att kämpa hårt för att öka avkastningen i portföljen. De senaste dagarnas nedgång har gjort att portföljen ligger på strax under 2.2 miljoner när belåningen är betald. Men hur än börsen går den närmaste tiden kommer jag fortsätta kämpa för lite extra avkastning. Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-) 

16 kommentarer:

  1. Tycker det är fickpengar du tjänar på denna taktik och risken finns att du bränner dig rejält om du går fel i din taktik,nej förespråkar alltid köp och behåll dvs var långsiktig

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym.

    För dig kanske det är småpengar. Men för mig är allt som kan påverka portföljen positivt plus i kanten. Jag kör idag köp och behåll strategin med i stort sett hela min portfölj. Men just denna investering i Investor har jag kört med lånade pengar för lite extra avkastning och det har lyckats bra än så länge. Värsta som kan hända med strategin är att jag inte kan komma in i Investor billigare igen. Alternativt att Investor sjunker rejält och med det skulle jag kunna köpa aktien billigare vid ett annat tillfälle. Men det är en risk jag valt att ta. Mina andra innehav rör jag inte då köp och behåll är en strategi jag tror på starkt över tid.

    Tack för att du kommenterar och följer bloggen :-)

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
  3. Jag håller med Anonym nr 1! Väldigt riskabel strategi att utnyttja belåning på det här sättet för att tjäna lite fickpengar. Enligt min mening väldigt dålig risk/reward. Vad gör du om vi får en sättning på -5% när du har utnyttjat belåningen? Hinner du komma ur positionen innan den tidigare fickpengsvinsten är utraderad? Det här upplägget känns som ren "greed" och väldigt spekulativt...

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym.

    Jag har inga problem att ligga lång i Investor även om vi får en nedgång. Investor är bolag jag vill äga men jag kör även lite kortsiktig handel i aktien. Har även gjort det i andra aktier förut tex Handelsbanken, H&M, Volvo mfl. Jag får helt enkelt betala av lånet och svårare än så är det inte om aktien skulle backa 5 % eller mer. Jag är ingen kortsiktig placerare överlag och jag ligger inte på gränsen till någon överbelåning och skulle klara ett fall på 50 % utan problem. Till skillnad mot många andra har jag även ingen bostadsskuld eller andra lån. Det lilla jag lånar hos Avanza betalar jag mellan 0-0.99 procent ränta. Den ränta jag betalar dras även av mot ISK skatten.

    Mvh Slimis


    SvaraRadera
  5. Anonym nr 2 här igen. Du tänker rätt (att öka avkastningen) men agerar fel (tar för mkt risk ur ett R/R-perspektiv). Låt säga att sättningen kommer när du ligger investerad med belåning, det kommer innebära att din belåningsgrad stiger och att ditt belåningsutrymme och därmed möjlighet att agera minskar betydligt. Hur mkt skulle du gräma dig i ett sådant läge för att du jagat några hundringar med belåning i det nuvarande läget? Utgångspunkten torde vara att identifiera undervärderade bolag och investera med en säkerhetsmarginal, och då eventuellt med belåning. Inte att jaga fickpengar på det här sättt med belåning...

    SvaraRadera
  6. Hej Anonym 2.

    Genom åren har jag gjort betydligt mer vinst än några hundra genom kortsiktig handel i de aktier jag ägt. Gällande belåning anser jag många kör med lånade pengar på börsen då de flesta har ett bostadslån. I mitt fall har jag betalat hela mitt boende och kör istället en belåning på i dagsläget 8 % av portföljen. Jag ser det som småpengar i jämförelse med mitt totala sparande. En del amorterar tex bara ner till 50 % av bostadens värde. Jag sålde själv av från min aktieportfölj för att ha ett skuldfritt boende redan 2014. Jag tar som sagt gärna chansen till lite swingtade i Investor. Skulle jag ångra mig kan jag givetvis sälja av och välja att bli skuldfri inom kort igen.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
  7. Hej Slimis

    Har sett hur du kört mer swingtrade i olika aktier, växlar mellan A och B-aktier. För mig skulle det personligen kännas som en omkörning på en smalare väg. Jag tar mig förbi några fordon, tjänar enstaka minuter: men sedan finns alltid en riks för köbildning längre fram. Alltså; visst jag kan tjäna några kronor på att äga aktier i stöten, för att sedan sälja vid uppgång - men själv väljer jaga att äga aktierna under längre perioder. Detta kan också ha att göra med ekonomiska marginaler. Med tanke på hur vanskligt det är att trada i alla dess former, så avvaktar jag hellre; och äger aktier i längre perspektiv. Jag har inte marginaler så jag kan pendla mellan A resp. B aktier. Jag lägger större fokus på indexinvesteringar - fonder och strävar efter en tryggare balans. Min utveckling kanske går lite långsammare, men jag får en kontinuerlig ökning av kapitalet - men försakar snabba klipp.

    Roligt att se hur det går framåt för dig.


    Mvh VÄL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej VÄL.

      Jag tycker du har en bra investeringsstrategi och är imponerad över din avkastning. Man behöver inte göra investeringar svårt utan en billig indexfond räcker långt för att ta del av börsens avkastning. Jag tror det viktigaste är att hitta sin egen strategi för att lyckas. Gillar man indexfonder kör man på det. Jag själv har tyckt om att kombinera enskilda aktier med indexfonder och det har fungerat bra. Men viktigast av allt är att sparandet blir av. Min swing trade taktik är väl inte heller helt vanlig. Men redan 2016 gav det mig en överavkastning på runt 10 % mot börsen. Det gjorde mig motiverad att fortsätta försöka slå index och det har gått riktig bra varje år sedan dess. Presterar jag märkbart sämre än index kommer även jag utvärdera att gå över mer till indexfonder. På lång sikt är en god avkastning det viktigaste.

      Roligt att det även går bra för dig och tack så mycket för din kommentar :-)

      Mvh Slimis

      Radera
  8. Anonym 2 här. Kul att det blev lite diskussion! Du har en mycket bättre ekonomisk situation iom obelånad bostad och en portfölj värd ca 2.2 MSEK på skuldfri basis. Inget snack om den saken Slimis! Det jag ställer mig tveksam till är värdet av den här typen av swingar med lånade pengar. De här affärerna, om allt flyter på perfekt, kanske medför att du når ditt ekonomiska mål (?) några dagar/veckor snabbare än om du arbetar med en större säkerhetsmarginal och mindre offensivt. Frågan det egentligen kokar ned till är följande: är det värt risken? Enligt mitt personliga sätt att resonera torde det vara fullt tillräckligt för de flesta att under nuvarande omständigheter vara <100% exponerad mot aktiemarknaden...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen Anonym.

      Jag har idag åter sålt av Investor och med det är jag i stort sett skuldfri igen. Tids nog är jag säker att nå ekonomisk frihet och har inte alldeles för bråttom. Det var en av anledningarna att jag inte valde lån på familjens bostad. Tryggheten är viktigare. Men när det gäller Investor såg jag en bra möjlighet just nu till några bra affärer. Jag tog därför risken även om det var med lånade pengar. Överlag är jag som sagt inte positiv till att låna pengar utan försöker istället hitta besparingar i vardagen.

      Tack för din kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
    2. Anonym 2 här. Du agerade helt rätt när du valde att likvidera din position i Investor Slimis! Det finns långt mycket sämre bolag att övervintra i än Investor (för övrigt mitt äldsta innehav), men Warren B:s gamla talesätt att vara rädd när andra är giriga och girig när andra är rädda (egen översättning fritt ur minnet) kan inte negligeras! Tryggheten och nattsömnen är viktig och vetskapen om att det finns torrt krut när andra är rädda är oerhört skön! Att det ekonomiska målet tar något längre tid att uppnå torde inte spela någon större roll, det viktigaste är att positionerna gradvis flyttas fram och att det är en oerhört lugn och kontrollerad process hela vägen...

      Radera
  9. Anonym nr 3 här.
    Alla får göra som dom vill. Men jag tycker oxå det är kaffepengar det är frågan om här mot mkt risk och funderar mest på om jag ska köpa aktier i Avanza eftersom det rasslar in courtage hela tiden..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym 3.

      Avanza är en bra bank även om värderingen också är därefter.

      Mvh Slimis

      Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  11. Anonym 1 här,ja rolig diskussion,kan bara relatera till min egen erfarenhet då jag varit aktiv på börsen sedan 1990 och provat flera teorier inkl TA och via den hårda vägen lärt mig att vara långsiktig.Förr elller senare går man på en rejäl mina med trading då ingen vet hur börsen går upp el ner ,det blir mer som ett roulettespel ,svart el vitt.Skulle heller aldrig belåna mig trots alla mina obelånade fastigheter,men det är alltid lockande när börsen tickar upp ständigt och lätt att bli fartblind,men men alla får bli saliga på sin tro,dock är det många traders som fått lägga av pga stora förluster

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym 1.

      Den swingtrading jag kört med över åren känns trygg överlag. Jag håller mig alltid till större bolag som visar vinst och inga förhoppningsbolag eller mer riskfyllda bolag. På så sätt har jag i princip alltid lyckats begränsa de små förlusterna jag tagit. Jag ser som sagt inte börsen som något spel utan de bolag jag investerar i kan jag tänka mig äga över 10 år. Jag har även tiden på min sida då jag fortsatt är relativt ung. Men hursomhelst sålde jag åter av Investor idag och med det är nu belåningen obefintlig igen. Jag har alltid vart försiktig när det gäller belåning och det kommer jag även vara i framtiden.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera