onsdag 18 januari 2017

SEB höjer kortavgiften med 40%

Betalar du också dyrt för ditt kreditkort?

SEB meddelar att de justerar priset på sitt bankkort Visa. Nu byter de ut sina kort och framöver kommer kunderna istället ha ett Mastercard. I dagsläget kostar kortet 195 kr men efter höjningen kostar det 295 kr.  Varför uppmärksammar jag er läsare om detta?

Då detta är en blogg om sparande och investeringar vill jag ge mina bästa tips hur du sänker dina kostnader.

Hur gör du då för att slippa dessa ockerpriser på kreditkort framöver?

Du går in på din storbank och säger upp kortet. De kommer fråga varför du säger upp det? Visst är det lite pinsamt att förklara att du hittat ett billigare kort. Det var det för mig också. Men för mig är det  en besparing på 1500 kr per år och jag tycker det är för mycket för att inte göra något åt saken.

Vad gör du efter du sagt upp ditt kort?

Du går in på http://www.shellmastercard.se/

Eller om du föredrar: http://preem.se/privat/kort-och-formaner/preem-mastercard/bonus-sparande-och-betallosningar/

Du beställer det kort du gillar bäst eller för den delen båda två. Jag äger själv båda korten.
Du kan sedan sätta in pengar i förväg på korten eller betala räkningen utan ränta i slutet av månaden.

Vad är då fördelen med dessa kort istället för storbankernas?

1. Ingen årsavgift ( Besparing minst 300kr)
2. 1% återbäring på allt du handlar. Handlar du för t.ex. 10 000 kr i månaden ger det en återbäring på 1200 kr per år.
3. Du kan spara upp till 15000 kr på korten och få en bra riskfri ränta med insättningsgaranti.
    Shell erbjuder 2% Ränta och Preem 1.45%. Inte dåligt när man får 0% hos storbankerna.

Jag har i dagsläget 15000 kr sparat på varje kort.

Jag tycker det är ett perfekt sätt att buffertspara med bra ränta. Korten betalar ut återbäring 4 gånger per år och jag ser det som en kvartalsutdelare som aldrig ställer in utbetalning ;)

Jag vill även rekommendera Aktiepappas inlägg om kreditkort och hur han ser på det.

http://aktiepappa.blogspot.se/2017/01/nordnets-kreditkort.html

Vilket kort använder du själv och varför?

13 kommentarer:

 1. Jag använder i dagsläget 2 kort, SEB Visa business och Swedbanks MasterCard. Anledningen till att jag har två kort är att jag använder ett privat och ett för företaget, vilket underlättar bokföringen rejält. SEBs företagslösning var även typ halva priset mot konkurrenternas, så besparingen blev rätt stor även mot om jag endast skulle öppna ett företagskonto i Swedbank, vilket för mig i övrigt inte hade varit ett alternativ.

  Hos Swedbank har jag egentligen 2 kort, Mitt vanliga och även ett kreditkort. Kreditkortet är inget jag valt utan ingår i deras "nyckelkundspaket". Anledningen till att jag har det är för att det var ett krav för att få en ökad rabatt på bolåneräntan. kortet är klippt och jag använder det inte ens, men känns det bättre för dom att jag har det och jag får lägre totala kostnader så kan jag gärna ta ett kreditkort och kasta i papperskorgen.

  Besparingen på bolånet är ca: 7500kr per år så det täcker gott och väl dessa 100-lappar som kortavgifterna är. Utan nyckelkundspaketet kanske jag skulle få 30-40% mindre rabatt. Eftersom jag var helkund fick jag även en bra deal på hemförsäkring, detta kan dock dyka upp nåt bättre på annat håll så det håller jag öppet.

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 2. Vad jag förstår är det ganska vanligt med nyckelkundspaket till sina kunder. Jag antar att du då betalar med ditt va nliga kort hos Swedbank? Det du kunde göra om du vill ha kvar ditt Swedbank kort är att skaffa ett Preem eller Shell kort vid sidan av ditt Swedbank kort. Jag vet att du är sparsam av dig men om du iallafall handlar för 4000 kr i månaden har du iallafall en återbäring på 40 kr per månad. Det kan ju även komma en dag då du höjer dina utgifter och med det blir det mer återbäring. Inte alla som bryr sig om dessa pengar men många bäckar små :) För vår familj blir det en hel del besparing. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Ja jag änvänder mitt vanliga mastercard för betalningar.

  Det låter lockand emed återbäring, jag kansk är lite lat där egentligen. Är preem/shell kortet helt avgiftsfritt och kan man lita på att det fortsätter vara det? Dvs finns det något finstilt?

  Kanske skulle det vara värt att teckna etr. I dagsläget betalar jag alla räknongar via autogiro och all mat handlar jag via gratis ica-kort, oj där kom jag på ett till kort jag har. På ica kortet får jag riktigt näbra återbäring, tror det är runt 5% som jag kan handla mat för. Måste kolla upp det igen, det var längesen jag skaffade det.

  Så egentligen är det bara prylar och resor jag tjänar på att betala med ett nytt kort. Jag ska kolla lite och fundera på det :).

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 4. Är helt avgiftsfritt annars hade inte jag använt korten ;) Har även jag Ica kort men även Coops kort. Kan erkänna att man har lite väl många kort nuförtiden. Köpte precis en Blu-ray spelare till min grabb. Det gick på 600 kr. Med ditt Swedbank kort hade banken tagit de 6 kr jag får i återbäring. Totalt brukar jag få mellan 200-300 kr var tredje månad. Snart får vi ett barn till och med ökade utgifter blir det mer återbäring :) Tycker något av korten skulle passa dig. Eftersom tanken är att du ska bli ekonomiskt fri så hjälper det dig redan nu och den dagen du slutar jobba krävs mindre passiva inkomster. Själv skulle jag aldrig kunna tänka mig gå tillbaka till Handelsbankens kort. Du får fundera på om du vill sponsra dig själv eller Swedbank ;) Mvh Slimis

  SvaraRadera
 5. Jag förstår :) problemet är att utan swedbanks kort så får jag ingen rabatt på mitt bolån. Annars hade jag dumpat det direkt! Det betyder däremot inte att jag inte kan ha ett shellkort, blir många kort dock som du säger ;)

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 6. Jag har ett master card kort från swedbank och där måste jag betala 195kr varje år och sen nästan 100 för betalning via internet så det blir nästan 300kr per år för mig. Men lönen kommer ju in på det kontot så man kan ju inte säga upp det ? Sen måste jag ju betala räkningar och så också . Vad föreslår du att jag ska göra slimis ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se svar längre ner under Aktiepappa :) Mvh Slimis

   Radera
 7. Tack för omnämnandet Slimis!

  Ja SEB är ju tyvärr kända för att vara relativt ojämna i sitt sätt att hantera kunder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Var så lite :)
   Har ingen erfarenhet själv av SEB. Men gemensamt när det gäller storbankerna är att de höjer priserna för jämnan. Ett gratiskort med återbäring är aldrig fel :)

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 8. Hej Alex. Jag hade Swedbank för länge sen. Helt otroligt att dom fortfarande tar betalt för sin internettjänst. Jag bytte till Handelsbanken. De har gratis internettjänst. Att byta bank skulle vara ett alternativ om du inte är Swedbank trogen. Det du kan göra med kortet är just som jag skrivit att gå in till deras bank kontor och säg upp kortet. Med ditt nya Preem eller Shell kan du sätta in pengar i förskott. Det görs genom att betala in på ett OCR nummer till ditt kort där. Alternativt att du handlar det du ska sen betalar fakturan som kommer i slutet av varje månad. Lättast om du inte vill byta bank är att bara byta ut ditt dyra Swedbank kort. Dock tror jag kravet att få ett Preem eller Shell kort är en årsinkomst på minst 150 000 kr eller liknande. Skriv gärna om du funderar något mer :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
 9. Fattar ärligt talat inte affärsidén bakom att ta ut småavgifter för bankkort. Det är korkat när de allra flesta kunderna har miljonlån i banken. Den eventuella utgift de får av att ge ut gratis bankkort får de igen med råge om kunderna tecknar lån i just deras bank, ungefär som Avanza resonerade när de lanserade Avanza Zero vilket i sin tur gjorde att fler fick upp ögonen för sparande och blev mer aktiva kunder.

  SvaraRadera
 10. Banker försöker tjäna pengar på allt. Enda man kan göra som privatperson är att försöka undvika de avgifter man inte måste betala. Det var ett smart drag av Avanza att skapa Avanza Zero. Det har gett dem bra tillväxt på kunder och de tjänar nu mera pengar än innan gratisfonden fanns.

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera