måndag 7 januari 2019

Bokrecension: Blåsningen


Idag har jag läst boken Blåsningen av Inga-Lisa Sangregorio.

Författaren skildrar hur allvarligt fel det blivit med det nya svenska pensionssystemet, som tidigare beskrivits som juvelen i kronan inom sociala reformverk. Hur har hundratusentals pensionärer kunnat hamna under EU:s fattigdomsgräns? Hon menar att viktiga beslut fattas bakom lyckta dörrar i små slutna grupper och tar upp de politiska utspelen inför 2018 års val. Hon diskuterar även vad som kan göras för att rätta till de grövsta orättvisorna.


I boken tar Inga Lisa bland annat upp hur din pension påverkas negativt av att du gifter dig. Inga Lisa förklarar även på ett bra sätt hur din pension kommer försämras över tid när du tids nog blir äldre. Det tas även upp orättvisor i pensionssystemet som bland annat visar hur våra politiker gynnar sig själva med både bra lön och pension.

Jag tycker själv att det är en skam att många här i Sverige får tillbringa sina sista år i fattigdom. Många tror att ett långt arbetsliv kommer ge dem en hygglig pension. Men många som är fattiga har tidigare i sina liv jobbat hårt. I dagsläget är drygt 12 % i Sverige fattigpensionärer.

Jag tycker denna bok är värd att läsa för att få en bättre förståelse om hur vårt pensionssystem är uppbyggt. Men även för att förstå hur viktigt ett långsiktigt sparande är för din framtid.

16 kommentarer:

  1. Spännande.
    Kan tänka mig att denna bok gör att man blir än mer peppad att öka sparandet.

    Mvh PB?

    SvaraRadera
  2. Hej PB?

    Jag tycker framförallt att boken upplyser om hur diskriminerande det är den dagen man går i pension. De senaste åren har vi löntagare fått tagit del av diverse jobbskatteavdrag samt ganska god real löneökningar. Pensionärerna har istället fått betala en högre skatt än oss löntagare och fick även en pensionssänkning nu senast 2015 när pensionsbromsen slog in. Förutom detta höjs den vanliga pensionen väldigt lite varje år. Detta gör att man blir fattigare och fattigare för varje år man är pensionär. Du kanske får ut en skaplig pension den dagen du fyller 65 år. 20 år senare kommer du inte få ut i närheten lika mycket pengar genom din pension då inflationen över tid stiger snabbare än din pension. Själva systemet är uppbyggt att du har det lite bättre de första åren som pensionär men successivt blir din pension magrare för varje år. Värsta är om du inte har några besparingar vid sidan av din allmänna pension samt blir väldigt gammal. En annan sak boken tar upp är hur lite det skiljer i pension om du jobbar ett helt liv som normal inkomsttagare mot en som inte jobbar alls. Är du i den sitsen kan du inte räkna med så mycket mer än garantipensionen som den som inte jobbat alls får. Allmänna pensionen är inte bra idag och kommer troligtvis inte bli särskilt mycket bättre i framtiden. Tjänstepensionen samt premiepensionen är viktig och det ska man tänka på när man arbetar. Har man inte ett kollektivavtal och får inbetalt till tjänstepension behöver man spara extra alternativt ordna så att man får tjänstepension inbetalt.

    Har du själv någon bok du rekommenderar? :)

    Tack för kommentar.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns mycket som är konstigt med pensionssystemet. Morsan som jobbat hela sitt liv från 14 års ålder fram till ca 55 år då hon fick sluta pga skador får mindre i pension än sin syster som varit sjukpensionär större delen av sitt liv och kanske jobbat 5 år eller nåt. Visst, man ska inte behöva tigga för att man varit sjuk men jag anser att man ALLTID ska tjäna på att jobba. Tyvärr verkar det inte vara så.

      Sen tycker jag också det är konstigt om alla pensionärer som gnäller om att de inte har råd med någonting när de går i pension, för att deras allmänna pension är så låg. Har dessa människor inte en krona sparad? Nog kan även den fattigaste spara 100 kr i månaden. På 30 år blir detta ändå en ansenlig summa pengar som man kan dryga ut pensionen med.

      Sen är det väl ingen blixt från klar himmel hur mycket man får ut i pension? Det röda kuvertet får väl alla som inte har tillgång till www.minpension.se. Och även på 70 och 80-talet informerade man väl om nån sorts pensionsprognos, så att folk fick nån sorts hum om vad de kan tänkas få.

      Jag tänker så här, är jag 50 år med 15 år kvar i pensionen, har levnadskostnader på 20000 kr i månaden, och avser fortsätta leva som jag gör efter pension, och det röda kuvertet förutspår att jag kommer få ut 12000 kr netto, då är det väl ändå mitt egna ansvar att 1) Dra ner på syltmunkarna och anpassa mig, eller 2) börja spara så att jag kan fortsätta leva ungefär likadant? Eget ansvar fanns väl även på 70-talet?

      Radera
    2. Jag är alldeles för dåligt insatt i pensionssystemet för att lägga mig i den diskussionen.
      Har dock redan förstått att pensionen inte kommer bli ett överflöd av pengar om jag inte gör något åt det självmant. Vilket jag egentligen inte tycker är helt fel.

      Böcker är tyvärr inte min grej.
      Dels har jag svårt att prioritera tiden till det just nu och sedan har jag andra intressen som kommer långt före läsning av böcker.

      Mvh PB?

      Radera
    3. Hej Snålgrisen.

      Precis som du skriver ska det givetvis löna sig att arbeta. Jag kan tänka mig att din mammas syster haft en högre lön den korta tid hon arbetat. På så sätt baseras kanske hennes pension efter den inkomst hon hade denna korta tid hon arbetade? Som du skriver borde även de flesta kunna spara undan en liten del av sin inkomst varje månad. Tyvärr har inte alla disciplin att spara ens en mindre summa varje månad. Alternativt kan de hamna i arbetslöshet eller blir sjukskriven och då finns risk att dessa pengar försvinner. En annan sak är att folkpensionen har försämrats över tid. De som var födda innan 1938 omfattades av APT systemet och det innebar betydligt bättre pension än de som föds efter det. Förr i tiden fick man alltså en mer rimlig pension och behövde inte tänka lika mycket mycket på ett eget pensionssparande. Jag tror att många är medvetna om hur mycket de kommer få ut på sin 65 årsdag ungefär. Men jag tror inte alla är medvetna om hur mycket sämre pensionen blir under den tid pensionen tas ut. Kan man ta eget ansvar precis som du skriver kommer man inte ha några problem den dagen man går i pension. Men idag lever som sagt 12 % av Sveriges pensionärer i fattigdom. Många av dessa har jobbat hela sina liv och jag tycker iallafall själv att man borde slippa leva på gränsen till fattigdom på äldre dar om man nu ställt upp och jobbat jämt. Risken finns tyvärr att pensionssystemet blir än sämre till den dagen vi på 70-80 och 90 talet ska gå i pension.

      Tack för din kommentar.

      Hej PB?

      Det kan vara bra att sätta sig in i din pension till viss del även om det känns tråkigt. Jag tänker på alla som låter andra förvalta sin pensionen mot en avgift. Kan man förstå avgifternas betydelse över tid kan man placera sina pengar själv istället. På så sätt kan det bli mer pengar över den dagen man ska gå i pension.

      Böcker är bra då man lär sig mycket från dem. Men som du skriver finns det roligare saker att göra i livet. Jag rekommenderar att testa ljudböcker om du tycker vanliga böcker är tråkigt. Är väldigt lätt att lyssna på när du gör något annat.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
    4. Hej!
      Absolut.

      Lyssnar mycket på poddar istället så känner just nu inte att jag behöver ljudböcker. Så sjukt mycket intressanta poddar att följa :)

      Radera
    5. Hej PB?

      Håller med om att det finns en hel del poddar som är intressanta :) Lyssnar själv på bland annat Sparpodden, Analyspodden, Börspodden, Avanza podden samt Investerarens podd. Finns säkert flera som är intressanta som man missat.

      Mvh Slimis

      Radera
    6. Investerarens podcast, Rika tillsammans, Sparpodden, Börspodden, Avanzapodden, Fondpodden och Lyxfällan-podden är de som går hetast hos mig just nu.

      Radera
    7. Ok tack för tips :-) Var flera av dessa poddar jag inte kände till. Ska titta närmare på dem.

      Mvh

      Radera
  3. Hello Slimis. Den boken har jag missat men den ska jag definitivt läsa! Tack för tipset!

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Aktiepappa.

      Det tycker jag du ska göra :-)

      Ha en trevlig helg.

      Mvh Slimis

      Radera
  4. För mig som har rötter från ett annat land och där finns det ingen allmän pension så har jag alltid funderat mycket på hur man ska göra för att få ett drägligt liv på ålderns höst. Jag har förstått att överenskommelsen på som gjordes på 90-talet gör oss alla fattiga. Framförallt så är det höginkomsttagare så måste tänka på det. Taket för den pensionsgrundade inkomsten 2019 är 468 750 kr. Dvs, tjänar du över det så läggs det inte till din pension.

    Bland mina kretsar så diskuteras det sällan privatekonomi. Tar jag upp frågan pension så får jag ofta höra "Det är så långt kvar", "Det ordnar sig" osv. Det utrymmet som finns när man jobbar konsumeras bort i form av varor och resor. Vi litar helt enkelt på att staten löser vår situation. Jag tror att vi som är intresserade kommer klara oss. För min del så är pension bara bonus och det är mina investeringar som kommer utgöra fundamentet när jag blir gammal.

    SvaraRadera
  5. Tja slimis!

    Jag är lite rädd att folk tänker fel när dom tänker på pensionen.

    Många ser pensionen som "uppskjuten lön" vilket är ett grovt fel. Om man tror det så tror man att pensionsverket "sparar" pengarna åt dig, men det gör dom inte.

    Pensionssystemet bygger på att avgifterna för dagens löntagare används för att betala ut pensioner till dagens pensionärer.

    Jag ser pensionen som en statsfinansierad ersättning till pensionärerna. Saknar staten pengar får inte pensionärerna sina pensioner, eller de får i alla fall lägre pensioner

    I såna fall är det väl inte "uppskjuten lön" utan hellre ett maskerat bidrag tänker ja....

    ...men ja har ju haft fel förr :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet tillkommer pga att staten har delat ut mer pengar till pensionärer än vad de får i. Jag är inte främmande att man har ett eget pensionskonto där man sparar skattefritt och skattar den dagen man tar ut den. Man får även välja vem som ta de av pengarna om man nu skulle ha otur och trilla av pinn vid 67 års ålder.

      Radera
    2. Hej Prius.

      Det är sällan det diskuteras privatekonomi på mina arbetsplatser heller. Kanske är det för att jag jobbar i vården och många tycker att ämnet är tråkigt. Vad jag förstår litar många på sin personliga bankman och på så sätt slipper de tänka på sin egen ekonomi. En del jag frågar vet inte ens vilken boränta de har. Som sagt så tror jag många har alldeles för dålig koll på både sin privatekonomi och pension. Vi får hoppas pensionen blir skaplig i framtiden så vi slipper ha fattigpensionärer här i Sverige.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
    3. Hej drommaren.

      Precis som du skriver betalar vi som arbetar dagens pensionärer till en viss del. Blir det sämre världsekonomi slår bromsen in och med det får vi även se lägre pensionsutbetalningar. Det är sunt att spara lite pengar privat om man kan. På så sätt har man en större trygghet både när man arbetar och den dagen man blir pensionär.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera