måndag 23 januari 2017

Small Cap

Att tjäna pengar på small-cap aktier

Börsnoterade småbolag får sällan samma uppmärksamhet som sina större syskon. Det är synd.

De berättelser som tätt sammanvävda grupper av människor – det kan handla om allt från familjer och studiekamrater till ensamma grundare – är ofta berättelser som är intressanta och som vi, den breda allmänheten, gärna lyssnar på.

Bland small-cap aktierna så finns alla de här historierna sammanställda. Deras framgång kan mätas genom att analysera deras kvartals- och årsrapporter och det finns också några riktiga guldklimpar att hitta.

Det som vi som investerar i small-cap aktier letar efter är en god finansiell situation med stabilt fritt kassaflöde, stabila resultat, stabila utdelningar till ett billigt pris. D.v.s. gamla hederliga värdeinvesterar-parametrar.

Det som är intressant bland småbolagen är att det ofta går att hitta bolag som uppfyller alla de här kraven och det oavsett hur marknaden är värderad i övrigt. I det hänseendet så är volatilitet något bra.

En av fördelarna med att investera i small-cap aktier är att de oftare än större bolag blir uppköpta av andra bolag. Det här kan göra att du tjänar upp till 40 procent på dina investeringar på ett bräde.

Bland nackdelarna så är naturligtvis storleken avgörande. Det att sälja stora aktieposter i ett litet bolag kan vara ett problem på ett sätt som det inte är i ett större bolag.
 
Själv så är jag starkt influerad av Financial Times krönikör Sir John Lee of Trafford som har följande kriterier för att investera i småbolag:
 
·        Ett P/E-tal som är under 10.
·        En avkastning som är högre än 5 procent.
·        Var beredd på att behålla dina investeringar i minst fem år.
·        Investera bara i sådant som du förstår vad det är för någonting.
·        Ignorera den generella marknadens värdering.
·        Låt bli småbolag i råvarusektorn eftersom råvarupriserna kommer att styra deras tillgång till likviditet.
 
Sammanfattning:
Small-cap aktier kan vara ett intressant alternativ för dig som letar efter värde, men inte tycker att större bolag motsvarar dina förväntningar. Det finns nästan alltid intressanta objekt till salu som är överkomliga till billiga pengar.
 
Artikeln är skriven av Johan Nissen.
Johan Nissen är grundare av sidan small-cap-value.com med finansiella data för olika small-cap aktier. Utöver det så bloggar han om small-cap aktier och mycket annat på johannissen.se

Detta är ej ett sponsrat inlägg. Tycker dock att det kan vara värt att titta närmare på om man är intresserad av lite mindre bolag på börsen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar