tisdag 24 januari 2017

Handelsbankens fantastiska resa samt varför jag investerar.

Handelsbanken är en fantastisk aktie som fortsätter sin resa uppåt.
 
 Sedan botten den 6 juli 2016 har aktien ökat runt 39% i värde! Vid detta datum ägde jag 6000 aktier i bolaget. Jag startade denna blogg i Augusti och låg då runt 80 % i Handelsbanken.  En helt klart riskfylld strategi men jag såg hög möjlig avkastning i bolaget. Min totala portfölj låg då på 850 000 kr. Under bloggens tid har jag fått in drygt 100 000 kr från ett tidigare pensionssparande. När man tänker efter har portföljen ökat i hisnande fart. Även om jag drar av dessa drygt 100 000 kr från tidigare pensionsportföljen har portföljen ökat runt 300 000 kr på 5 månader! Detta ger en ökning med ca 60 000 kr i månaden. Aktie och fondportföljen ligger i dagsläget på 1 254 932 kr.   
 
Under bloggens tid har jag sålt av lite Handelsbanken. Senast idag sålde jag 100 aktier för 128.20 kr. Under H&Ms kris har jag istället köpt in mig i omgångar. Jag köpte in ytterligare 50 aktier för 234.90 kr idag. Alla investerare är oroliga att förlora sina pengar då det alltid svider mer med en förlust än vinst. Men att hålla på med aktier innebär alltid risker. Det är därför jag tycker flera borde amortera om dom har lån. Jag har själv inga lån och vill därför försöka få lite bättre avkastning än den riskfria räntan. Risken jag då tar är att förlora en del av mitt kapital alternativt få vänta länge att få tillbaka det.
 
Varför har jag då valt att hålla på med aktier och fonder?
 
Jag är idag ganska ung (33år) och tycker därför aktier passar bra som en långsiktig sparform. Jag känner mig bekväm att hålla på med aktiehandel och vet att det innebär risker. Samtidigt vet jag att inflationen äter upp pengarna om de står på storbankens 0% konto. Jag hör till den generationen som kommer få runt 40% av min slutlön i pension. Jag kommer antagligen bli tvungen att jobba tills jag är 70 år om jag inte gör något åt saken själv. Då jag även är lågutbildad får jag i princip aldrig någon löneökning. När jag blir lite äldre vill jag inte vara beroende av denna lön på samma sätt som idag. Givetvis vill jag göra rätt för mig och därför vill jag hellre leva på mina utdelningar istället för någon annan form av ersättning alternativt jobb.
 
Hur gör jag för att få mera pengar över varje månad?
 
Jag använder Shell och Preems kreditkort som gör att jag får 1 % tillbaka på allt jag handlar. Jag använder även Coop och Icas kort och får återbäring där. Jag har jobbat mycket övertid och försöker alltid jobba så mycket obekväma tider som går. Jag har i dagsläget inga dyra laster och så ska det förbli.
Alla pengar jag äger sysselsätter jag. Jag har de investerade i familjens bostad, aktier, fonder, samt räntekonto. Inte en krona på ett 0% konto. Genom att inte ha några lån slipper jag räntekostnader. Mitt mål är att aldrig behöva ta ett lån. Det är bättre att försöka spara ihop pengarna på något bra sätt.
 
Förändringar i sparandet
 
Kan medge att de blivit tuffare att spara sedan vi fick barn i familjen. Dels är jag sjuk oftare nuförtiden. Sen får vi ett till barn nu i mars månad. Det är dock inte omöjligt att spara fast man har ett lågavlönat jobb, en flickvän som är sjukskriven för tillfället och lite sämre med tid för jobb. Jag räknar med lite sämre sparkvot detta år men man får helt enkelt kämpa på :) Viktigaste är att ha hälsan i behåll så man en dag kan njuta av pengarna man sparat ihop. Nu får det räcka för idag med aktie och spar snack :)
 
 
Vilken är din bästa aktie du ägt och har du kvar den än idag?
 
 
 
 
 

10 kommentarer:

 1. Bra och klokt inlägg dessutom får man en liten inblick i vem du är, hur du tänker och hur ditt liv ser ut i stora drag, jag gillar bloggare som delar med sig och bjuder lite på sig själva.
  Jag följer din fortsatta resa och har även lagt till dig på min sida över bloggare jag läser. // Procentpanik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dom uppmuntrande orden :-) Jag har även lagt till dig nu. Ska bli spännande att fortsätta följa din blogg. Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 2. Just det, vilken är min bästa aktie? Jag får nog svara Investor, nu har jag inte ägt den så länge men den har haft en bra utveckling på 29.4% och det får man ju vara nöjd med. Dessutom äger jag den indirekt x2 genom spiltans fonder. Aktien jag ägt längst är Swedbank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt bra utveckling. Investor har verkligen en imponerande historia. Hoppas du köpt Swedbank vid finanskrisen då var den ju riktigt billig :-) Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 3. Ripasso Energy upp 26900 %! Den blev utdelad genom Dividend Sweden. Har den kvar. Varit upp 32000 % så det svider lite med en nedgång på 5000 %enheter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj vilken resa. Det kan verkligen ge bra avkastning i småbolag om man hittar rätt. Tack för kommentar. Mvh Slimis

   Radera
 4. Hej Slimis och tack för en bra sammaställning. Tycker det är imponerande att du trots som du själv säger du är lågavlönad och snart har två barn inte ger upp utan har tagit tag i det här med sparandet. Och så är det ju, hur mycket man kan spara varje månad är helt relativt ens inkomst och förutsättningar. Kan du spara 2000 kr/månad så är det ju bättre än ingenting alls. Gissar att ni har ganska låga levnadskostnader också? Kämpa på, det är kul att läsa om dina aktieköp på bloggen.

  Mitt bästa aktieköp? Hmm, får väl säga Nordea då, då de för närvarande ligger +38% i min portfölj. Köpte en större packe aktier efter Brexit för 68 kr st.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte alltid så lite utgifter med barn. Men vi bor billigt utan lån. Hyran ligger på 3785 kr för en trea på 80m2. Nu blev det nyss en dubbelvagn till barnen för 4000 kr. Det är lite sånna utgifter man inte kommer undan som barnfamilj. Härligt att du köpte vid Brexit. Det gjorde jag också :) Vi får hoppas bankerna fortsätter gå starkt. Tack för din kommentar. Bästa hälsningar Slimis

   Radera
 5. Mycket sympatisk, klok och trevligt blogg. Insiktsfullt skrivet om aktier i USA. Går ju att komma åt värden därifrån genom ägande i svenska bolag som Skanska m fl och då slippa valutaavgifterna.

  Mitt bästa bolag är Umeåbaserade Vitec. Har ägt aktien i 20 år. De senaste 14 åren har det lilla bolaget faktiskt ökat utdelningen varje år. Efter splitt för ett par år sedan har jag 1500 st (kunde haft betydligt fler men sålt av tyvärr) gav ca 4,5 kr/st och nu är väl kursen kring 77 kr/st.

  SvaraRadera
 6. Tack för dom fina orden. Jag försöker hålla ner avgifterna både när det gäller aktieköp och fonder. Jag tror många som är nya på Avanza inte vet hur dyrt det är att köpa utländska innehav. Grattis till din fina investering. Måste säga att du verkligen vart långsiktig. Tack för kommentar. Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera